Candan Yıldız

Candan Yıldız

Araştırma: Kürtlerde sekülerleşme dinamiği daha hızlı; 'Kadınlar istediği saatte dışarıya çıkabilmeli' diyenlerin oranı yüzde 56

Diyarbakır merkezli Kürt Çalışmaları Merkezi’nin Ekim ayı araştırmasına göre Kürtlerdeki sekülerleşme dinamiği daha güçlü. Kadın hakları konusunda daha özgürlükçüler.

Araştırmaya göre ‘Din dersi zorunlu değil seçmeli olmalı’ diyenlerin oranı yüzde 48 , ‘Kadınlar istediği saatte dışarıya çıkabilmelidir’ sorusuna ‘Katılıyorum’ diyenlerin oranı yüzde 56.

Kürt Çalışmaları Merkezi’nin 20 ilde, 1492 kişiyle yüz yüze yaptığı bir yıllık araştırmanın sonuçları yayımlandı. Araştırma sonuçlarına göre, “Kürtlerde sekülerleşme dinamiği daha yüksek, muhafazakarlık gündelik hayatı domine eden bir akım değil.

Kürt Çalışmaları Merkezi Direktörü Reha Ruhavioğlu bu sonucu şöyle yorumladı:

"Türkiye'deki ve dünyadaki sekülerleşme dinamiğine ek olarak hegemonik siyasi gücün seküler olmasıyla da ilişkili. Bu da bize 'Kürtler Türkiye'de hâlâ daha dindar bir grup mu?' sorusunu sorduruyor."

Demirtaş en beğenilen siyasetçi

Araştırmaya göre 4 Temmuz 2016’dan bu yana tutuklu olan eski HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, Kürtler arasında en beğenilen siyasi lider.

Erdoğan ise Kılıçdaroğlu’nun gerisinde…

Kadın hakları konusunda Kürtler özgürlükçü

Ruhavioğlu araştırma sonuçlarından yola çıkarak 'Muhafazakarlık gündelik hayatı domine eden bir akım değil. Kadın açısından daha özgürlükçü bir sonuç ortaya çıkıyor' yorumunu yaptı.

Araştırmaya göre;

‘Kadınlar istediği saatte dışarıya çıkabilmelidir’ sorusuna ‘Katılıyorum’ diyenlerin oranı yüzde 56

‘Din dersleri zorunlu değil seçmeli olmalıdır’ diyenlerin oranı yüzde 48

‘Cemevleri ibadethane tanınmalıdır’ diyenlerin oranı da yüzde 53

Ancak Kürtler LGBTİ+ meselesine hala mesafeliler. ‘Devlet eşcinselliğin yaygınlaşmasını önleyecek tedbirler almalı’ diyenlerin oranı yüzde 53.

Kürt gençliğinde milliyetçilik yükseliyor


Araştırmada Kürt gençliği ile ilgili şu bulgular yer alıyor: Yaş düştükçe özgürlükçü, arttıkça ise Müslüman-dindar kimlik daha yüksek. Kürt gençlerde milliyetçilik
büyüklerine göre daha yüksek. Atatürkçü, feminist, sosyalist gibi kimlikleri benimseyenler gençler arasında daha yoğun.

Son 5 yıldır yaptıkları araştırmaları yorumlayan Ruhavioğlu 'Kürt milliyetçiliği yüzde 5’lerden yüzde 12’lere gelmiş durumda. 2020’de Kürt Gençliği araştırmasında kendisini milliyetçi olarak tanımlayanların oranı Yüzde 4.25 iken son üç yılda bu rakam iki katına çıkmış durumda' dedi.

Araştırmanın sonuçlarının analizi ise şöyle:

Önceki ve Sonraki Yazılar
Candan Yıldız Arşivi