Emre Özpeynirci

Emre Özpeynirci

Fakir alamıyor, zengin bulamıyor!

Türkiye’de büyük bir kesim için yüksek fiyatları nedeniyle yeni bir otomobil almak hayal olurken, küçük bir azınlık ise parası olmasına rağmen tedarik problemleri nedeniyle istediği aracı bulamıyor. Örneğin; haziran ayında yaklaşık 9 milyon TL fiyatla satışa sunulacak yeni Range Rover almak için ön ödeme yapan 222 kişi, araçları teslim almak için uzun süre beklemek zorunda.

“Modern lüks.” İngiliz Land Rover, 5’inci nesil yeni Range Rover’ı bu şekilde tanımlayıp, konumlandırıyor. Kulağa ilk başta basmakalıp bir slogan gibi gelse de cumartesi ve pazar günü aracı Kuzey Kaliforniya’da 500 kilometreye yakın kullandıktan sonra gayet uygun olduğunu söyleyebilirim. İngiliz marka, yeni modelinin uluslararası tanıtımı için ABD’nin San Francisco şehri ile Napa vadisi arasında sınırlı sayıda gazeteci için özel bir rota belirlemiş. Gerek Pasifik okyanusu kıyıları, gerekse göl ve nehir kenarlarında kullandığımız aracın arazi özelliklerini ise yine o bölge içindeki geniş ormanlık alanda yaptığımız off-road sırasında test ettik. Açıkçası 50 yıllık köklü bir geçmişe sahip Range Rover, yeni nesliyle yine lüks SUV araç sınıfındaki standartları belirleyeceğe benziyor. Aracın yüksek standartlardaki özelliklerine geçmeden önce Türkiye pazarındaki durumu hakkında birkaç bilgi vermek isterim.

Gazete Pencere olarak yeni Range Rover’ı San Francisco yakınlarında üzüm bağları ve okyanus kıyısındaki lüks yaşam tarzıyla tanınan Napa Vadisi’nde 500 km’ye yakın test etme şansı buldum.

ÖTV DEĞİŞTİ FİYATI %34 ARTTI
Land Rover’ın Türkiye temsilcisi Borusan Otomotiv, yeni modeli haziran ayından itibaren ilk etapta 3 litrelik dizel motor seçeneğiyle yetkili satıcılarda sergilemeye başlayacak. Üretim kaynaklı tedarik problemleri sebebiyle sınırlı adette aracın teslimatına ise ancak temmuz ayında başlanacak. 3 litrelik hafif hibrit teknolojili dizel motora sahip yeni Range Rover’ın Türkiye’de fiyatı bugünkü kur ve vergi seviyesiyle 8.134.732 TL ile 9.051.922 TL arasında belirlenmiş. Sonuçta bir önceki araca göre motor hacmi 2 litreden 3 litreye yükseldiği için ÖTV dilimi de bir üst seviyeye çıkıyor. Bu da sadece Türkiye’ye özel fiyatının yaklaşık %34 arttığını gösteriyor. Yeni modelin yıl içinde gelecek daha büyük motor ve donanım seçeneklerine sahip versiyonlarının fiyatı ise bu şartlarda 10 milyon TL’nin üstünde olacak gibi duruyor.

222 KİŞİ SIRA BEKLİYOR
Borusan Otomotiv CEO’su Hakan Tiftik, 2021 yılı sonundan itibaren ön satışa başladıkları yeni Range Rover için şu ana kadar 222 müşteriden kaparo aldıklarını belirterek, “Bu yıl satış adetlerinin belirleyicisi üretim adetleri olacak gibi görünüyor. Türkiye’ye getireceğimiz araçların adedini artırabilmek için üretici ile sürekli olarak iletişim halindeyiz. Açıkçası 222 adedi bile alıp almayacağımız belli değil. Alabilsek çok rahat 300 adet bile satabilirdik” yorumunu yapıyor. Yani anlayacağınız, bugün Türkiye’de parası olan da olmayan da yeni model bir otomobile ulaşamıyor. Parası olmayan için yüksek fiyatlar nedeniyle yeni bir otomobil hayalken, parası olan ise 9-10 milyon TL’yi gözden çıkarmasına rağmen tedarik problemleri nedeniyle istediği araca ulaşamıyor. Yani açıkçası 10 milyon TL verseniz bile en az 5-6 ay sıra bekleyeceksiniz.

