AKP'li Zeybekci, kısıtlamadan rahatsız olan sermayeyi böyle rahatlattı: 'Katliam ayrı ticaret ayrı!'

AKP'li Zeybekci, kısıtlamadan rahatsız olan sermayeyi böyle rahatlattı: 'Katliam ayrı ticaret ayrı!'
İsrail’le yapılan ticaretten dolayı tepkileri dindirmek için “kısıtlama yaptık” diyen AKP tedirginlik yaşayan sermaye çevrelerine rahatlatmaya çalışıyor. AKP’li Nihat Zeybekci, "Katliamı kınıyoruz ama İsrail ticaret anlaşmamızın olduğu bir ülke" dedi.

Gazeteci Metin Cihan, 7 Ekim 2023’te başlayan Aksa Tufanı operasyonları sonrası iktidarın İsrail’le ticaretini oraya çıkarmış ve sonrasında Ticaret Bakanlığı'nın "ticaret kısıtlaması" açıklamasının gerçeği yansıtmadığını belirtmişti.

İsrail’le ticaretin sürmesinden dolayı tepkilerin odağında olan AKP, “Gazze’ye en büyük desteği biz verdik” diyerek kendini savunurken diğer yandan da kısıtlamalardan dolayı tedirgin olan sermaye çevrelerini rahatlatmaya çalışıyor.

AKP Genel Başkan Yardımcısı Nihat Zeybekci, İsrail ile ticaret ilişkilerini değerlendirdiği konuşmasında, "Katliamı kınıyoruz ama İsrail serbest ticaret anlaşmamızın olduğu bir ülke" ifadelerini kullandı.

"Katliamı kınıyoruz ama..."

Zeybekci, konuşmasında şu ifadelere yer verdi;

"Eyvallah! Bu katliamı kınıyoruz" diyen Zeybekci İsrail'le ticaretin ayrı değerlendirilmesi gerektiğini savundu. İsrail'le ticaretin sürmesi gerektiğini savunan Zeybekci; "Hassas çalışma yapılması gerektiğini savunuyoruz. Yasaklı ürünlerden ziyade belki kayda alma şeklinde. Denizli biliyorsunuz Türkiye'nin en büyük bakır kablo ihracatçısı olan bir şehir. İsrail'de çok önemli bağlantıları olan arkadaşlarımız da var" diye konuştu.

"Katliam ayrı ticaret ayrı" mesajı veren Zeybekci, "Yani eyvallah! İsrail'in müslümanlara yaptığı bebek katliamını nefretle kınıyoruz. Ama diğer taraftan da ticaretin hiç kimseye zarar vermeyen bölümleriyle ilgili de, İsrail serbest ticaret anlaşmamızın olduğu bir ülke. 6 satıp 1 aldığımız bir ülke. Onunla ilgili daha hassas olmamız gerektiğine inanıyorum. Bununla ilgili de çalışıyoruz" dedi.