Yalçın Karatepe: Enflasyon ile mücadele programının özü, sizin yoksullaşmanız

Yalçın Karatepe: Enflasyon ile mücadele programının özü, sizin yoksullaşmanız
Birgün gazetesi yazarı İktisatçı Yalçın Karatepe, Merkez Bankası'nın dün açıkladığı üçüncü enflasyon raporu sunumunu bugünkü köşesinde değerlendirdi. Enflasyonla mücadelede alınması planlanan kararları değerlendiren...

Birgün gazetesi yazarı İktisatçı Yalçın Karatepe, Merkez Bankası'nın dün açıkladığı üçüncü enflasyon raporu sunumunu bugünkü köşesinde değerlendirdi. Enflasyonla mücadelede alınması planlanan kararları değerlendiren Karatepe "Başka yazılarda MB’nin hangi aracı nasıl kullanacağı vb konularda değerlendirmeler okursunuz. Ben size mevcut uygulamaların kurgusunun sizi yoksullaştırmaya devam etmek olduğunu anlatayım" ifadelerini kullandı.

Karatepe "Aç kalın ki enflasyon düşsün" başlıklı yazısında yaptığı yoruma şöyle açıklık getirdi:

"Biliyorsunuz emekli aylıklarına çok sınırlı bir artış yapılmıştı. En düşük aylık olarak ifade edilenler, kök aylıkları düşük olduğu için bir artış alamamıştı. Yaklaşık 9 milyon emekli bu grupta yer alıyor. Diğerlerine ise en fazla yüzde 25’e varan bir artış yapılmıştı. Yılın ilk altı ayında ortaya çıkan resmi veriye göre birikimli enflasyon oranı yüzde 19,77 idi. Demek ki emekliler enflasyonun üzerinde 5 puanlık bir artış aldılar. Temmuz ayı enflasyonunun yüzde 13-15 bandında çıkacağını düşünürsek, zaten alınan artıştan daha fazla bir satın alma kaybı temmuz ayında yaşanmış olacak. MB yılsonu tahmininden hareketle yılın ikinci altı aylık döneminde birikimli enflasyonun yüzde 32 olacağını hesaplayabiliriz. Bu ne demektir? Yapılan ücret artışlarından çok daha hızlı bir satın alma gücü kaybına maruz kalacak ve ellinize geçen aylıklarınızın hiçbir şeye yetmediğini göreceksiniz. Diğer bir ifade ile hızla yoksullaşacaksınız.

Zaten şimdiye kadar yaptıkları uygulamalardan anladığımız enflasyon ile mücadele programının özünü sizin yoksullaşmanız oluşturuyor. Çünkü sunumda ve raporda vurgulanan “iç talep koşulları” ile kastettikleri şey bu: eğer insanların talebini kısarlarsa enflasyon da zaman içerisinde “kademeli olarak” düşermiş. Dedikleri şu: sizin alacak paranız olmaz ise fiyatlar da artmaz."

Yazının tamamı için tıklayın