'Allah' yazılı çorap satan markete molotof kokteylli saldırı düzenlendi

'Allah' yazılı çorap satan markete molotof kokteylli saldırı düzenlendi
Üzerinde 'Allah' yazılı çorap sattığı gerekçesiyle hakkında yasal işlem başlatılan KK Supermart marketlerine son bir hafta içinde iki saldırı düzenlendi.'Allah' yazılı çoraplar satıldığı için sahipleri hakkında yasal...
Üzerinde 'Allah' yazılı çorap sattığı gerekçesiyle hakkında yasal işlem başlatılan KK Supermart marketlerine son bir hafta içinde iki saldırı düzenlendi.

'Allah' yazılı çoraplar satıldığı için sahipleri hakkında yasal işlem başlatılan 'KK Supermart' isimli zincirin marketlerinden birine molotof kokteylli saldırı düzenlendi. Market zincirinin sahiplerinin 'dini duyguları incittiği' iddia ediliyor.

Reuters haber ajansının aktardığına göre, ülkenin doğusundaki Pahang eyaletinin Kuantan ilçesindeki KK Supermart şubesine bugün sabaha karşı molotof kokteyli atıldı. Ajansla telefon yoluyla bilgi paylaşan Kuantan Polis Şefi Wan Mohamad Zahari Wan Busu, saldırıyı düzenleyen kişinin kimliğinin henüz belirlenemediğini söyledi. Wan Busu, şüpheliyi tespit etme ve yakalama çalışmaları kapsamında bölgede inceleme yapıldığını ve güvenlik kamera kayıtlarının da bu kapsamda incelendiğini bildirdi. Polis, saldırının çoraplarla ilgili olabileceğini ancak 'soruşturmanın devam ettiğini' kaydetti.

İkinci saldırı

Öte yandan, 'Allah' yazılı çoraplar sebebiyle ülkede tartışma yaratan markete 30 Mart Cumartesi günü yapılan bu saldırı, son dönemdeki ilk saldırı değildi. Salı günü de Perak eyaletindeki bir KK Supermart marketine petrol bombası atılmıştı.

Malezya basınına yansıyan haberlere göre, bugün yaşanan saldırının ardından marketin ön raflarında bulunan bazı malzemeler alev aldı; yangın market çalışanlarınca söndürüldü.

Ne olmuştu?

Malezya'da bir market zincirinin sahibine, üzerinde 'Allah' yazılı çorap satıldığı gerekçesiyle suçlama yöneltilmiş, Chai Kee Kan ve şirketin direktörü olan eşi Loh Siew Mui'nin 'başkalarının dini duygularını incittiği' iddia edilmişti. Çift, atılı suçu kabul etmezken, bu suçtan hüküm giymeleri halinde 2 yıla kadar hapis cezası alabilirler.

Malezya'daki söz konusu 'çorap' tartışması iki hafta önce başladı. Üzerinde 'Allah' yazısı olan çorapların satıldığı marketler için boykot çağrıları yapılırken, KK Supermart isimli market zinciri ve Malezyalı tedarikçisi Xin Jian Chang, olaydan ötürü özür diledi. Market ayrıca tartışma konusu olan çorapları satıştan çekti. Ancak çorapların fotoğraflarının sosyal medyada paylaşılmasıyla tartışma daha da büyüdü; Malezya kralı ve siyasi liderler de konuyla ilgili eleştirilerini dile getirdi. Polis, konuyla ilgili 200'e yakın şikayet aldı.

Öte yandan, çorapların satıldığı ve ülke çapında yüzlerce şubesi olan KK Supermart isimli Malezya merkezli market zinciri de tedarikçi Xin Jian Chang'ı dava etti. Davanın gerekçesi, firmanın yaşadığı gelir kaybı ve markasının gördüğü zarar olarak gösterildi. Tedarikçinin iki direktörü Soh Chin Huat ve Koh Lee Hui'ye 'suç ortaklığı' suçlaması yöneltilirken, tedarikçi de çorapları gönderen Çin'li firmayı dava etmeyi değerlendiriyor.

Malezya anayasası, din ve inanç özgürlüğünü güvence altına alıyor olsa da İslam, ülkenin resmi dini durumunda. 34 milyon kişinin yaşadığı güneydoğu Asya ülkesinin nüfusunun üçte ikisinden fazlasını da Malaylar-Müslümanlar oluşturuyor.