Fatih Altaylı: Söz verdiği deprem yardımlarını yapmayan yalancılar ve haysiyetsizler kimler?

Fatih Altaylı: Söz verdiği deprem yardımlarını yapmayan yalancılar ve haysiyetsizler kimler?
Gazeteci Fatih Altaylı, 200 bine yakın insanın yitirildiği Kahramanmaraş merkezli depremlerin ardından canlı yayında yapılan yardım programında söz verip de bağış yapmayan kişi ve kurumların isminin açıklanmasını istedi. “Söz...

Gazeteci Fatih Altaylı, 200 bine yakın insanın yitirildiği Kahramanmaraş merkezli depremlerin ardından canlı yayında yapılan yardım programında söz verip de bağış yapmayan kişi ve kurumların isminin açıklanmasını istedi. 

“Söz verdiği yardımları yapmayan, ödemeyen kurumlar veya kişiler kimler? Televizyonda canlı yayında, ünlülere alkışlattığınız yalancılar ve haysiyetsizleri öğrenmek hakkımız” diye yazan Altaylı şunları söyledi:

“Hatırlayacaksınız, depremin hemen ardından ciddi bir toplumsal duyarlılık oluşmuş, deprem bölgesine yardımlar başlamıştı. Ancak dönemin iktidarı, yani aynı zamanda bugünün de iktidarı, milletin yardım şevkini kaçırmak için elinden geleni yapmış, deprem yardımlarında bile sizden bizden uygulaması başlatmış, milleti AFAD’cılar ve AHBAP’çılar diye ikiye bölmüştü. Troll saldırıları ile, canını dişine takmış yardım toplamaya çalışan Haluk Levent’in bile ödünü koparmışlardı. Bu arada bir de ‘Resmî Yardım Kampanyası’ düzenlenmişti. Tüm televizyonların ortak yayını ile “Türkiye Tek Yürek” kampanyası yapılmış, yaklaşık 115 milyar TL’lik bağış sözü verilmişti. Bu bağışların hemen hemen 90 milyar TL’si, kamu bankaları ve kamu kurumları tarafından yapılmış ve bu durum hem alay hem de eleştiri konusu olmuştu.

Devletin bir cebinden diğer cebine para aktarılması herkesi güldürürken, bu bağışlar yolu ile kamunun 90 milyar TL’lik bir miktarı Sayıştay denetiminden kaçırması eleştirilerin kaynağı idi. Ancak daha sonra komedinin daha büyük, eleştirilerin ise yersiz olduğu anlaşılmıştı. Kamu kurum ve bankalarının kampanya için söz verdikleri miktarları ödemedikleri kısa süre içinde ortaya çıktı.

115 milyar liralık ‘sözde’ bağışın 41 milyar lirası ödenmemişti. Kimin ödemediği açıklanmıyordu ama ödemeyenlerin kamu kurumları olduğu çok açıktı. Aradan 5 aya yakın zaman geçti. Bu bağışların akıbeti hâlâ sır. Gizli yapılması gereken yardımlar açık, açıkça söylenmesi gereken yapılmayan ödemeler ise gizli. Şu millete bir açıklama borçlusunuz. Söz verdiği yardımları yapmayan, ödemeyen kurumlar veya kişiler kimler? Televizyonda canlı yayında, ünlülere alkışlattığınız yalancılar ve haysiyetsizleri öğrenmek hakkımız. Alkışladığımız gibi, sövmek de hakkımız.”