Şimşek'in toplantısında dikkat çeken detay: Eski TCMB Başkanı Kavcıoğlu susma hakkını kullandı!

Şimşek'in toplantısında dikkat çeken detay: Eski TCMB Başkanı Kavcıoğlu susma hakkını kullandı!
Türkiye Bankalar Birliği'nin (TBB) 66. Genel Kurulu bugün İstanbul'da gerçekleştirildi. Toplantıya TBB Başkanı Alpaslan Çakar, Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek ve Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) Başkanı...

Türkiye Bankalar Birliği'nin (TBB) 66. Genel Kurulu bugün İstanbul'da gerçekleştirildi. Toplantıya TBB Başkanı Alpaslan Çakar, Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek ve Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) Başkanı Şahap Kavcıoğlu katıldı. Çakar ve Şimşek'in konuşma yaptığı toplantıda BDDK Başkanı Şahap Kavcıoğlu'na söz verilmemesi dikkati çekti. Gazete Pencere'nin edindiği bilgiye göre söz konusu durum Kavcıoğlu'nun kendi tercihiydi...

Bilindiği gibi Kavcıoğlu, Türkiye'nin heteredoks ekonomi politikaları uyguladığı önceki dönemin, Merkez Bankası Başkanı sıfatıyla kilit ismiydi. Seçimle birlikte ekonomi politikalarında "rasyonele dönüş" başlığıyla açılan yeni sayfada ise Kavcıoğlu BDDK başkanlığına atandı. Söz konusu atama ekonomi çevrelerinde hoş karşılanmamış ve "Hala düşük faizden yanayım ama kabul ettik" diyen Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın ekonomi yönetimini "dengede tutmaya" çalıştığı şeklinde yorumlanmıştı.

Katılmamayı da düşünmüş

Bugün gerçekleştirilen toplantıda Kavcıoğlu'nun konuşma yapmasını bekleniyordu. Söz alacağı basın bülteninde de yer almıştı. Ancak beklenenin aksine Kavcıoğlu, toplantıda yalnızca kendine ayrılan koltukta oturup, dinlemekle yetindi. Gazete Pencere'nin edindiği bilgiye göre Kavcıoğlu toplantıda söz almamayı kendi tercih etti.

Kavcıoğlu'nun toplantıya katılmamayı da düşündüğü ancak son karar olarak toplantıda yer alarak, konuşma yapmamayı tercih ettiği öğrenildi.

Şimşek başka, Kavcıoğlu başka yerde

Kavcıoğlu, gerek Yeni Şafak gazetesinde köşe yazdığı gerekse de Merkez Bankası Başkanlığı görevi sırasında, heteredoks ekonomi politikalarının eski Hazine Bakanu Nureddin Nebatiyle birlikte en önemli savunucusu konumundaydı. Erdoğan'la da ekonomi anlamında aynı çizgide bulunması Kavcıoğlu'nun elini güçlendirdi. Uygulanan heteredoks politikalar neticesinde Türkiye'de enflasyon Ekim 2022'de yüzde 85'le zirve yaptı. Seçimlerin ardından ise hükümet eski politikalarını unuttu, enflasyonla faiz artırarak mücadeleye soyundu. Bu bağlamda da Kavcıoğlu'na tamamen zıt görüşte olan Mehmet Şimşek Hazine Bakanlığı'na, Kavcıoğlu'ndan boşalan TCMB Başkanlığı'na da yine Şimşek'le aynı çizgide olan Hafize Gaye Erkan atandı.

Buna karşın, Erdoğan, Kavcıoğlu'nu deyim yerindeyse tamamen gözden çıkarmadı, BDDK Başkanlığı'na getirdi.