Urfalı kırmızı etten balık etine yöneldi

Urfalı kırmızı etten balık etine yöneldi
Mutfaklarında kırmızı eti kullanmalarıyla meşhur olan Urfa halkı, ete üst üste gelen zamlardan sonra daha uygun fiyatlı olan balık etine yöneldi.Gazete Duvar'dan Fatma Keber'in haberine göre, temel gıda ürünlerindeki zamlar...
Mutfaklarında kırmızı eti kullanmalarıyla meşhur olan Urfa halkı, ete üst üste gelen zamlardan sonra daha uygun fiyatlı olan balık etine yöneldi.

Gazete Duvar'dan Fatma Keber'in haberine göre, temel gıda ürünlerindeki zamlar nedeniyle Urfalıların da yeme alışkanlıkları değişiyor. Kırmızı et almakta zorlandıklarını söyleyen Urfalılar, kırmızı et yerine daha ekonomik bir seçenek olan balığa yoğun ilgi gösteriyor.

'Vatandaşın alım gücü yok'

Baba mesleği olarak kasaplığa devam ettiğini belirten Yusuf Karakulak, “Şu an vatandaşın alım gücü yok. İnsanlar et almakta zorlanıyorlar. Dana etinin kilosu 350-400 lira arasında" dedi. Karakulak, bu fiyatların tüketiciyi zorladığını belirterek “İnsanlar gönlüne göre çoluk çocuğuna et yediremiyor. Burada devletimizin elini taşın altına koyması lazım” diye konuştu.

Fiyat artışlarının geçen yıla göre katlandığını ifade eden Karakulak, "Yapılan zamlar 4-5 lira değil, 50-60 lira. Eskiden yeni yılda zam geliyordu, şu anda sürekli zam geliyor” dedi.

Karakulak yapılan zamlara gerekçe olarak giderlerin artması ve dolardaki yükselişin gösterildiğini ama bunların bahane olduğunu belirtti. Karakulak, kasap olduğu halde et almakta zorlandığını sözlerine ekledi.

[caption id="attachment_537055" align="alignleft" width="600"] Yusuf Karakulak[/caption]

'Balık satışları iyi durumda'

Haliliye’de yıllardır balıkçılık yapan Davut Kaya ise işteki artıştan memnun. Balığın çok faydalı olduğunu ifade eden Kaya, “Şu anda vatandaşın balık tezgahlarına yoğun bir ilgisi var” dedi. Balık tezgahının bu kadar kalabalık olmasının sebebinin et fiyatları olduğunu söyleyen Kaya, “Satışlarımız iyi durumda. Karadeniz hamsisi 60 lira, Napolyon 60 lira, Bandırma hamsisi 70 lira, palamut 120 lira, somon balığı 150 lira... İnsanların canına şifadır bunlar. Şimdi balık yemenin tam zamanı” diye konuştu.

[caption id="attachment_537054" align="alignleft" width="600"] Davut Kaya[/caption]

'Çocuklarıma et alamıyorum'

Et fiyatlarındaki yükselişten muzdarip olduğunu belirten esnaf İsmail Derman, “Et fiyatlarından ziyade her şeye zam geliyor. Biz de beyaz ete yöneldik özellikle balığa... Biz aslında Urfalılar kırmızı eti seven bir milletiz ama gelen zamlardan dolayı mecburen balık ve tavuk gibi ürünlere yönelmeye başladık” dedi.

Urfalı Abdurrezak Yıldırım da çocuklarına et alamadığını belirterek şunları söyledi: "Eskiden her yemeğimize et koyardık. Etsiz yemeğe maalesef Urfalı olarak alışamıyoruz. Tavuk da pahalı. Haftada bir balık almaya başladık. Ancak gücümüz balığa yetiyor. Gerçekten evimizde artık hiç et pişmiyor. Devletin bu konuya el atmasını istiyoruz."