“Asgari ücretli mevcut bedelli için 14 ay 26 gün çalışmak zorunda”

AKP Grup Başkanı Abdullah Güler, bedelli askerlik ücretinin 420 bin lira bandına çıkarılacağını söyledi, CHP Milletvekili Aşkın Genç, hesabı yaptı: "Asgari ücretli mevcut bedelli için 14 ay 26 gün çalışmak zorunda" dedi.Düzenlemeye

“Asgari ücretli mevcut bedelli için 14 ay 26 gün çalışmak zorunda”

GAZETE PENCERE - TBMM’ye sunulan “Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun Teklifi” yeni bir tartışmayı beraberinde getirdi. Teklifte emekli bayram ikramiyesinde artışa dair bir düzenleme yer almazken, bedelli askerlik ücretinin artırılması ve oluşacak farkın Savunma Sanayii Destekleme Fonuna aktarılması öngörülüyor.

AKP Grup Başkanı Abdullah Güler, bedelli askerlik ücretinin mevcut yaklaşık 335 bin lira seviyesinden 417–420 bin lira bandına çıkarılacağını, artıştan elde edilecek kaynağın doğrudan Savunma Sanayii Destekleme Fonuna aktarılacağını açıkladı.

Düzenlemeye tepki gösteren CHP Kayseri Milletvekili Aşkın Genç, yükün dar gelirli gençlerin omzuna bineceğini savundu. Genç, mevcut tabloda asgari ücretle çalışan bir kişinin maaşına hiç dokunmadan bedelli askerlik ücretini ödeyebilmesi için yaklaşık 11 ay 26 gün çalışmak zorunda olduğunu, rakamın 417–420 bin lira seviyesine çıkması halinde bu sürenin yaklaşık 14 ay 26 güne uzayacağını söyledi.

“ASGARİ ÜCRETLİ MEVCUT BEDELLİ İÇİN 14 AY 26 GÜN ÇALIŞMAK ZORUNDA”

Genç, rakamları hatırlatarak şu değerlendirmeyi yaptı:

“Bugün bedelli askerlik ücreti 333 bin 89 lira, asgari ücret ise 28 bin 75 lira 50 kuruş. Maaşına hiç dokunmadan bir asgari ücretli mevcut bedelli için yaklaşık 11 ay 26 gün çalışmak zorunda. Bu teklifin konuşulan rakamı olan 417–420 bin lira seviyesinde ise süre yaklaşık 14 ay 26 güne çıkıyor. Yani bir asgari ücretli için bedelli askerlik yaklaşık 90 gün daha fazla çalışma anlamına geliyor.”

Genç, Savunma Sanayii Destekleme Fonuna kaynak aktarımı yaklaşımının daha önce de gündeme geldiğini hatırlattı:

“AKP, 11 Ekim 2024’te limiti 100 bin lira ve üzeri kredi kartlarından kart başına yıllık 750 lira alınarak Savunma Sanayii Destekleme Fonuna aktarılması için düzenleme getirmişti. Tepkiler üzerine geri çektiler. Bugün aynı anlayış geri gelmiştir. O gün kredi kartından alınmak istenen para bugün bedelli askerlik üzerinden toplanmak isteniyor.”

“TEKLİFTE EMEKLİ YOK”

Genç, bayram öncesi milyonlarca emeklinin ikramiyede artış beklediğini ancak teklifte buna dair tek bir düzenleme bulunmadığını söyledi:

“Bayram yaklaşırken milyonlarca emekli ikramiyede artış bekliyor. Ancak teklifin içinde emekliye yönelik tek bir düzenleme yok. Buna karşılık vatandaşın cebinden çıkacak yeni kalemler var.”

“GENİŞ TANIMLI İŞSİZ SAYISI 12 MİLYONA ULAŞTI”

İşsizlik verilerine de değinen Genç, tabloyu şöyle özetledi:

“Türkiye’de geniş tanımlı işsiz sayısı yaklaşık 12 milyona ulaşmış durumda. Gerçek işsizlik oranı yüzde 29,9 seviyesine çıkmış durumda. Bu tablo her üç kişiden birinin işsiz ya da eksik istihdamda olduğunu gösteriyor. Böyle bir tabloda gençlere bedelli askerlik için daha yüksek ödeme yükü getirilirken, işsiz kalanın güvencesi olan İşsizlik Sigortası Fonunda devlet katkısını artırıp azaltma yetkisinin Cumhurbaşkanına verilmesi dikkat çekicidir.”

“SAVUNMA SANAYİİNİN KAYNAĞI; GARANTİLİ YOL, KÖPRÜ VE ŞEHİR HASTANELERİ PROJELERİNDE”

Savunma sanayiine kaynak ayrılmasına karşı olmadıklarını ancak yöntemin yanlış olduğunu savunan Genç, sözlerini şöyle tamamladı:

“Savunma sanayiini elbette destekliyoruz. Türkiye’nin güvenliği hepimizin meselesidir. Güçlü bir savunma sanayii hepimizin ortak hedefidir. Ancak buraya aktarılacak kaynak vatandaşın cebinde değil. Kaynak aranacaksa adres bellidir; yüksek faiz ödemeleridir, garantili yol, köprü ve şehir hastaneleri projeleridir. Millet geçim sıkıntısı içindeyken çözümü yine vatandaşın cebine uzanmakta aramak kabul edilemez. Savunma sanayiine kaynak gerekiyorsa bunun yolu vatandaşın omzuna yeni yükler bindirmek değil, bütçeyi doğru yönetmekten geçer.”

“Bu teklif açıkça bir tercih meselesidir. Bayram öncesi emekli ikramiyesinde artış yok; buna karşılık Savunma Sanayii Destekleme Fonuna aktarılacak kaynağın vatandaşın cebinden karşılanmak isteniyor. Emekli bekliyor, işsiz bekliyor, borçlu vatandaş bekliyor. Buna rağmen vatandaşın ödeyeceği kalemlerin artırılması kabul edilemez.”

Kaynak:Haber Merkezi

Öne Çıkanlar