Barışcan İğrek

Barışcan İğrek

Güldürün yüzümüzü!

Geçtiğimiz yaz düzenlenmesi gereken, ancak Covid-19 pandemisinin ağır koşulları nedeniyle bu yıla ertelenen 2020 Avrupa Futbol Şampiyonası, 11 Haziran -11 Temmuz tarihleri arasında 11 ayrı ülkede oynanacak maçlarla gerçekleşecek.
6 grupta 24 takımın mücadele edeceği şampiyona, İtalya'nın başkentinde -Roma Olimpiyat Stadı'nda- 11 Haziran'da yapılacak açılış maçıyla başlayacak, Londra'da Wembley Stadı'nda 11 Temmuz'da oynanacak final müsabakasıyla sona erecek.
A grubunda, gruptan çıkarak daha ileri hedeflere ulaşmak için İtalya, İsviçre ve Galler ile mücadele verecek milli takımımız, turnuvanın açılış maçında İtalya ile karşılaşacak.
Prim çekişmeleri, kamp yapılan otel odalarında sergilenen disiplinsiz davranışlar ve takım uçağında bir gazetecinin darp edilmesi gibi tatsız olaylarla geride bıraktığımız 2016 Avrupa Futbol Şampiyonası'nın ardından, yepyeni ve potansiyelli bir jenerasyon ortaya çıktı. 2020 Avrupa Futbol Şampiyonası ile birlikte, bu potansiyelli kadro ilk büyük turnuvaya katılacak.
Türk milleti olarak, 2016 yılında Milli Takım bünyesinde yaşananlardan dolayı aldığımız büyük yara sonrasında öyle bir jenerasyon yakaladık ki, oynadıkları güzel futbol ve kendilerini sadece futbola odaklamaları ile Türk futbolseverlerin büyük bir bölümüne milli takımı yeniden sevdirdiler.
Oluşturulan yeni jenerasyon kadro ile , forvet bölgesi dışında, müthiş bir oyuncu çeşitliliği ortaya çıktı.
Kaleci olarak Euro 2020 kadrosuna alınan isimler; Mert Günok, Uğurcan Çakır ve Altay Bayındır oldu. Ancak, kadroya dahil edilmeyen Çaykur Rizesporlu Gökhan Akkan, Beşiktaşlı Ersin Destanoğlu gibi isimler de bu üç kaleciyi aratmayacak ölçüde kaliteli kaleciler.
Defans hattında, oldukça kaliteli isimler yer alıyor. Zeki Çelik gibi çok iyi bir sağ bek, Merih Demiral ile Çağlar Söyüncü gibi sağlam iki stoper ve Umut Meraş gibi oyunun iki yönünü çok iyi oynayan bir sol bek var.
Orta sahada Okay Yokuşlu, Mahmut Tekdemir, Ozan Tufan, Dorukhan Toköz gibi, 6 ve 8 numarada değişmeli olarak oynayabilecek oyuncular mevcut. Ayrıca, Yusuf Yazıcı ve İrfan Can Kahveci gibi topa yön veren, attıkları kritik paslarla oyunun kilidini açabilecek iki tane 10 numara var.
Aynı zamanda kanatlarda oynayabilen ve iyi bir oyun kurucu olan Hakan Çalhanoğlu ile birlikte, Cengiz Ünder, Kenan Karaman gibi takımımızın rakip kaleye hızlı ve etkili bir şekilde gitmesini sağlayan önemli kanat oyuncularına sahibiz.
Milli takıma seçilmiş olup burada isimlerini saymadığım diğer oyuncularımızın hepsi yetenekli ve takıma fayda sağlayacak isimler.
Mevcut kadronun, çeşitlilik yönünden kısıtlı tek bölgesi forvet mevkisi.
Bu bölgede, Türk futbol tarihinin -bana göre- en iyi golcülerinden biri olan Burak Yılmaz'ın yeri birinci santrafor olarak garanti. Asıl mesele, Burak Yılmaz'ın alternatifinin kim olacağı… Alternatif olarak bir numaralı adayım, geçtiğimiz sezonun ikinci yarısını Galatasaray'da geçiren Halil Dervişoğlu. Golü koklayan ve gol vuruşları çok iyi olan bir santrafor. Neredeyse her aday kadroya davet edilen üçüncü alternatif durumundaki Enes Ünal'ın, mevcut form durumuyla Milli Takım'da yer almaması gerekirdi diye düşünüyorum.
Milli Takıma seçilen potansiyelli oyuncuların bazıları bir sene, bazıları bir seneyi bile Süper Lig'de oynamadan Avrupa'ya transfer oldular. Beni en çok üzen ve üzerinde hassasiyetle durmamız gereken nokta budur.
Gönül isterdi ki, oynadıkları futbol ile gönlümüzde taht kuran bu gençlerimiz, Avrupa'ya transfer olmadan önce birkaç sene Süper Lig'de boy göstersin ve onları gözümüzün önünde izleyebilelim.
Sonuç olarak Milli Takımımız, 2016 yılında Milli Takım çatısı altında yaşanan tatsız olayların yaralarını sarmak adına, yeni jenerasyonuyla birlikte çok önemli bir turnuvaya gidiyor.
Turnuva öncesi, Avrupa futboluna damga vurmuş bütün milli takımların hazırlık maçlarını izleme fırsatını buldum. İnanın ki, ne Almanya eski Almanya, ne İspanya eski İspanya, ne İtalya eski İtalya, ne de İspanya eski İspanya… Keza diğer takımlar da formda değil.
Milli Takımımızın, rakip kaleye hızlı giden, ayağa pasa dayalı ve savunmada az gedik veren oyununu sürdürmesi halinde, 2020 Avrupa Futbol Şampiyonası'nı en kötü ihtimalle, bir çeyrek final oynayarak tamamlayacağına inanıyorum.
Haydi çocuklar, güldürün yüzümüzü. Bu milletin buna ihtiyacı var.

Önceki ve Sonraki Yazılar
Barışcan İğrek Arşivi