Tek rakibi enflasyon

Dünyanın önde gelen finans yayın kuruluşlarından Bloomberg, Türkiye bir seçim yılına girerken AKP lideri Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın en büyük rakibinin enflasyon olduğunu iddia eden bir analiz yayınladı.Bloomberg'den Selcan...

Tek rakibi enflasyon

Dünyanın önde gelen finans yayın kuruluşlarından Bloomberg, Türkiye bir seçim yılına girerken AKP lideri Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın en büyük rakibinin enflasyon olduğunu iddia eden bir analiz yayınladı.

Bloomberg'den Selcan Hacaloğlu’nun imzasını taşıyan analizde muhalefet partilerinin bir altılı masa oluşturulsa da Erdoğan'ın karşısında henüz kesin bir aday olmadığına dikkat çekti.

Analizde dünyada pandemi ve tedarik zinciri krizi fiyat artışlarına sebep olurken, Türkiye'deki yüksek enflasyona büyük oranda hükümetin politikalarının sebep olduğunu tespiti de yer aldı:

"Türkiye'nin enflasyon problemi büyük oranda Erdoğan'ın Merkez Bankası politikalarına yön vermesinin ve daha yüksek faiz oranlarına mesafesinin öngörülebilir sonucu". 

Analizde ayrıca, ekonominin kötüleşmesiyle Erdoğan ve AKP'nin anketlerde kan kaybetmeye devam ettiğine dikkat çekildi.

Erdoğan'ın yüksek enflasyonun küresel bir sorun olduğunu ve halktan sabretmelerini istediğini hatırlatan Hacaloğlu, "Ancak ABD'nin ve diğer ülkelerin merkez bankalarının faiz yükseltmesi liranın daha da güç kaybetmesine ve fiyatların daha çok artmasına sebep olabilir" görüşünü paylaştı.

Hacaloğlu, "Erdoğan, büyük ekonomi deneyinden geri adım atacağına dair sinyaller vermiyor. Bu deney, yüksek faizin yüksek enflasyona sebep olacağı inancına dayanıyor; bu bir ekonomi ders kitabında okuyacağınız şeyin tam tersi. Muhalefet partileri iktidara gelirlerse TCMB'nin politika bağımsızlığını ve güvenilirliğini tekrar oluşturacaklarını belirtti. Ve cezaevine girmezlerse" diye yazdı ve cumhurbaşkanı adayı olabileceği konuşulan İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu'nun hâkim karşısına çıkacağına dikkat çekti.

Öne Çıkanlar