Dina için Feministler: Göçmen öğrenciler yalnız değildir

Dina için Feministler: Göçmen öğrenciler yalnız değildir
Dina için Feministler, Gabonlu öğrenci Jeannah Danys Dinabongho Ibouanga'nın ölüm yıl dönümünde ve Karabük'teki ırkçı söylemlere karşı dayanışma açıklaması yaptı. Nil Delahaye'nin okuduğu açıklamada, Dina'nın ölümüyle...
Dina için Feministler, Gabonlu öğrenci Jeannah Danys Dinabongho Ibouanga'nın ölüm yıl dönümünde ve Karabük'teki ırkçı söylemlere karşı dayanışma açıklaması yaptı. Nil Delahaye'nin okuduğu açıklamada, Dina'nın ölümüyle ilgili yetersizliklerin olduğu vurgulandı ve duruşma öncesi Karabük'teki ırkçı söylemlere dikkat çekildi. 

Dina için Feministler grubu, Gabonlu kadın öğrenci Jeannah Danys Dinabongho Ibouanga’nın 26 Mart 2023’te şüpheli bir şekilde hayatını kaybetmesinin yıl dönümüne ve Karabük’teki Afrikalı öğrencilere yönelik ırkçı söylemlere ilişkin dayanışma açıklaması yaptı. Açıklamayı Dina için Feministler adına Nil Delahaye okudu. Açıklamada Dina’nın ölümüne ilişkin hukuki süreçte pek çok yetersizlik olduğu ifade edildi.

“Yalnızca bir sanık var”

Dosyada tutukluluğu devam eden yalnızca bir sanık erkek olduğunu söyleyen Delahaye, “Dina’nın ölümü ile ilgili olduğunu düşündüğümüz diğer kişiler ise soruşturma kapsamının dışında olmaya devam ediyor” dedi.

29 Nisan’da gerçekleşecek duruşma öncesinde Karabük'teki göçmen öğrenciler ile ilgili sosyal medyada yaygınlaşan ırkçı söylemleri hatırlatan Delahaye, “Bir önceki duruşmada Dina için Feministlerden avukatlar ile hakim ve savunma avukatları arasındaki ‘Karabük’te ırkçılık vardır-yoktur’ tartışmasına Karabüklü faşistler nokta koydu. Evet Karabük'te ırkçılık vardı ve kendileri bizatihi bunun gerçek sahipleriydi” diye konuştu.

“Tesadüf değil erkek şiddeti”

Duruşmalar sırasında sohbet ettikleri göçmen öğrencilerden maruz kaldıkları ırkçılığı dinlediklerini söyleyen Delahaye, göçmen siyah kadın öğrencilerin kaçırılma tehlikesi geçirdiğini, para karşılığı seks teklifi aldığını aktardı. Bütün bunlar tesadüf mü yoksa göçmen öğrencilere uygulanan ırkçı ve cinsiyetçi bir tutum mu olduğunu soran Delahaye, “Biz bunların toplamına ‘tesadüf değil erkek şiddeti’ diyoruz. Karabük rektörüne, valisine ve emniyet yetkilerine soruyoruz; “Göçmen öğrenciler ırkçı saldırlar nedeniyle evlerinden çıkmazken siz ne yapıyorsunuz?​” dedi.

Göçmen öğrencilerin can güvenliğini nasıl sağlanacağını soran Delahaye, “Dina davası sürecinde tanıdığımız, yol arkadaşlığı yaptığımız Afrikalı göçmen öğrencilerin yalnız olmadığını Dina için Feministlerin onlarla birlikte olduğunu bilmelerini istiyoruz. Karabük’teki linç girişimine varan ırkçı saldırganlığın son bulması için herkesi ve kurumları sorumluluk almaya, tüm kadınları dayanışmaya çağırıyoruz” ifadelerini kullandı