Yabancı bankalar: Türkiye ekonomisi çukurda, çıkışı sancılı olacak

Yabancı bankalar: Türkiye ekonomisi çukurda, çıkışı sancılı olacak
Türkiye’de seçim yaklaştıkça yabancı yatırımcı ve bankaların ilgisi de artıyor. Bu kapsamda yabancı bankalar seçim sonrasına ilişkin analizler yayımlıyor.Yabancı bankaların büyük çoğunluğu, seçim sonrası senaryolarında...

Türkiye’de seçim yaklaştıkça yabancı yatırımcı ve bankaların ilgisi de artıyor. Bu kapsamda yabancı bankalar seçim sonrasına ilişkin analizler yayımlıyor.

Yabancı bankaların büyük çoğunluğu, seçim sonrası senaryolarında Merkez Bankası’ndan faiz artışı bekliyor. Analistlere Türkiye’yi ‘derin bir çukurda’ görüyor ve onlara göre ‘çukurdan çıkış sancılı’ olacak.

Analizlerde, seçim sonrası AKP’yle mevcut ekonomi politikalarının sürmesi halinde daha karamsar bir tabloya işaret ediliyor. Ancak AKP’nin kaybetmesi ve iktidar değişimi ile para politikasının rayına oturmasıyla uzun vadede ekonomide olumlu öngörüler var.

Seçimleri muhalefetin kazanması durumunda faiz oranlarında sert artış bekleniyor. AKP’nin iktidarda kalması halinde ekonominin bu politikalarla yürütülemeyeceği ve ‘normal’ para politikasına döneceği görüşü de hakim.

İlker Domaç ve Gültekin Işıklar imzalı Citi raporunda seçimden sonraki üç ayda Türkiye’nin faiz oranının yüzde 40’a çıkacağı tahmini yer aldı. Bank of America faizde sene sonundaki zirvenin yüzde 50’ye ulaşacağını öngörüyor. Morgan Stanley analistlerinin faiz tahminlerini yüzde 40’lı seviyeler.

Bloomberg anketine katılan analistlerin, üçüncü çeyrekte faiz oranlarına dair tahmin ortalaması yüzde 25,5.

Londra merkezli yatırım şirketi Abrdn analisti Viktor Szabo,” Mevcut politikayla yola devam etmenin mümkün olmadığını herkes biliyor” dedi. Szabo, “Türkiye derin bir çukura düşürüldü. Muhalefetin makul bir makro programı olsa da enflasyonu düşürmek için önce ekonomiyi ‘göçertmek’ gerekecek. O yüzden bu sancılı bir değişim olacak” dedi.

Ekonomist Haluk Bürümcekçi, faizlerin yüzde 30’lara kadar çıkabileceğini belirtti, uluslararası bankaların beklentileri kendi lehlerine yönelik şekillendirmeye çalışırken ‘acele’ davrandıkları yorumunu yaptı. Bürümcekçi, “Yabancı yatırımcılar, belirsiz ortamda mümkün olan en kısa sürede minimum riskle yüksek faiz oranları yoluyla daha fazla gelir elde etmek istiyor” dedi.