TÜSİAD Başkanı’nın hayali: Demokrasiyi yaşam tarzı haline getirmiş, toplumsal cinsiyet eşitliğine ulaşmış bir Türkiye

TÜSİAD Başkanı’nın hayali: Demokrasiyi yaşam tarzı haline getirmiş, toplumsal cinsiyet eşitliğine ulaşmış bir Türkiye
TÜSİAD Başkanı Orhan Turan, Nasıl Bir Ekonomi gazetesinde 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı için bir yazı kaleme aldı.Başkan Turan, Ekonomi gazetesinin internet sitesi ekonomim.com’da da yer alan yazısında, Cumhuriyet’in...

TÜSİAD Başkanı Orhan Turan, Nasıl Bir Ekonomi gazetesinde 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı için bir yazı kaleme aldı.

Başkan Turan, Ekonomi gazetesinin internet sitesi ekonomim.com’da da yer alan yazısında, Cumhuriyet’in ikinci yüzyılında refahın adil biçimde dağıldığı, insani kalkınmasını sağlamış bir Türkiye hayal ettiklerini yazdı:

"Demokrasiyi yaşam tarzı haline getirmiş, toplumsal cinsiyet eşitliğine ulaşmış bir Türkiye hayalimiz var. Çevreyle uyumlu, dijital ve yeşil dönüşümü başarmış, bilimde evrensel standartları yakalamış, AB entegrasyonunu sağlamış, özetle gelişmiş, saygın, adil ve çevreci bir Türkiye hepimizin ortak umudu."

“KAPSAYICI BÜYÜME BUGÜNDEN ATILACAK KARARLI ADIMLARLA MÜMKÜN”

TÜSİAD Başkanı Turan, geleceğin ekonomisinin teknoloji ve dijitalleşme ile şekillendiğini vurgulayarak "Rekabet kuralları yeniden yazılırken yarının ekonomisine hazırlıklı olabilmek, sürdürülebilir ve kapsayıcı bir büyümeyi sağlayabilmek ancak bugünden atılacak somut ve kararlı adımlarla mümkün olacak" sözleriyle de ekonomi yönetimine hatırlatmalar yaptı.

“KİŞİ BAŞI MİLLÎ GELİRİMİZİ 30 BİN DOLAR SEVİYESİNE YÜKSELTEBİLECEĞİZ”

TÜSİAD Başkanı, 20 yıl içerisinde kişi başına düşen milli gelirin 30 bin TL'ye ulaşabileceğine dikkat çekerek şunları belirtti:

"TÜSİAD’ın 50. yılı kapsamında ‘Yeni Bir Anlayışla Geleceği İnşa’ başlıklı çalışmamızı 2021 yılında kamuoyu ile paylaşmıştık. Bu çalışmada yer verilen 105 ülkeyi kapsayan ekonometrik analiz şunu gösteriyor; insani gelişimde, bilim-teknolojide ve kurumlarda ülkemizi OECD ortalamasına çıkarmak için gereken adımları atabilirsek, 20 yıl içinde kişi başı millî gelirimizi 30 bin dolar seviyesine yükseltebileceğiz. Bu nedenle raporumuzun ısrarla vurguladığı gibi, refahın üç temel unsuru olan insani gelişmeyi, bilimsel teknolojik ilerlemeyi ve güvenilir, kapsayıcı ve etkin kurumları inşa etmeyi çok önemsiyoruz."

“Eğitim kalitesine yatırım yapmalıyız”

“Kaynaklarımızı Ar-Ge’ye, teknolojiye, bilime, inovasyona ve eğitime daha fazla ayırmamız gerektiğini düşünüyoruz. İş dünyamızı ve tüm toplumumuzu dijital çağın yetkinlikleri ile donatmamız gerekiyor. İnsanı, eğitimli ve dijital çağın aradığı niteliklere sahip olmayan toplumların geleceği yakalayamayacakları bir çağdayız. Eğitim, aynı zamanda toplumsal eşitsizliklerin giderilmesinde de en önemli unsur. Eşitsizliklerin giderilmesi ve insanımızın çağımızın gerektirdiği yetkinlikleri kazanması için eğitim kalitesine yatırım yapmayı bir öncelik haline getirmeliyiz.

“DİJİTAL DÖNÜŞÜM İÇİN ÇOCUKLARIMIZI GELECEĞE HAZIRLAMALIYIZ”

Yeni nesil teknoloji ve dijital okuryazarlık becerilerinin toplum seviyesinde yaygınlaştırılabilmesinin ilk adımı eğitim ve öğrenim müfredatının bu kapsamda yeniden düzenlenmesidir. Dijital dönüşümün mevcut eşitsizlikleri azaltabilmesi için özellikle kız çocuklarının ve kadınların erken yaşlardan itibaren bu alandaki beceri ve yetkinliklerini geliştirecek şekilde eğitim alması, özellikle geleceğin mesleklerine hazırlanmaları açısından önemli.”

Turan, "Gençlerimize ve çocuklarımıza hayallerini bu ülkede gerçekleştirebilmelerini sağlayacak ortamı sunmak hepimizin sorumluluğu" ifadelerini kullandı.