Oto zamlarını görmeyen TÜİK hesaplama yöntemini değiştiriyor

Oto zamlarını görmeyen TÜİK hesaplama yöntemini değiştiriyor
Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) Başkanı Sait Erdal Dinçer, otomobil fiyatlarındaki artışın tespitinde yeni bir uygulamaya gidileceğini söyledi. Bunun sonucunda 3 Ocak’ta açıklanacak aralık ayı enflasyonunda aylık yüzde...

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) Başkanı Sait Erdal Dinçer, otomobil fiyatlarındaki artışın tespitinde yeni bir uygulamaya gidileceğini söyledi. Bunun sonucunda 3 Ocak’ta açıklanacak aralık ayı enflasyonunda aylık yüzde 10, yıllık yüzde 32 seviyelerinin görülebileceği belirtildi.

Kurdaki hızlı yükselişle birlikte araç fiyatlarında yüzde 30 ila 50 artışlar görülüyor. Ancak son dönemde verilerinin ‘makyajlı‘ olduğu gerekçesiyle eleştirilen TÜİK, ekim ayı raporunda otomobil fiyatlarını sabit tutmuş, kasımdaysa yüzde 10’luk bir artış göstermişti. Uzmanlarsa enflasyon verilerini, özellikle de kurun hızla arttığı bir dönemde verilerde otomobil fiyatlarının sabit kalmasını açıklamakta zorlandıklarını dile getirmişti.

Ekonomi yazarı Alaattin Aktaş, Dünya gazetesindeki köşesinde iki yazıyla bu konuyu gündeme getirmiş, “TÜİK’in TÜFE hesaplaması gerçeklerden tümüyle uzaktır” demişti. Aktaş, 6 Aralık’taki yazısında otomobil fiyatlarında kasım ayında meydana gelen yüksek artışın endekse çok düşük yansıdığını, dolayısıyla genel artışın az görünmesine yol açtığını vurgulamış, 13 Aralık’taki yazısındaysa aralık ayı TÜFE artışının yüzde 10’dan aşağı olamayacağı görüşünü dile getirmişti.

Bu yazılarından sonra TÜİK Başkanı Dinçer’in kendisini aradığını belirten Aktaş, dünkü yazısında “Otomobil fiyatlarındaki artışın TÜFE’ye gerçek düzeyiyle yansımadığını elbette TÜİK de görüyor. Ve bu eksikliği gidermek amacıyla yeni bir çalışma başlatılmış” dedi.