ABD'nin Hamas yaptırımlarında Türkiye'den 3 isim: İstanbul Ticaret Üniversitesi'nin kampüsünü inşa ettiler

ABD'nin Hamas yaptırımlarında Türkiye'den 3 isim: İstanbul Ticaret Üniversitesi'nin kampüsünü inşa ettiler
ABD’nin Hamas yaptırımlarına Türkiye’den 3 isim de takıldı. Bu isimlerin yer aldığı şirket İstanbul Ticaret Üniversitesi Sütlüce Kampüsü dahil bir çok inşaatta imzası var. Şirketi Hamas'a ait olduğu ifade ediliyorİsrail...

ABD’nin Hamas yaptırımlarına Türkiye’den 3 isim de takıldı. Bu isimlerin yer aldığı şirket İstanbul Ticaret Üniversitesi Sütlüce Kampüsü dahil bir çok inşaatta imzası var. Şirketi Hamas'a ait olduğu ifade ediliyor

İsrail Filistin çatışmaları sonrası Hamas'ın finansal kaynaklarına yönelik önlemler almaya çalışan ABD hükümeti, Hamas'a karşı ikinci yaptırım paketini açıkladı. ABD Hazine Bakanlığı'nın açıklamasında, "İran'ın Hamas'a mali ve operasyonel desteğinin kesilmesinin hedeflendiği" savunuldu.

Listede, Türkiye'den de isimler var.

Açıklamada, Mayıs 2022'de Hamas'ın yatırım portföyünün bir parçası olarak yaptırıma tabi tutulan Trend GYO isimli Türkiye merkezli şirketin hissedarları da yer alıyor.

ABD Hazine Bakanlığı açıklamasında bu şirket, Hamas'ın 500 milyon doların üzerinde olduğu tahmin edilen küresel varlıklarının önemli bir parçası olarak nitelendi.

Bu çerçevede, şirketin üç önde gelen hissedarları olarak Alaeddin Şengüler, Gülşah Yiğidoğlu ve Arwa Mangoush'un yaptırım listesine alındığı belirtildi. Açıklamada, bu kişilerin Hamas'a mali, maddi veya teknolojik destek sağladığı savunuldu.

Trend GYO isimli şirket Türkiye’de neler yaptı?

Trend GYO kendi sitesinde yaptığı tanıtımda “yabancı sermayeli bir firma olarak Türkiye’de kuruldu. Bugüne kadar çeşitli projelerin gayrimenkul geliştirilmesinde danışmanlık yapmıştır. Bu projelerin arasında konut, otel, rezidans ve üniversite binaları gibi çeşitli alanlarda gayrimenkul geliştirmesi veya inşaatı yer almaktadır.” İfadeleri yer alıyor

Önemli inşaatlarda ismi var

Şirket Türkiye’de birçok toplu konut projesine imza atarken İstanbul Sütlüce’de bulunan İstanbul Ticaret Üniversitesi kampüsünün de projesine imza attı.

Yönetim Kurulu’nda yer alan isimler

Alaeddin Şengüller, Mustafa Saka, Mustafa Khalil Aljallad, Gülşah Yiğidoğlu, Orhan Albayrak, Ensar Polat. Bu isimlerden Şengüller ve Yiğidoğlu yaptırım listesine alındı.

Bahardır Özgür, BirGün’de kaleme aldığı yazısında şirltein Borsa İstanbul’a girdiğini duyurmuştu. Hamas temaslı bu şirketin hisseleri hala BİST’te işlem görüyor.

ABD’ye göre bu şirketin yüzde 75’i Hamas’a ait.

Aleaddin Şengüller (solda)

Şirketin içeresinde yer alan Mustafa Saka ise sosyal medya hesaplarından sık sık Cumhurbaşkanı Erdoğan’ı paylaşıyor. Yaptırım listesine alınan Aleaddin Şengüller ise TDS Gayrimenkul Danışmanlık ve Tic.Ltd.Şti. kurucu ve sahibi olarak görünürken Trend GYO’da icracı görevde.

Üç isim karar mercii

Aleddin Şengüller’in şirket sermayesinde payı yüzde 22,19, yine yaptırım listesinde olan Arwa Saleh Mangoush’un ise sermayedeki payı yüzde 12,07, Gülşah Yiğidoğlu’nun ise sermaye payı yüzde 10,47. Bu üçlünün şirkette karar verme yetkisi ise yüzde 50’yi geçiyor.

SPK denetim şirketine para cezası vermiş

Şirketi denetleyen HSY Danışmanlık ve Bağımsız Denetim A.Ş. olarak görülüyor.

Sermaye Piyasası Kurulu (SPK), tarafından geçen yıl yürütülen incelemeler kapsamında bir bağımsız denetim şirketi ve şirketin yönetim kurulu başkanına para cezası uygulanmasına karar verdi.

Kararla ilgili SPK haftalık bülteninde yer alan bilgilere göre, Kurul'un incelemelerinde tespit edilen mevzuata aykırılıklar nedeniyle HSY Danışmanlık ve Bağımsızlık Denetim ve şirketin Yönetim Kurulu Başkanı Özkan Cengiz'e 114 bin 934'er lira olmak üzere toplamda 229 bin 848 lira idari para cezası kesildi.