YİD garantilerinde hesap hatası yokmuş!

YİD garantilerinde hesap hatası yokmuş!
Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu, bakanlığın Yap İşlet Devret (YİD) projelerinde verdiği garantilerde yüzde 90’a varan hesap hataları eleştirilerini “Burada hesap hatası yok” diye yanıtladı. Milyarlarca...

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu, bakanlığın Yap İşlet Devret (YİD) projelerinde verdiği garantilerde yüzde 90’a varan hesap hataları eleştirilerini “Burada hesap hatası yok” diye yanıtladı. Milyarlarca liralık garanti ödemelerini devlete yük saymadı. Bakan, “1970’li yıllarda devlet aklı olsaydı, 1. Köprü (İstanbul) tamamen YİD yapardı, devlete yükü olmazdı. Devletin yatırım bütçesinin tamamı o zaman 1. Köprüye gitmişti. O zaman fizibıl proje olarak geçiş ücretlerinden ciddi gelir elde edilirdi ve Anadolu’daki bütün projelerin finansmanı da bu gelirlerden karşılanırdı. O dönem bütün yatırımlar İstanbul’a yapıldığı için o bölge gelişti, Anadolu eksik kaldı” dedi. Dünya gazetesinden Maruf Buzcugil ile Hüseyin Gökçe’nin sorularını yanıtlayan Bakan İsmailoğlu, “Kredi ile ev almış gibi taksit ödemesi yapıldığını” bildirdi.

Antalya Havalimanı işletme hakkıyla ilgili 2 milyar 138 milyon dolarlık tutarın ay sonunda hesaplara geçeceği söyleyen Karaismailoğlu, önümüzdeki dönemde demiryolu yatırımlarına ağırlık verileceğini ifade etti. Maliyeti artan yolcu taşıyanlar için mutlaka iyileştirme yapılacağını belirten Karaismailoğlu, havayolunda ise 599 liralık fiyat üst limitinde artış taleplerini değerlendirdiklerini söyledi.

Sadece Kütahya Havalimanı’nda yakınındaki üç şehrin nüfusunun tamamı kadar yolcu garantisi verilmiş ancak verilen garantinin yüzde 10’u kadar yolcu olunca yüzde 90’ı ödenmek zorunda kalıyor.