Emre Özpeynirci

Emre Özpeynirci

Ford Otosan, İnönü fabrikasında 2-3 tekerlekli yerli elektrikli motosiklet geliştirdi

4 milyon Euro’ya ESKİŞEHİRLİ RAKUN

Ford Otosan’ın bünyesinde tamamen Türk mühendisler tarafından 4 milyon Euro yatırımla geliştirilen Rakun markası 2 ve 3 tekerlekli  yerli elektrikli motosikletleri ile vitrine çıktı. İnönü fabrikasında üretilen modeller 2022 yılında önce Türkiye’de satışa sunulacak.

TÜRKİYE’de kurlardaki artış ve yüksek vergilerle birlikte en ucuz otomobillerin bile fiyatı 200 bin TL’ye çıkınca, düşen alım gücüne bağlı tek gerçek 2-3 tekerlekli scooterlar ve minik araçlar olmaya başladı. Son dönemde hem Çin’den hem Avrupa’dan gelen elektrikli minik araçlar ve motosikletler Türkiye’de daha fazla yollara çıkmaya başlarken, Ford Otosan da, Eskişehir İnönü fabrikasında teknolojisi, tasarımı ve üretimi tamamen Türk mühendisler tarafından geliştirilen yerli Rakun markasını yarattı.

İLK SENE SADECE İÇ PAZAR

Günümüzde hızla yükselen e-ticaret ve mobilite trendine yönelik müşterilerin ihtiyaçlarından da yola çıkan Ford Otosan, yeni girişimi Rakun Mobilite Teknoloji ve Ticaret A.Ş. şirketi altında geliştirdiği 2 ve 3 tekerlekli, elektirkli Rakun Pro2 ve Rakun Pro3 modellerini dün İstanbul Rahmi Koç müzesinde tanıttı. Bünyelerinde görevli 5 kişilik bir ekiple bu projenin doğduğunu ve büyüdüğünü kaydeden Ford Otosan Genel Müdürü Haydar Yenigün, 4 milyon Euro yatırımla hayata geçen Rakun markasının ilk etapta ürettiği 2 modeli 2022 yılında satışa sunacaklarını söyledi.

FORD İSMİ OLMAYACAK

Yenigün konuşmasına şöyle devam etti: “Müşterilerimizden aldığımız ilhamla, elektrikli araç üretiminde ve ticari araç üretiminde sahip olduğumuz bilgi birikimi ile son nokta teslimatına hizmet edecek, 4’ten az tekeri olan çevreci, elektrikli bir araç üretme hayalini kurduk. İşte Rakun da böylece doğmuş oldu. Rakun markası için Ford Otosan’ın ortakları Koç Grubu ve Ford’dan da onay aldık. Rakun modelleri ilk etapta Türkiye’de satışa sunulacak, birinci senenin sonunda hedefimiz yurtdışı. Rakun, Türkiye’de ürettiğimiz ve isminde ‘Ford’ geçmeyen ilk yerli markamız.”

100 km menzille yokuş bile çıkıyor

4 kW gücündeki elektrikli motoru ve 5 kW’lık bataryası ile 100 kilometrenin üstünde menzil sunan Rakun Pro2 ve Pro3 modelleri, elektrikli motorlar için önemli bir konu olan yokuş çıkabilme kabiliyetine de sahip. Ayrıca geri vites özelliği de bulunan araçlar normal şebeke elektriği ile 4.5 saatte şarj edilebiliyor.

İlk etapta sadece internetten satılacak

B sınıfı ehliyetle kullanılabilen araçlar, 155 kg ila 179 kg arasında yük taşıyabiliyor. Rakun yetkilileri araçların Ford Otosan ya da Arçelik bayilerinde satılmayacağını, ilk etapta sadece online ve B2B satış kanallarının kullanılacağını söyledi.

Yerlilik oranı ilk etapta %60 olacak

RAKUN markalı araçların elektrikli motorları Koç’un bünyesindeki Wat, gösterge panellerini ise Arçelik üretecek. Batarya paketi ve yazılımla ilgili de yerli tedarikçilerle işbirlikleri yapılacak. Böylece Türk mühendisler tarafından geliştirilen bu araçlarda yerlilik oranı yüzde 60’ı bulacak.

Önceki ve Sonraki Yazılar
Emre Özpeynirci Arşivi