Ozan Bingöl: Akaryakıttan alınan vergi 2 yılda yüzde 700 arttı

Ozan Bingöl: Akaryakıttan alınan vergi 2 yılda yüzde 700 arttı
Motorine gelen 2 lira 20 kuruş zammın ardından litre fiyatı 40 lirayı aştı. Benzine de bugün 1 lira 20 kuruş zam geldi ve litresi 40 liraya dayandı. Vergi uzmanı Ozan Bingöl, akaryakıttan alınan vergilerin 2 yılda yüzde 700 arttığını...

Motorine gelen 2 lira 20 kuruş zammın ardından litre fiyatı 40 lirayı aştı. Benzine de bugün 1 lira 20 kuruş zam geldi ve litresi 40 liraya dayandı. Vergi uzmanı Ozan Bingöl, akaryakıttan alınan vergilerin 2 yılda yüzde 700 arttığını belirterek, dolaylı vergilere tepkisiz kalındığına işaret etti.

Bingöl X hesabından yaptığı paylaşımda "MTV’ye gösterdiğimiz tepkinin yarısını bile yılda üç ek MTV kadar daha fazla akaryakıt vergisi ödemeye göstermiyoruz. -Çünkü dolaylı vergilerde, verginin ödeyicisi ile mükellefi ayrışır ve bu ayrışma nedeniyle verginin psikolojik baskısı daha az hissedilir" dedi.

Bingöl'ün paylaşımı şöyle:

"Tarih 13 Eylül 2021 Ankara merkezde motorinin litre satış fiyatı 7,33 lira. Bunun 1,95 lirası ÖTV ve KDV. (O dönem eşel mobil sistemi uygulandığından litrede ÖTV 0,84₺) Yani o gün 45 litrelik bir depo motorin için 87,75₺ vergi ödeniyordu! -Tarih 13 Eylül 2023 Ankara merkezde motorinin litre satış fiyatı 40,54₺. Bunun 13,80 lirası ÖTV ve KDV. Bugün 45 litrelik bir depo motorin için 621₺ vergi ödeniyor! -Ödenen vergi miktarındaki iki yıllık artış 7 kat, yani yüzde 700! -Ama bizler ek MTV’ye gösterdiğimiz tepkinin yarısını bile yılda üç ek MTV kadar daha fazla akaryakıt vergisi ödemeye göstermiyoruz. -Çünkü dolaylı vergilerde, verginin ödeyicisi ile mükellefi ayrışır ve bu ayrışma nedeniyle verginin psikolojik baskısı daha az hissedilir, vatandaşın tepkisi düşük olur ve toplumda da vergi bilincinin gelişmesine engeldir. -Ülkeyi yönetenler başta bu nedenle olmak üzere, hem kolay ve zahmetsiz olması nedeniyle, hem hızlı tahsilat nedeniyle, hem de enflasyonist ortamlarda gelirlerinin artması nedeniyle dolaylı vergileri çok severler. -Bizler daha çok vergi öderiz, onlar daha çok harcama yaparlar…."