CHP’nin uzun gecesi: Kritik toplantılarda son durum ne?

CHP’nin uzun gecesi: Kritik toplantılarda son durum ne?
14 Mayıs seçimleri için milletvekili aday listelerinin Yüksek Seçim Kurulu’na (YSK) sunulmasına saatler kala, Cumhuriyet Halk Partisi’nde tarihinin en uzun gecelerinden biri yaşandı.Millet İttifakı’nın cumhurbaşkanı adayı...

14 Mayıs seçimleri için milletvekili aday listelerinin Yüksek Seçim Kurulu’na (YSK) sunulmasına saatler kala, Cumhuriyet Halk Partisi’nde tarihinin en uzun gecelerinden biri yaşandı.

Millet İttifakı’nın cumhurbaşkanı adayı ve CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, partisinin seçici komisyonuyla saat 17.00’de başladığı toplantı yaklaşık 12 saat sürdü. Ardından Merkez Yürütme Kurulu’nu toplandı. Ancak listelerin son görüşüleceği Parti Meclisi toplantısı tam 5 kez ertelendi. Üyelere son olarak yapılan bilgilendirmede saat 06.00 bildirildi. Ancak saatler sabah 07.00’yi gösterdiğinde 12 saat ertelenen toplantı henüz başlamadı.

PM toplantısının sürekli ertelenmesi nedeniyle parti genel merkezindeki hareketlilik sabah saatlerine kadar sürdü.

Kılıçdaroğlu’nun seçici komisyon ile yaptığı toplantı boyunca toplantının yapıldığı kata kimse alınmazken, ortam dinlemesine karşı jammer da bulunduruldu.

Daha önceki seçimlerde listeler henüz son görüşme toplantısından önce basına yansımaya başlarken, bu kez Parti Meclisi üyelerine dahi haberdar olmaması dikkat çekici bir ayrıntı oldu.

“SIZINTININ OLMAMASI İNANILMAZ BİR ŞEY”

Deneyimli bir PM üyesi bu durumu, “Sızıntının olmaması inanılmaz bir şey” diye yorumlarken, toplantıların bu kadar sürmesini de “rekor” olarak değerlendirmesi dikkat çekti.

CHP’nin listelerle ilgili “sızıntı önleminin” en temel sebeplerinden birisinin listelere karşı oluşabilecek itirazları minimum düzeyde tutmak olduğu öğrenildi. Özellikle aday gösterilmeyecek isimlerin ortaya çıkması durumunda Memleket Partisi’ne geçme ihtimaline karşı son ana kadar listelerin “sızmaması” için büyük çaba gösterildi.

Memleket Partisi Genel Başkanı Muharrem İnce’nin CHP’de ortaya çıkacak liste ile birlikte bazı isimlerin istifa ederek, partisine katılacağı beklentisi içerisinde olduğu gündeme gelmişti. Bu iddialar nedeniyle CHP’de yaklaşık 12 saat seçici komisyon dışında Merkez Yürütme Kurulu üyeleri dahil birçok üst düzey yönetici listelerdeki isimlerden haberdar olamadı.

CHP’de ilk kez listelerin bu kadar süren toplantı ile belirlenmesi sırasında kimi şehirlerle ilgili gergin anların da yaşandığı öğrenildi. Edinilen bilgilere göre, özellikle İstanbul listesi belirlenirken seçici komisyon üyelerinden itiraz edenler de oldu. Özellikle Ekrem İmamoğlu ve Canan Kaftancıoğlu’na yakın kimi isimlerin listede yer almamasına komisyon üyeleri karşı çıksa da söz konusu listelerde Kemal Kılıçdaroğlu’nun tutumu belirleyici oldu.

GELECEK PARTİSİ VE DEVA’DAN CHP’YE ZİYARET

CHP’deki seçici komisyon toplantısı sürerken, ara ara Millet İttifakı’nda yer alan Demokrasi ve Atılım Partisi (DEVA) ve Gelecek Partisi kurmayları da CHP Genel Merkezi’ne gelerek, CHP’li kurmaylarla görüştü. Görüşmelerin CHP listelerinden gösterilecek isimlerle ilgili olduğu öğrenildi. Ancak Gelecek Partisi ve Demokrat Parti’nin CHP listelerinden göstereceği adaylar gece saatlerinde belirlenmesine rağmen DEVA Partisi ve Saadet Partisi (SP) listeleri saatler 07.00’yi göstermesine rağmen henüz netleşmedi.