Hüseyin Çelik'ten Suriye Kürtleri mesajı: Kürt kardeşlerimizi terk etmek yakışmaz

Hüseyin Çelik'ten Suriye'deki Kürtlerle ilgili dikkat çekici bir paylaşım geldi.

Hüseyin Çelik'ten Suriye Kürtleri mesajı: Kürt kardeşlerimizi terk etmek yakışmaz

PENCERE - AK Parti hükümetlerinde Milli Eğitim ile Kültür ve Turizm Bakanlığı görevlerinde bulunan Hüseyin Çelik, sosyal medya hesabı X üzerinden İngilizce yaptığı paylaşımla Suriyeli Kürtlerin yalnız bırakılmaması gerektiğini yazdı. Çelik, Kuzey Irak ile kurulan ilişkileri örnek göstererek diyalog çağrısı yaptı.

Çelik, açıklamasında Suriye'deki gruplarla kurulan temaslardaki tutarsızlığa dikkat çekti. HTŞ lideri Ahmed el-Şara'nın (Ebu Muhammed el-Cevlani) "teröristlikten devlet başkanlığına terfi ettiğini" ima eden bir süreçte onunla görüşülürken, Suriyeli Kürtlerin önde gelen figürleriyle diyalogdan kaçınılmasını eleştirdi.

Çelik paylaşımında şu ifadelere yer verdi: "Teröristlikten Suriye devlet başkanlığına terfi ettirilen Ahmed el-Şara ve ekibiyle görüşüp, Suriyeli Kürtlerin önde gelen isimleriyle diyaloğa girmeyi reddetmek nasıl bir diplomatik zihniyetin ürünüdür?"

KÜRTLERİ DÜŞMAN İLAN ETMEK BARBARLIK

Türkiye’deki Kürtlerin tamamını PKK ile bir tutmanın yanlışlığına değinen Çelik, aynı durumun Suriye için de geçerli olduğunu savundu. Çelik, "Türkiye'deki tüm Kürtleri PKK ile bir tutmak ne kadar yanlış, insanlık dışı ve adaletsizse; Suriye'deki tüm Kürtleri de PKK, uzantıları veya sempatizan gruplarla bir tutarak düşman ilan etmek o kadar zalimce ve barbarcadır" değerlendirmesinde bulundu.

Türkiye'nin Myanmar, Somali ve Filistin gibi coğrafyalardaki Müslümanlara ve Gagavuzya'daki Hıristiyan Türklere gösterdiği şefkati hatırlatan eski bakan, Baas rejimi altında yıllarca ezilen Suriyeli Kürtlerin düşman ilan edilmesini "adalet ve vicdanla bağdaşmaz" olarak nitelendirdi.

KAPIYI KAPATMAMAK GEREK

Milli Savunma Bakanlığı'nın Suriye hükümetine destek verebileceği yönündeki açıklamalarını da eleştiren Çelik, Türkiye'nin taraflar arasında arabulucu olması gerektiğini, ancak bir tarafa açık husumet beslerken bunun mümkün olamayacağını belirtti.

Kuzey Irak Bölgesel Yönetimi ile geçmişte yaşanan gerilimlerin yerini iyi komşuluk ilişkilerine bıraktığını hatırlatan Çelik, Japon atasözüyle uyarıda bulundu: "Arkanızdaki kapıyı sertçe çarpmayın, geri dönmek zorunda kalabilirsiniz."

Çelik, açıklamasını şu sözlerle noktaladı: "Suriyeli Kürtlere yönelik mevcut yaklaşım ve politikalarla, 'Terörsüz Türkiye' süreci hayal gemisinde rüya kovalamaktan öteye gitmeyecektir."

Kaynak:Haber Merkezi

Öne Çıkanlar