Sıcak para istemiyoruz

Sıcak para istemiyoruz
Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, Kur Korumalı TL Vadeli Mevduat Sistemi ve ekonomik gelişmeleri TRT’de şöyle anlattı:· Hem bir model öne sürüyoruz hem de Sayın Cumhurbaşkanımız bir manifesto yayınladı ve o andan itibaren...

Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, Kur Korumalı TL Vadeli Mevduat Sistemi ve ekonomik gelişmeleri TRT’de şöyle anlattı:

· Hem bir model öne sürüyoruz hem de Sayın Cumhurbaşkanımız bir manifesto yayınladı ve o andan itibaren Türkiye’de birçok şey değişti. Bu değişim aslında bir normalleşme. Son birkaç aydır yaşanan kur atakları aslında normal olmayan bir şeyin tartışılmasıydı, şimdi normale döndük. Önümüzdeki yıl bunun semerelerini açıkça göreceğimiz bir yol olacak.

SICAK PARA SEVMİYORUZ
Bu yüzyıl egemenlerinin tahtlarının sarsıldığı, sarsılmanın bir dönüşüm ortaya koyduğu bir süreç. Bu dönemde birileri güçlü şekilde geliyor. Örneğin Çin, Türkiye. Bunun temel sebeplerinden biri coğrafya, ikincisi 19 yıldır yapılan altyapı yatırımlarının tamamlanması, üçüncüsü her türlü pazara yakın olması. Türkiye 2020’de doğrudan yatırımları 12.7 milyar dolara ulaşmış durumda. Sıcak para biz sevmiyoruz, istemiyoruz. Ne zaman geleceği belli fakat ne zaman gideceği belli değil. Giderken de yapacağı tahribatı birçok defa gördük. Tabii ki kırılganlıklarımız var, bunların üzerinde çalışıyoruz. Orta gelir tuzağından çıkmak istiyoruz.

Son 1 yılda büyüme yok, sıçrama var. Özellikle makroekonomik göstergelerde her alanda bir sıçrama var. Salgın döneminde olduğu gibi bir yerde dramatik olarak bir düşüş yaşandığında Türkiye çok hızlı toparlanabilen ve uyum gerçekleştirilme kabiliyetini küresel ekonomiye kanıtlayabilmiş bir ülke konumunda. Bütün dünya küçülürken biz aldığımız tedbirlerle o dönemde “2020’de bir istisna gerçekleştireceğiz” dedik. Zaman geçtikçe tedbirler, irade, güç ve kararlık Türkiye’yi 2020’nin sonunda 1.8 büyümeyle taçlandırdı, Çin’den sonra dünyada büyümede 2. konuma geldik. Yıl sonu büyümesi çift haneye doğru gidiyor, hedeflerimizin de üstünde.