Pancar söküldü, tarlalarda bekliyor

Pancar söküldü, tarlalarda bekliyor
Yozgatlı çiftçiler bu yıl şeker pancarı alım fiyatlarının düşük olması ve alımlarda yaşanan gecikme nedeniyle isyan etti. Pancar üretiminin zor ve meşakkatli olduğuna vurgu yapan Yozgat Ziraat Odası Başkanı Açıkgöz, “Girdi...

Yozgatlı çiftçiler bu yıl şeker pancarı alım fiyatlarının düşük olması ve alımlarda yaşanan gecikme nedeniyle isyan etti. Pancar üretiminin zor ve meşakkatli olduğuna vurgu yapan Yozgat Ziraat Odası Başkanı Açıkgöz, “Girdi maliyetlerindeki artışlar ve verilen fiyat çiftçiyi pancar üretiminden uzaklaştırdı” dedi.

Yozgat’ta şeker pancarı hasadı devam ediyor. Bazı çiftçiler pancar hasadını yapıp tarlasının kenarında yığınlar oluşturarak ürününü fabrikaya teslim edebilmek için randevu günü beklerken, bazı üreticiler de alımdaki gecikme nedeniyle henüz sökümü tamamlayamadı.

Yozgat’ın Bahçeci köyünde pancar yetiştiren Mehmet Ali Kaplan, “Yol kağıtları alamıyoruz, pancarımız şu anda bu şekilde kaldı. Hasat yapıyoruz ama teslimatta sorun var. Buradaki üreticilerin çoğu pancarını söktü, tarlalarda bekliyor. Biz yol kâğıdını alamadığımız için sökemedik. Hâlâ bekliyoruz. Herhangi bir yağmur, yağış olduğunda tamamen zor durumda kalacağız” dedi. Kaplan, alımların hızlandırılıp yağışlar başlamadan pancarın tarladan fabrikaya bir an önce nakledilmesi gerektiğini söyledi.

“Çiftçi pancar ekiminden uzaklaşıyor”

Konuyu değerlendiren Yozgat Ziraat Odası Başkanı İsmail Açıkgöz ise pancar üretiminin zor bir iş olduğunu hatırlatarak girdi maliyetlerindeki artışa dikkat çekti. Açıkgöz, “Verilen fiyat ve yaşanılan sorunlar çiftçiyi pancar üretiminden uzaklaştırdı. Pancara bu sene düzenli bir fiyat verilmedi. Çiftçi şu an para kazanmadığı için serzenişte” ifadelerini kullandı. Açıkgöz şunları söyledi:

“Üç tane fabrikamız var. Fabrikalarda saha yok diye çiftçinin pancarını arazide tutmamaları lazım. Yağış olduğunda çamurlu gider. Çamurlu gittiğinden dolayı fire düşerler. Bu da çiftçiye gerçekten zul olur. Çünkü pancar zor bir ürün. Günde yedi kez sulanıyor, çapalanıyor. Sökümü zor, ekimi zor. Pancarın tohumu pahalı. Bir ekimde sade tohumu bir tona tekabül ediyor. Bu da çiftçiyi pancar ekiminden uzaklaştırıyor. Bizim de alternatif ürünümüzün biri budur. Çiftçiyi mağdur etmemeleri için bir an önce çiftçimizin elinden pancarları alıp kendi sahalarında bekletmeleri gerekli. Yozgat’tan Sorgun’a giderken yol boyunda ne kadar sökülmüş pancar var görürsünüz. Bu da çiftçinin cebinden giden para demektir. Bu durum bir an önce çözülmeli.” (ANKA)