Özel sektör çalışanlarının e-devlet'te birikmiş parası olabilir

Özel sektör çalışanlarının e-devlet'te birikmiş parası olabilir
Son yıllarda BES' kayıtlı ücretli çalışan sayısı giderek artıyor. Bazı vatandaşlar BES'ten haberdar bile değilken hesaplarında para birikmiş olabilir. Vatandaşlar, e-devlet aracılığı ile BES'te ne kadar birikmiş paraları...

Son yıllarda BES' kayıtlı ücretli çalışan sayısı giderek artıyor. Bazı vatandaşlar BES'ten haberdar bile değilken hesaplarında para birikmiş olabilir. Vatandaşlar, e-devlet aracılığı ile BES'te ne kadar birikmiş paraları var öğrenebilirler.

Türkiye'de birçok özel sektör çalışanı, kendilerine sorulmadan uygulanan Bireysel Emeklilik Sistemi'nden haberdar değiller. Aylık maaşlarının yüzde 3'lük bir kısmının kesildiğini fark edemeyen milyonlarca insan, yıllar sonra biriktirdikleri paraları öğrenince oldukça şaşırıyor. Eğer siz de kendi adınıza biriktirdiğiniz parayı öğrenmek istiyorsanız, bunu e-Devlet üzerinden sorgulayabilirsiniz.

Halktv'de yer alan habere göre, son dönemde Türkiye'deki tüm bankaların Bireysel Emeklilik Sistemi (BES) alanındaki yatırımlarını artırması, şirketleri ve bankaları çeşitli işbirlikleri yapmaya yönlendiriyor.

Milyonlarca çalışan, kendilerine herhangi bir soru iletilmeden ya da onayı alınmadan, işe başlamalarının ardından BES sistemine dahil ediliyor. Bankalar, bu sistem doğrultusunda devlet katkısı payı ile birlikte, söz konusu çalışan için geleceğe yönelik yatırımlar gerçekleştiriyor.

Her ay maaşların yüzde 3'ü kesiliyor

Bankalar arasında değişiklik göstermekle birlikte, yaygın olarak aylık alınan maaş tutarının yüzde 3'ü, banka tarafından BES'e kesilmekte. Bu miktar, arzu edilmesi halinde kişi tarafından artırılırken, birçok çalışan eksik yatan maaşının BES'e kesildiğini çok sonra fark edebiliyor.Birçok zaman insan kaynakları ile yapılan maaş anlaşması net rakamlarla tamamlanmadığı için ya da yeni yılda yapılan maaş zammı işçiye bildirilmeyerek, ancak maaş yattığında hesapta fark edildiği için çoğu çalışan gerçek maaşının ne kadar olduğunu detaylıca bilmiyor.

Bu durum, maaştan yapılan kesintiler konusunda da çalışanları savunmasız duruma getirirken, e-Devlet tarafından hayata geçirilen uygulama ile BES üyelikleri ve içerisinde bulunan birikmiş para anbean görülebiliyor.

Binlerce lira birikmiş paranız olabilir

Sigortalı çalışanların otomatik olarak dahil edildikleri Bireysel Emeklilik Sistemi (BES) ile her ay maaştan belirli bir miktar kesinti yapılan parayı geri almaksa oldukça kolay.

Bu miktarı sorgulamak için ise e-Devlet BES bakiye sorgulama sayfasına girerek otomatik bireysel emeklilik sekmesini seçerek Bireysel Emeklilik Sistemi'nde ne kadar paranız biriktiğini öğrenebilirsiniz.

İçerde birikmiş paranızın olduğu durumlarda, bu parayı geri almak istiyorsanız yapmanız gereken şey ilgili sigorta şirketini telefonla aramak. Bankanızın anlaşmalı olduğu sigorta şirketine BES iptal talebinizi iletmenizin ardından birkaç gün içerisinde, havuzda biriken paranız hesabınıza aktarılıyor.