Sabah yazarı Güngör: Bankalardan ek vergi alınmalı

Sabah yazarı Güngör: Bankalardan ek vergi alınmalı
Sabah gazetesi yazarı Dilek Güngör, Avrupa'da devletlerin yüksek kâr eden bankalardan ek vergi almayı planladığını ifade ederek, benzer bir uygulamanın Türkiye'de de olmasının "gelir" kaynağı olacağını belirtti.Güngör konuya...

Sabah gazetesi yazarı Dilek Güngör, Avrupa'da devletlerin yüksek kâr eden bankalardan ek vergi almayı planladığını ifade ederek, benzer bir uygulamanın Türkiye'de de olmasının "gelir" kaynağı olacağını belirtti.

Güngör konuya ilişkin kaleme aldığı bugünkü yazısında "Bence Türkiye de bu dalgayı önüne katmalı... Haziran sonu itibarıyla bankaların toplam dönem net kârı yüzde 48 artışla 250 milyar 137 milyon liraya yükseldi. Haa yanlış anlamayın. Sene başında birçoğu sohbetlerde kârda düşüş bekliyorlardı.

Özel bankaların en büyüklerine bakıyorsunuz. Misal, Garanti BBVA ilk yarıda 33.8, İş Bankası 31.5 milyar, Akbank 31 milyar TL, Yapı Kredi 24.1 milyar kâr etmiş... Hepsinin kârında 2022'ye göre artış var. Üç kamu bankasının (Ziraat Bankası, Vakıfbank ve Halkbank) kârı onlara göre daha düşük... Bu rakamları alt alta yazın.
Vergi gelse epey bir ek gelir yaratılabilir.

Böylece, Hazine ve Maliye Bakanlığı deprem, Emeklilikte Yaşa Takılanlar, maaş zamları, seçimler derken ocak-temmuz döneminde 434.7 milyar TL'yi bulan, yıl sonunda 1 trilyon lirayı geçmesi beklenen bütçe açığı için KDV, ÖTV, MTV yerine yeni bir kaynak sağlamış olur. Böylece vatandaşın çocuk bezinde, deterjanında, sabununda ya da arabasında vergi artırmak zorunda kalınmaz." dedi.

Yazının tamamı için tıklayın