"1 saat 50 dakika dendi Ankara -Sivas YHT hattında süre 3,5 saati aşıyor"
Altı yılda bitirileceği açıklanan ancak 15 yılda tamamlanamayan Ankara-Sivas YHT hattı, 26 Nisan 2023’te hizmete alındı. Açılmadan önce 1 saat 50 dakikaya düşeceği açıklanan yolculuk süresi bugün 3 saat 20 dakikayı buluyor. Karasu, artan seyahat sürelerinin vatandaşları mağdur ettiğini söyledi.
Hattın açılmasından bu yana geçen 14 ayda iki kez ciddi tehlike yaşandı. Yozgat yakınlarında yağış sonrası meydana gelen heyelan ve toprak kaymaları nedeniyle raylarda çökmeler oldu, hattın bir bölümü ulaşıma kapatıldı. Yolcular otobüslerle taşınmak zorunda kaldı.
TCDD, 28 Haziran 2024’te “Ankara-Sivas Hattında İklim Değişikliğine Bağlı Altyapı İyileştirmesi” ihalesine çıktı. 3 milyar 405 milyon TL’lik sözleşme pazarlık usulüyle Duygu Taahhüt ve İnşaat A.Ş.’ye verildi. Karasu, “Hat açıldıktan sonra doğa koşullarını hatırladılar, 4 milyarlık ihaleyi kapalı kapılar ardında verdiler. Peki bir yılda ne yapıldı? Hâlâ bilgi yok” dedi.
CHP’li Karasu, hattaki güvenlik risklerine dikkat çekerek, Avrupa Tren İşletim Sistemi’nin (ETCS) hattın bazı kesimlerinde devreye alınmadığını, zemin etütlerinde ciddi eksikler olduğunu vurguladı. Karasu, “Vatandaş memleketine gitmek istiyor ama yeterli sefer yok, yolculuk süresi de uzadıkça uzuyor. Ulaştırma Bakanlığı çıkıp tek tek açıklamalı” ifadelerini kullandı.
Kaynak:Haber Merkezi