Şenol Babuşcu'dan nakit avans faizi yorumu: Vatandaş, yanlış ekonomi politikasının acısını bir de faizle çekecek

Şenol Babuşcu'dan nakit avans faizi yorumu: Vatandaş, yanlış ekonomi politikasının acısını bir de faizle çekecek
Merkez Bankası'nın kararıyla kredi nakit avans işlemlerinde azami faiz oranı yüzde 1,91'den yüzde 2,89'a yükseltildi. Ekonomistler bu karara  Bu karar ekonomi çevrelerinde “Talebi kıssa da yurttaşı zora sokacak” diye yorumlandı....

Merkez Bankası'nın kararıyla kredi nakit avans işlemlerinde azami faiz oranı yüzde 1,91'den yüzde 2,89'a yükseltildi. Ekonomistler bu karara  Bu karar ekonomi çevrelerinde “Talebi kıssa da yurttaşı zora sokacak” diye yorumlandı. Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek ise kararı, “Sınırlı kaynaklarımızı ihracata ve yatırımlara kanalize etmeye devam edeceğiz” diyerek savundu.

Cumhuriyet'ten Ali Can Polat'a konuşan eski Ziraat Bankası Genel Müdür Yardımcısı Prof. Dr. Şenol Babuşcu, “Parasal sıkılaşma kapsamında talep azaltmaya ve talep enflasyonunu düşürmeye çalışılıyor. Ama politika faizini artırmıyor veya artıramıyorlar. Birileri buna izin vermiyor onlar da yan yollar deniyor. Bu yollar da alım gücü düşen insanların başvurduğu en temel noktayı tıkıyor. Vatandaş zaten zam yükü altında ezilirken bu zamların finansmanını sağladığı noktayı da kapatıyorlar. Yurttaş, yanlış ekonomi politikasının acısını zamlarla çekiyordu, şimdi bir de faizle çekecek” dedi.

"Krizin sorumlusu biz değiliz"

Bu krizin sorumlusu değiliz, faturayı bize kesmeyin” diyen Tüketici Birliği Federasyonu Başkanı Mehmet Bülent Deniz ise şunları söyledi:

“Bir ekonomi modelinden biraz, öbüründen biraz alıp karma bir şey denerseniz sonuç bu olur. Neden faiz düşürdünüz, enflasyonu patlattınız, halkı yoksullaştırdınız? Halk kredi kartı, nakit avans ve tüketici kredileri ile cebinde olmayan parayı harcamak zorunda kaldı. Şimdi de faiz artırıp bunların önünü kesiyorsunuz. Yurttaşa nas yok mu?”