Türkiye'ye petrol taşıyan Tüpraş'ın kiraladığı gemi ile iletişim kesildi

Türkiye'ye petrol taşıyan Tüpraş'ın kiraladığı gemi ile iletişim kesildi
Tüpraş, Irak devlet petrol şirketi SOMO’dan satın aldığı ve Basra Limanı’ndan rafinerisine ulaştırılmak üzere yola çıkan yaklaşık 140 bin ton ham petrol taşıyan gemi ile iletişimin kesildiğini bildirdi.Umman Denizi'ndeki...
Tüpraş, Irak devlet petrol şirketi SOMO’dan satın aldığı ve Basra Limanı’ndan rafinerisine ulaştırılmak üzere yola çıkan yaklaşık 140 bin ton ham petrol taşıyan gemi ile iletişimin kesildiğini bildirdi.

Umman Denizi'ndeki son saldırı dalgasına Türkiye'ye ham petrol taşıyan Tüpraş'ın kiraladığı St. Nikolas isimli gemi de katıldı. Gemi ile olan iletişimin, Umman açıklarında 11 Ocak 2024 saat 06:30 dolaylarında kesildiği belirtildi.

Açıklamada şöyle denildi:

"Söz konusu gemi, Irak devlet petrol şirketi SOMO’dan satın aldığımız ve Basra Limanı’ndan rafinerimize ulaştırılmak üzere yola çıkan yaklaşık 140 bin ton ham petrol taşımaktadır. Tüm rafineri operasyonlarımız planlandığı şekilde devam etmekte olup, olayın rafineri operasyonlarımıza bir etkisi bulunmamaktadır.

Gemide Türk mürettebat bulunmamakta olup, konunun takibi ulusal ve uluslararası yetkililerle iş birliği halinde sürmektedir."

"İstikametini İran karasularına çevirdi"

Deniz ticaretiyle ilgili güvenlik bilgileri sağlayan UKMTO kurumu, söz konusu gemiyle daha fazla iletişime geçilemediğini ve yetkililerin olayı halen soruşturduğunu belirtmişti. UKMTO, gemiye silahlı kişilerin binmesinin ardından geminin İran karasularına doğru istikametini değiştirdiğini ve gemiyle iletişimin koptuğunu kaydetmişti.

Britanyalı denizcilik güvenlik firması Ambrey de bugün Umman'ın Sohar kıyıları açıklarında silahlı kişilerin bindiği tankerin daha önce 'yaptırıma tabi' İran petrolünü taşıdığı için ceza aldığını, ardından ABD tarafından tankere el konulduğunu bildirdi. Ambrey, Marshall Adaları bandıralı ham petrol tankerinin İran'ın Cask liman kentine doğru ilerlediğini aktardı.

Empire Navigation: Gemide 19 mürettebat bulunuyor

Öte yandan, silahlı kişilerin bindiği belirtilen St. Nikolas isimli petrol tankerinin sahibi Yunanistan merkezli Empire Navigation şirketi, gemiyle Umman açıklarındayken bağlantının kesildiğini bildirdi. İsminin paylaşılmaması şartıyla Reuters'a konuşan bir sözcü, gemide biri Yunanistan, 18'i Filipinler'den olmak üzere 19 mürettebat bulunduğunu ve Basra'dan Aliağa'ya 145 bin ton petrol taşındığını söyledi.