Ticaret Bakanı Bolat: İhracat hedefi 267 milyar dolar

Ticaret Bakanı Bolat: İhracat hedefi 267 milyar dolar
Ticaret Bakanı Bolat, OVP hedefleri kapsamında 2024'te ihracatı 2024'te 267 milyar dolara çıkarmayı hedeflediklerini açıkladı.Ticaret Bakanı Ömer Bolat, Meclis Genel Kurulu'nda, Ticaret Bakanlığı ve bağlı kurumların 2024 Yılı...

Ticaret Bakanı Bolat, OVP hedefleri kapsamında 2024'te ihracatı 2024'te 267 milyar dolara çıkarmayı hedeflediklerini açıkladı.

Ticaret Bakanı Ömer Bolat, Meclis Genel Kurulu'nda, Ticaret Bakanlığı ve bağlı kurumların 2024 Yılı bütçe görüşmelerinde sunum yaptı. İhracat, ithalat ve dış ticaret açığı verilerini aktaran Bakan Bolat, Orta Vadeli Program (OVP) kapsamında ihracatı 2024 yılında 267 milyar dolara, 2026'da ise 302,2 milyar dolara çıkarmayı amaçladıklarını duyurdu. Bolat, tüketici sağlığı ve güvenliği için yıl boyunca birçok alanda yaptıkları denetimlerde toplam 662 milyon TL’yi aşan tutarda idari para cezası uygulandığını bildirdi. Kaçakçılıkla mücadele kapsamında ise 13 Aralık 2023 tarihi itibarıyla Gümrük Muhafaza birimlerinin 4,7 Milyar TL değerinde 11 tonu aşan uyuşturucu madde, 17,2 Milyar TL değerinde ticari eşya olmak üzere toplam 21,9 Milyar TL değerinde ürüne el koyduğunu söyledi.

Türkiye ile İsrail arasındaki ticaret yüzde 48 azaldı

Bolat, 7 Ekim'den beri Türkiye ile İsrail arasındaki ticaretin yüzde 48 azaldığını dile getirdi. Bu düşüşe ilişkin şöyle konuştu:

"Ülkemiz ile İsrail arasındaki ticaret, İsrail'in Gazze saldırısından sonra, 7 Ekim'den bu yana tam yüzde 48 azalmıştır. Ülkemizden mevcut ticareti devlet şirketleri değil, özel şirketler ve bunların da birçoğu uluslararası firmalar yapmaktadır. Türkiye olarak ihracatımızın yüzde 31'i de Türkiye'de doğrudan yatırım yapmış uluslararası firmalar tarafından gerçekleştirilmektedir. İsrail'e yönelik transit ticarete konu ürünlerde ülkemiz limanlarına uğrayan gemilerin sonraki destinasyonları da bu çerçevededir"

İsrail’e yönelik olarak uluslararası düzeyde ve ülkeler düzeyinde alınan herhangi bir ambargo kararının olmadığını söyleyen Bolat, "Biz Türkiye olarak Birleşmiş Milletler kapsamındaki yaptırımları tanıyoruz ve uyguluyoruz" dedi.

2024 yılında 38 milyar 500 milyon TL olan Ticaret Bakanlığı'nın bütçesi Genel Kurul'da kabul edildi. (DHA)