Bu ifade sakil

Bu ifade sakil
Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, Cemal Kaşıkçı cinayeti davasının düşürülmesine ilişkin olarak, “Bazen hukukun verdiği bazı kararlar kamu vicdanını rahatlatmayabilir. Neticede mahkemenin verdiği karara hukuken...

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, Cemal Kaşıkçı cinayeti davasının düşürülmesine ilişkin olarak, “Bazen hukukun verdiği bazı kararlar kamu vicdanını rahatlatmayabilir. Neticede mahkemenin verdiği karara hukuken saygı duymak zorundayız” dedi. Kalın, “Keşke bu olay hiç yaşanmasaydı. Son tahlilde biz de bu davanın mağduru olduk” diye ekledi.

Kalın, Habertürk TV’de Kübra Par’ın Açık ve Net programında gazeteciler Aslı Aydıntaşbaş ve Gürkan Zengin ile birlikte başta dış politika olmak üzere gündemdeki sorularını yanıtladı. Kaşıkçı cinayetine kadar Suudi Arabistan ile Türkiye arasında ciddi sorunlar olmadığını, bu cinayetin büyük bir travma yarattığını savunan Kalın, özetle şunları söyledi:

SUUDİ ARABİSTAN ÖNEMLİ AKTÖR
“Türkiye o dönemde üzerine düşeni fazlası ile yaptığını düşünüyorum. Bu hadiseden dolayı Suudi Arabistan’la ilişkilerimiz ciddi yara aldı. Bizim vicdanımızı rahatlatmayabilir. Hukuki açıdan baktığımızda 6076 uygulandı. Katılalım, katılmayalım bir hukuki süreç işletildi. Suudi Arabistan bölgenin önemli aktörü. Bu olaya kadar bizim belli konularda görüş ihtilaflarımız olsa bile, böyle bir çatışma dönemine girmedik. Türkiye’nin konumu, bölge ile ilişkileri, Suudi Arabistan ilişkilerini büyük fotoğrafı görmek zorundayız. Husumetle yönetemezsiniz dış politikayı.

KEŞKE HİÇ YAŞANMASAYDI
Onlar diyorlar ki, ‘biz hukuki süreç işlettik, mahkemeye çıkarttık, şu cezalara çarptırdık’. Bir başka ülke Türkiye’deki bir grup Türk vatandaşı için böyle bir mahkeme kursa, yargılamaya kalksa Türkiye Cumhuriyeti haklı, haksız o vatandaşlarını mahkeme vermez. ‘Beğen beğenme ben burada yargıladım’ der. ABD, İngiltere hangi vatandaşını başka ülkede yargılanmasına müsaade eder. Keşke bu olay hiç yaşanmasaydı. Son tahlilde biz de bu davanın mağduru olduk.”