Bakanlığı döneminde ÇED olumlu raporu verilmişti: Tartışmaların odağındaki isim Murat Kurum sessizliğe büründü

Bakanlığı döneminde ÇED olumlu raporu verilmişti: Tartışmaların odağındaki isim Murat Kurum sessizliğe büründü
Anagold'a ait maden ocağında yaşanan göçük sonrası Çevre Bakanlığı sırasında şirkete ÇED raporu verildiği ortaya çıkan AKP'nin İBB adayı Murat Kurum eleştirilerin odağında. Ancak Kurum eleştirilere cevap vermeyerek sessizliğini...
Anagold'a ait maden ocağında yaşanan göçük sonrası Çevre Bakanlığı sırasında şirkete ÇED raporu verildiği ortaya çıkan AKP'nin İBB adayı Murat Kurum eleştirilerin odağında. Ancak Kurum eleştirilere cevap vermeyerek sessizliğini koruyor

Gazete Pencere Haber

Erzincan’ın İliç ilçesinde kurulu Anagold’a ait madende yaşanan facianın üstünden 2 gün geçti. Toprak altında kalan 9 işçiyi arama çalışmaları devam ederken AKP’nin İstanbul adayı ve maden firmasının işletime açıldığı dönemde Çevre ve Şehircilik Bakanlığı görevinde olan Murat Kurum sessizliğe büründü.

Kurum olay yaşandıktan sonra sosyal medyadan yaptığı “Erzincan’da toprak kayması sonucu maden ocağında meydana gelen göçükte hiçbir madencimizin zarar görmemesini temenni ediyorum. Dualarımız madencilerimizle” paylaşımın üstünden saatler geçmesine rağmen kendisine yönelik eleştirilere ve ithamlara ilişkin herhangi bir açıklama yapmadı.

Bakanlık döneminde yetki aldı

Kurum’un bakan olduğu dönemde şirkete göçüğün meydana geldiği yerde arama faaliyetlerinin kapasitesinin arttırılmasına onay verilmişti. Bununla da kalınmayıp Çevresel Etki Değerlendirmesi Raporu (ÇED) olumlu yönde değerlendirilip şirketin arama faaliyeti genişletilmişti.

Siyanür sızıntısı sonrası para cezası

Altın arayan şirket ve İliç’teki maden arama sahası, yapay göle siyanür sızdırdığı görüntülerle geçtiğimiz yıllarda kamuoyunun gündemine gelmişti. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı bunun üstüne “denetimler yapılmış maden arama faaliyeti olmayacaktır” açıklaması da yapmıştı.

Bakanlıktan yapılan açıklamada “Çevre kirliliğine neden olan altın madenine “EN ÜST SINIR” olan 16 milyon 441 bin TL idari para cezası uygulanırken, ayrıca söz konusu olayla ilgili 5237 sayılı Türk Ceza Kanunu kapsamında gerekli adli soruşturmanın yapılması için Cumhuriyet Başsavcılığı’na suç duyurusunda bulunuldu” İfadeleri kullanılmıştı

Bakanlık yetkilileri, bölgede çevresel izleme çalışmalarının aralıksız olarak sürdürüleceğini, analiz sonuçlarına göre ise lüzum görülen alanlarda çevresel iyileştirme çalışmalarına devam edileceğini açıkladı.

Bakanlığı döneminde soru önergeleri sunuldu

Öte yandan Kurum’un bakanlığı döneminde şirkete ilişkin muhalefet partileri soru önergeleri sunmuştu. Önergelerde siyanür sızıntısı ve çevreye olumsuz etkileri bakanlığa sorulmuştu.

TIKLAYINIZ: Erzincan’da maden faciası: Kapasite artışı için ‘olumlu raporu’ Kurum döneminde verilmiş

Kurum ise verdiği cevapta “Şirket hakkında ihlallerden dolayı para cezası kesildiğini ve denetimlerin arttırıldığını, siyanür sızıntısı gibi bir olayın tekrar yaşanamaması için tedbirlerin alındığını" ifade etmişti.

Dün yaşanan facia sonrası muhalefet kazaya ön açtığını söyleyerek Kurum’u eleştirmeye başladı. Bakanlık döneminde verilen ÇED raporu ve soru önergelerine verdiği cevaplar üzerine eleştirilen Kurum’dan ise hala ses yok.