Aksaray Ruh Sağlığı Derneği Başkanı Koşar'dan hayat anlayışı ‘ev, araba almak’ olanlara: "Bunlar elbette değerli ama..."

Aksaray Ruh Sağlığı Derneği Başkanı Koşar'dan hayat anlayışı ‘ev, araba almak’ olanlara: "Bunlar elbette değerli ama..."
Aksaray Ruh Sağlığı Derneği Başkanı, "Eskiden insanlara hayatın anlamı sorulduğunda ‘iyi bir insan olmak’, ‘vicdanlı ve merhametli bir insan olmak’ gibi cevaplar verilirdi. Şimdi ise ‘ev almak’, ‘araba almak’, ‘tatil yapmak’ gibi yanıtlar alıyoruz" dedi.

Aksaray Ruh Sağlığı Derneği Başkanı Hilal Koşar, toplumda maddi hedeflerin ruhsal değerlerin önüne geçtiğini belirterek "Eskiden insanlara hayatın anlamı sorulduğunda ‘iyi bir insan olmak’, ‘vicdanlı ve merhametli bir insan olmak’ gibi cevaplar verilirdi. Şimdi ise ‘ev almak’, ‘araba almak’, ‘tatil yapmak’ gibi yanıtlar alıyoruz. Bunlar elbette değerli, ama insanın iç dünyası mutlu değilse hiçbir maddi şey gerçek anlamda mutluluk vermez" dedi.

Aksaray’da iki yıldır faaliyet gösteren Ruh Sağlığı Derneği Başkanı Hilal Koşar, derneğin kuruluş amacını, yürütülen faaliyetleri ve Aksaray’daki ruh sağlığı tablosuna ilişkin değerlendirmelerde bulundu. değerlendirdi.

"Derneğimizin amacı, şehrin genel ruh sağlığını korumak"

Psikolog Hilal Koşar, "Ruh sağlığımıza iyi bakmalıyız çünkü ruhumuz mutlu değilse yaptığımız hiçbir şey bize gerçek mutluluğu getirmez. Aksaraylı vatandaşlarımıza iki yıldır hizmet veriyoruz. Derneğimizin amacı, şehrin genel ruh sağlığını korumak ve bu konuda toplumsal bilinç geliştirmek. Okullarda seminerler düzenliyoruz, kurumlarla iş birliği yapıyoruz, çalışanların ruhsal dayanıklılığını güçlendirmek için projeler yürütüyoruz" dedi.

Aksaray’daki genel ruh sağlığına dair gözlemlerini paylaşan Koşar, özellikle travmatik olayların, çiftler arasındaki sorunların ve iletişim eksikliğinin ön plana çıktığını vurgulayarak, "Boşanma oranları, ölüm ve intihar vakaları maalesef oldukça yüksek. Çocuklarda çok belirgin sorunlar görmesek de bu konuların biraz görmezden gelindiğini düşünüyoruz. Bunların da üzerine eğilmemiz gerekiyor" dedi.

"Sevilmek, anlaşılmak ve görülmek de temel ihtiyaçlardır"

Psikoloji sohbetlerinde hayatın anlamını konuştuklarını ifade eden Koşar, "Gençlere bir yol haritası sunmaya çalışıyoruz. Onların kendilerine bir amaç edinmelerine yardımcı olmak istiyoruz. Nasıl ki su içmek, yemek yemek, barınmak temel ihtiyaçlarımız arasında yer alıyorsa, sevilmek, anlaşılmak ve görülmek de aynı şekilde temel ihtiyaçlardır. Ancak bu ihtiyaçlar çoğu zaman göz ardı ediliyor. Bu da ciddi sorunlara yol açıyor" dedi.

"Kadınlardan problemlerini paylaşmakta istekliler"

Kadınlar psikolojik destek arayışında erkeklerin ise sorunları bastırma eğiliminde bulunduğunu dile getiren Koşar, "Kadınlardan yoğun ilgi görüyoruz çünkü problemlerini paylaşmakta daha istekliler. Erkekler ise duygularını bastırıyor. Ancak bu bastırma hali genellikle öfke, şiddet, bağırma ve saldırgan davranışlar olarak dışarıya yansıyor. Aslında bu da çözülmemiş meselelerin birer yansımasıdır" ifadelerini kullandı.

Günümüz insanının hayat anlayışına da değinen Koşar, maddi hedeflerin ruhsal değerlerin önüne geçtiğini söyleyerek, "Eskiden insanlara hayatın anlamı sorulduğunda ‘iyi bir insan olmak’, ‘vicdanlı ve merhametli bir insan olmak’ gibi cevaplar verilirdi. Şimdi ise ‘ev almak’, ‘araba almak’, ‘tatil yapmak’ gibi yanıtlar alıyoruz. Bunlar elbette değerli, ama insanın iç dünyası mutlu değilse hiçbir maddi şey gerçek anlamda mutluluk vermez" dedi.

"Ruh sağlığımız bozulduğunda diğer kazanımlarımız bize mutluluk getirmez"

Derneğin sloganını da hatırlatan Koşar, "Her şey gelip geçicidir. Asıl önemli olan ruhumuza iyi bakmak. Çünkü ruh sağlığımız bozulduğunda, hayattaki diğer kazanımlarımız da bize mutluluk getirmez. Bu yüzden toplum olarak en büyük ihtiyacımız, iç dünyamıza değer vermektir" ifadelerine yer verdi.

Kaynak:ANKA

Öne Çıkanlar