TCMB faiz kararı talimatla uyumlu

TCMB faiz kararı talimatla uyumlu
Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Para Politikası Kurulu (PPK) faiz kararını açıkladı. PPK, politika faizi olan bir hafta vadeli repo ihale faiz oranını yüzde 12’den yüzde 10,5’e indirdi.Reuters haber ajansının anketine...

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Para Politikası Kurulu (PPK) faiz kararını açıkladı. PPK, politika faizi olan bir hafta vadeli repo ihale faiz oranını yüzde 12’den yüzde 10,5’e indirdi.

Reuters haber ajansının anketine katılan ekonomistlerin beklentisi 100 baz puan indirimle politika faizinin yüzde 11’e çekilmesi yönündeydi.

TCMB, son iki toplantısında da 100 baz puan indirim yapmıştı.

TCMB, Eylül ayında düzenlediği Para Politikası Kurulu toplantısında politika faizini 100 baz puan indirerek yüzde 12’ye çekmişti.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, geçen ay yaptığı açıklamada, “Faizimizi tek haneli rakama indirmeliyiz” demişti.

TCMB’nin belirlediği politika faizi ile enflasyon arasındaki makasın gittikçe açılması, piyasalarda ve ekonomistlerde uzun zamandır endişelere yok açıyor.

TÜİK’in verilerine göre geçen ay enflasyon yıllık 83,45 olarak gerçekleşti.

TCMB’nin bu son kararı ile faiz ve enflasyon arasındaki makas 73 baz puana çıkarak rekor kırdı.

MERKEZ’DEN BİR SONRAKİ TOPLANTIDA DA İNDİRİM MESAJI
TCMB, karara dair açıkladığı metinde, “Küresel büyümeye yönelik belirsizliklerin ve jeopolitik risklerin daha da arttığı bir dönemde sanayi üretiminde yakalanan ivmenin ve istihdamdaki artış trendinin sürdürülmesi açısından finansal koşulların destekleyici olması kritik önem arz etmektedir” ifadesine yer verdi.

Ayrıca, “Kurul, takip eden toplantıda da benzer bir adım atıldıktan sonra faiz indirim döngüsünün sona erdirilmesini gündeme almıştır” sözüyle bir sonraki toplantıda da faizin indirileceği sinyalini verdi.

Reuters ajansının anketindeki medyana göre TCMB’nin 2023 yılının ikinci çeyreğinden itibaren faiz artışlarına başlaması bekleniyor.

Politika faizi olarak bilinen haftalık repo faizinin 2023 ikinci yarısından itibaren yüzde 17-18 seviyesine yükselmesi öngörülüyor.


GÖZ GÖRE GÖRE YOKSULLAŞMA
Ekonomi yazarı Uğur Gürses karar için, “Çok yazık; ücretini TL olarak alan, tasarrufunu TL, emeklilik birikimlerini TL tutanlar göz göre göre yoksullaştırılıyor. Gelecek bir yılda enflasyonu resmi belgelerde % 25’te gören bürokratlar, faizi bugün 1,5 puan indirirken gelecek ay da 1,5 puan indirerek % 9’a çekecekler” dedi.


KENDİ STANDARTLARINDA DAHİ ŞAŞIRTACAK KADAR KÖTÜ
Ekonomist Refet Gürkaynak ise Twitter’dan, “Merkez Bankası kötü para politikasına artık şaşırmadığımızı görünce kendi kötü standartlarında dahi şaşırtacak kadar kötüsünü bulmuş. Allahtan para politikası aktarımı filan kalmadı, kimsenin umrunda değil. Umrumuzda olduğu zaman ne yapacağız bilmiyorum” yorumunda bulundu.


TARİHTE EMSALİ YOK
Mustafa Sönmez de “Faizi %9 a indirmek yerine %10.5’a indirdiler. Demek ki takip eden ay da 1.5 puan daha indirip tek haneye %9 a inecekler. TÜFE 3 Kasım’da 84,5 gibi açıklanır. Fark, 74,5 puan olur. Bu saçmalığın dünyada, tarihte emsali yok” değerlendirmesini yaptı.


UCUZ KAYNAK AKTARIMI DEVAM EDİYOR
Şenol Babuşçu ise “Tasarruf sahiplerinden, şirket sahiplerine ucuz kaynak aktarımı devam ediyor” yorumunu yaptı.


BEŞTEPE NUMARA YAPMASIN
Merkez Bankası’nın faiz kararı üzerine açıklamalarda bulunan DEVA Partisi lideri Babacan, “Beştepe, Merkez Bankası faizini indirerek faiz karşıtlığı numarası yapmasın” dedi. Cumhurbaşkanı Erdoğan’a seslenen Babacan, “Siz bu milletten aldığınız vergileri faize gömdünüz, gömüyorsunuz. Sadece bu sene ödeyeceğiniz faiz ve kur farkıyla tam 1 milyon aileye bedava konut verilebilirdi” ifadelerini kullandı.


KARARIN ARDINDAN DOLAR VE EURO’DA SON DURUM
Merkez Bankası’nın faiz indirme kararını açıklamadan önce dolar/TL 18,59, euro/TL 18,18 seviyelerinde işlem görüyordu.

Kararın ardından dolar/TL 18,61, euro/TL 18,24 seviyelerinde seyretti.

Merkez Bankası’nın, reel sektör ve finansal sektör temsilcileri ve profesyonelleri ile yaptığı ‘Piyasa Katılımcıları Anketi’ sonuçlarına göre, cari yıl sonu döviz kuru (ABD Doları/TL) beklentisi bir önceki anket döneminde 19,51 TL iken, bu anket döneminde 19,82 TL oldu.

12 ay sonrası döviz kuru beklentisi ise aynı anket dönemlerinde sırasıyla 22,07 TL ve 23,61 TL olarak gerçekleşti.