Vatandaş borcu rekor kırdı

Vatandaş borcu rekor kırdı
Türkiye, pandeminin başlamasıyla birlikte daha da derinleşen son yılların en büyük ekonomik buhranı yaşıyor. İktidar üyeleri aksini söylese de muhalefet partilerinin paylaştığı veriler ekonomik buhranı doğruluyor. İşsizlik...

Türkiye, pandeminin başlamasıyla birlikte daha da derinleşen son yılların en büyük ekonomik buhranı yaşıyor. İktidar üyeleri aksini söylese de muhalefet partilerinin paylaştığı veriler ekonomik buhranı doğruluyor. İşsizlik gibi vatandaşın yaşadığı borç sarmalı da Cumhuriyet tarihinin gelmiş geçmiş en yüksek zirve noktasında: Geniş tanımlı işsizlik, yüzde 27.2… Vatandaşın toplam borcu ise 965.9 milyar lira, dolar ile hesap yapabilenler için de yazalım 111.8 milyar dolar…
Türkiye’de ekonomik koşulların ağırlığından, işsizlikten, geçinememekten, aç kalmaktan, borç batağında olup borçları çevirememekten şikâyet etmeyen insanlar da var kuşkusuz… “Havuz”lardan çıkmayan, “şansları” ve “işleri” yaver giden bu mutlu azınlığın aksine yurttaş borçluluğunun Cumhuriyet tarihinin rekorlarını kırdığını ortaya koyan verileri CHP Adana Milletvekili Burhanettin Bulut paylaştı.
CHP’li Burhanettin Bulut, kriz ortamında mutfakta tencerenin kaynamadığını, yurttaşın alım gücünün azaldığını; işsizliğin, yoksulluğun, ödenemeyen borçların arttığını belirterek yurttaşın borç özetini çıkardı. Bulut, “Cumhuriyet tarihi boyunca vatandaş hiç bu kadar borçlu olmadı. 3. yılını dolduran tek adam rejiminin özeti rekor borçlanma” dedi.
TAKİPTEKİ BORÇLAR
Bulut, “Temmuz ayı itibariyle 909,2 milyar liraya yükselen borcun 736,9 milyar lirası bireysel kredilerinden, 172,3 milyar lirası da kredi kartlarından kaynaklanıyor” dedi. Bulut, son hafta tüketici kredilerinde 3,6 milyar liralık, kredi kartı borçlarında ise 3,7 milyar liralık artış olduğunu aktardı. Bulut’un açıkladığı diğer borç miktarları ise şöyle:
Vatandaşların vadesinde ödeyemediği için bankalar tarafından icraya verilen takipteki borçlarının 13,9 milyar lirası tüketici kredilerinden, 5,3 milyar lirası da kredi kartlarından olmak üzere toplam 19,1 milyar TL.
Bankaların vatandaştan zamanında tahsil edemedikleri için takibe aldıkları ancak daha sonra da varlık yönetim şirketlerine sattıkları alacaklarından kaynaklanan borç Mart 2021 sonu itibariyle 30,3 milyar TL.
Taksitli konut alımları nedeniyle Toplu Konut İdaresi’ne (TOKİ) olan borçlar 26,4 milyar lira.
Vatandaşların, bankalara, finansman şirketlerine, varlık yönetim şirketlerine ve TOKİ’ye olan toplam borcu 965,9 milyar lirayı buluyor.