Akbelen'deki katliam: AKP'li vekil adayının talimat verdiği ortaya çıktı

Akbelen'deki katliam: AKP'li vekil adayının talimat verdiği ortaya çıktı
Akbelen'de zeytinliklerin kökünden sökülmesi talimatını verenin AKP adayı olduğu ortaya çıktı

Muğla'nın Milas ilçesindeki Akbelen Ormanı'nda köylülerin büyük tepkisine rağmen 151 zeytin ağacının sökülmesinin arkasında, AKP'li eski milletvekili adayı ve mevcut bir ziraat mühendisi olan Muhittin Kayabaş'ın olduğu ortaya çıktı.

Yeniköy ve Kemerköy termik santrallerini işleten YK Enerji'ye bağlı ekipler, jandarma eşliğinde sabah saatlerinde başlattığı operasyonla zeytin ağaçlarını kepçelerle yerinden söktü.

Taşıma açıklaması tepki çekti

Halk TV'den Sedat Kaya'nın haberine göre; Operasyonu bizzat denetleyen ve projede görev alan ziraat mühendisi Muhittin Kayabaş, ağaçların "taşındığını" iddia ederek çevrecilerin tepkilerini "gerçeği çarpıtmak" olarak niteledi. Kayabaş, "Zeytinin taşındığını bütün bilim insanları ve üreticiler bilir. Maden yatağından boşalan yerlere zeytini taşıyoruz. Halkımız gelip görebilir. Taşınan ağaçların gelişimini takip edeceğiz." açıklamasında bulundu.

Ancak Akbelen'i savunan köylüler ve çevre örgütleri, Kayabaş'ın açıklamalarına sert tepki gösterdi. Çevreciler, Kayabaş'ın halkın yanında olması gereken bir siyasi kişilikken, IC İçtaş–Limak ortaklığındaki YK Enerji'yi savunarak "zeytinleri değil, şirketi yaşatmaya çalıştığını" savundu. Kayabaş'ın, FETÖ'ye finans sağladığı gerekçesiyle kapatılan Fethiye İş Adamları Derneği üyesi olması da tepkileri artırdı.

Olayın AKP Muğla İl Teşkilatı'nda da huzursuzluk yarattığı öğrenildi. Parti yöneticilerinin, halkın büyük tepkisini çeken bir olayda partiden bir kişinin rol almasının oy kaybettireceği endişesiyle Kayabaş'ın görevine tepki gösterdiği iddia edildi.

Akbelen Ormanı, yıllardır süren köylülerin ve çevre örgütlerinin enerji şirketlerine karşı direnişinin simgesi haline gelmişti. Temmuz 2023'te başlayan ağaç kesimlerine karşı aylarca nöbet tutan köylülere jandarma müdahale etmiş, çok sayıda kişi gözaltına alınmıştı. Son olarak direnişin sembol isimlerinden 85 yaşındaki Zehra Nine'nin hayatını kaybetmesinin ardından zeytinliklerde söküm çalışmalarına başlanması, köylüler tarafından tepkiyle karşılandı.

Kaynak:Haber Merkezi

Öne Çıkanlar