İLK ETAPTA 3 LİTRE DİZEL GELECEK, DİĞER 4 MOTOR TAKİP EDECEK


KUZEY Kaliforniya’da düzenlenen etkinlikte önce 350 beygir gücündeki 3 litrelik Mild Hybrid (MHEV) teknolojili dizel motor seçeneğini, ardından da 530 beygir gücündeki 8 silindirli 4.4 litrelik benzinli turbo motorlu yeni Range Rover’ı kullandık. Ayrıca yeni modelin 4 koltuklu en lüks ve en konforlu uzun (long) aks mesafeli SV versiyonunu da deneyimledik. Aracın ayrıca 400 beygirlik 3 litre MHEV benzinli ile 440 beygir 3 litre ve 510 beygir 3 litre şarjlı hibrit (PHEV) motor seçenekleri yer alıyor. Yeni Range Rover, Türkiye’ye ilk etapta haziran ayından itibaren 3 litrelik dizel motorla gelecek, talep ve üretim durumuna göre yıl sonuna kadar tüm motor seçenekleri satışa sunulacak. Standart ve uzun (long) aks aralığında 4, 5 ve 7 koltuk seçeneklerine sahip yeni modelde HSE ve Autobiography’ye ek olarak lansman senesine özel First Edition isimli donanım paketi yer alıyor. Ön satışı yapılan 222 adet aracın içinde tüm motor seçenekleri ve versiyonları da yer alıyor.

ARAZİDE BİLE MAKAM KEYFİ
OTOMOTİV dünyasında çok özel ve birçok yönüyle kült bir araç olan ve Türkiye’de büyük talep gören Range Rover bütünüyle yenilendi. Üst seviyede yeni nesil teknolojik özelliklere sahip arazi kabiliyeti olan SUV model, çok yüksek güvenlik ve konfor standartları ile makam aracı olarak tercih edilen Alman rakiplerini hayli zorlayacak gibi görünüyor. Zamansız, yalın ve gerçekten özgün bir tasarıma sahip araç malzeme kalitesiyle de ilk günden bu yana moda ve trendlere yön veriyor. Aracı kullanırken sofistike İngiliz mühendisliğinin, kalite ve asalet unsurlarıyla bir arada vurgulandığını hissediyorsunuz. Yeni Range Rover’daki yüzey ve çizgiler; gözü yormayan, yalın ve modern bir görüntü sunarken aynı zamanda aracın 0,30 cd’lik sürtünme katsayısına da katkıda bulunuyor. Bu değer oldukça büyük bir SUV için büyük başarı olarak kabul edilmeli.

OTOMATİK AÇILAN MASA VE BUZDOLABI BİLE VAR
MARKANIN MLA-Flex olarak adlandırdığı esnek modüler mimarisi, kullanıcısına daha geniş yaşam alanıyla birlikte daha dinamik bir sürüş deneyimi sunuyor. Ayrıca araçta kullanılan ‘Entegre Şasi Kontrol Sistemi’ bugüne kadar Land Rover’ın geliştirdiği en yetenekli ve teknolojik şasi olma özelliğine de sahip. Yeni Range Rover’ın lüks iç mekânı, kullanıcılara sakin ve konforlu bir ortam sunmak amacıyla kaliteli malzemeler ve en yeni teknolojilerle uyumlu olacak şekilde tasarlanmış. Araçta Land Rover’ın ödüllü Pivi Pro bilgi-eğlence teknolojisini şimdiye kadar sahip olduğu en büyük dokunmatik ekranla bir adım ileriye taşıyor. 13,1 inçlik kavisli ekran, tüm ana araç fonksiyonlarının kontrolünü sağlıyor. Ön koltukların arkasına monte edilmiş ayarlanabilir 11,4 inç büyüklüğündeki HD dokunmatik ekranlar ile yeni Arka Koltuk Eğlence Sistemi, arka koltuklarda yolculuk yapanlar için uzun seyahatleri keyifli hale getiriyor. Range Rover’ın en lüks donanıma sahip 4 kişilik SV versiyonunda orta konsolda elektrikli olarak açılan çalışma masası, soğutuculu içecek dolabı ve otomatik açılan bardaklık mevcut. Ayrıca arka koltukla elektrikli ayak ve baldır destekleri bulunuyor.

BU ARAÇTA HİÇBİR VİRÜS BARINAMIYOR
YENİ Range Rover, en iyi ses deneyimini yaratmak için Autobiography ve First Edition donanım paketlerinde 1.600W gücünde Meridian Signature Ses Sistemini kullanıyor. 35 adet hoparlör aracılığıyla yol sesini azaltarak kabin içerisinde daha sessiz bir ortam sağlıyor. Aracın sahip olduğu üst düzey konfor ve lüksü, gelişmiş teknolojik donanımlarıyla da destekliyor. Bu donanımlar arasında en dikkat çekici olanlardan biri de Dijital LED far teknolojisi. Bu teknoloji sayesinde farlar, yaklaşık 500 metrelik alanı aydınlatarak daha geniş bir görüş alanını kullanıcısına sunuyor. Ayrıca yeni model Kabin Hava Temizleme Sistemi Pro ile lüks SUV segmentine yenilik getiriyor. Dual-Nanoe X teknolojisini kullanan sistem, kokuları ve virüsleri önemli ölçüde azaltırken, PM2.5 Kabin Hava Filtrelemesi ile hava kalitesini de en üst seviyeye çıkarıyor.   

Önceki ve Sonraki Yazılar
Emre Özpeynirci Arşivi