Siyasi partiler asgari ücret için ne kadar zam istedi?

Siyasi partiler asgari ücret için ne kadar zam istedi?
Asgari ücret toplantıları sürerken; siyasi partilerin asgari ücret talepleri de belli oldu. Kimi "45 bin olsun" dedi, kimi 17 bin lirayı yeterli gördü.Aralık ayının gelmesiyle birlikte milyonlarca vatandaşın odak noktası, 2024...

Asgari ücret toplantıları sürerken; siyasi partilerin asgari ücret talepleri de belli oldu. Kimi "45 bin olsun" dedi, kimi 17 bin lirayı yeterli gördü.

Aralık ayının gelmesiyle birlikte milyonlarca vatandaşın odak noktası, 2024 asgari ücret zammının ne kadar olacağı sorusuna yönlendi. Geçtiğimiz pazartesi günü gerçekleşen Asgari Ücret Tespit Komisyonu'nun ikinci toplantısı sona erdi ve üçüncü toplantının beklentisi oluştu. Her yıl, işçi ve işveren sendikaları ile Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından oluşturulan bu komisyon, asgari ücretin belirlenmesi konusunda kararlar alır.

Muhalefet partileri de asgari ücret konusundaki taleplerini netleştirmeye başladı. İşte partilerin talepleri:

CHP Malatya Milletvekili ve TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu Üyesi Veli Ağbaba, en az net 19 bin 372 lira olması gerektiğini belirtti. Ağbaba, enflasyon, GSYH rakamları ve Merkez Bankası'nın beklentilerini dikkate alarak bu rakamı öne sürdü.

Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti), asgari ücretin en az 25 bin TL olması ve diğer ücretlere de aynı oranda zam yapılması talebinde bulundu. DEM Partisi, TÜİK tarafından açıklanan enflasyonun gerçeği yansıtmadığını savunarak, daha yüksek bir rakam önerdi.

EMEP İstanbul Milletvekili İskender Bayhan, Türkiye'de en düşük ücretin yoksulluk sınırının üzerinde olması gerektiğini vurguladı. Yoksulluk sınırının son olarak 45 bin TL olarak açıklandığını hatırlatarak, bu seviyenin altındaki bir ücretin yetersiz olduğunu ifade etti.

TİP, asgari ücretin artık sömürü düzeyini gösteren bir tutar haline geldiğini belirtti. Parti, asgari ücretleştirmenin toplumu olumsuz etkilediğini ve çözümün vergiyi tabana yaymak olduğunu savundu.

İYİ Parti'nin önerisi, yılda iki kez düzenleme yapılmak kaydıyla ocak ayında 17 bin lira ve temmuz ayında 20 bin 500 liraya yükseltilecek şekilde belirlenmesi yönündeydi.

Asgari ücret konusundaki görüşmeler devam ederken, birçok kentte SOL Parti, "Asgari değil insanca yaşam" için çağrı yaparak, asgari ücretin insanca yaşamı sağlayacak bir seviyeye çekilmesini talep etti.

Cumhur ittifakı da zammı yüzde 50 üstünde istiyor

Yeniden Refah Partisi (YRP) Genel Başkanı Fatih Erbakan, asgari ücretin 23 bin lira seviyesine getirilmesi gerektiğini belirtti. Parti, iki asgari ücretin en azından yoksulluk sınırında olması gerektiğini ifade etti.

Cumhur İttifakı'nın ortaklarından Büyük Birlik Partisi'nin Genel Başkanı Mustafa Destici, asgari ücretin minimum 17 bin liranın üzerinde olması gerektiğini söyledi. Destici, enflasyon artı yüzde 10 refah payı eklenerek asgari ücretin belirlenmesi gerektiğini savundu.