Candan Yıldız

Candan Yıldız

İstinaftan jet karar; Deniz Poyraz'ın katilinin cezası onandı ancak dosyada Erdoğan detayı bile araştırılmadı!

Candan Yıldız

HDP İzmir il binasını basarak Deniz Poyraz'ı öldüren Onur Gencer'e verilen cezalar İzmir Bölge Adliyesi 1.Ceza Dairesi tarafından onandı. Ancak avukatlar istinafın da tıpkı birinci derece mahkeme gibi hızla karar verdiğini, dosyanın üzerinin kapatılmak istendiği izlenimi edindiklerini söyledi

İzmir HDP il binasını silahla basarak Deniz Poyraz’ı öldüren ve dört farklı suçtan yargılanan, ağırlaştırılmış müebbet ve dokuz yıl hapis cezasına çarptırılan Onur Gencer’in yargılandığı dosyayı inceleyen istinaf mahkemesi, katılan avukatların bütün taleplerini reddederek cezaları onadı.

İzmir Bölge Adliyesi 1. Ceza Dairesi’nin baktığı dosyada karar açıklandı. Deniz Poyraz’ın avukatlarının duruşmalı inceleme talebi de reddedildi.

“Tasarlayarak kasten öldürme”, “Siyasi partilerin maliki olduğu veya kullanımında bulunan bina, mala zarar verme”, “İşyeri dokunulmazlığını ihlal” ve “Ateşli silahlar kanuna muhalefet” suçlarından hüküm giyen ve şu an cezaevinde olan Onur Gencer’in yargılama süreçlerinde birçok eksikliğe dikkati çeken Poyraz ailesinin avukatları istinaf sürecinde de hızlı davranıldığı, dosyanın üstünün kapatılmak istendiği izlenimine sahipler.

Zira dosyanın İzmir Bölge Adliye Mahkemesine 31.08.2023 tarihinde gönderildiği, Dairenin 14.09.2023 tarihinde kaydını yaptığı, 11 Ekim 2023 tarihinde yani bir ay gibi kısa bir sürede ele alınıp karara çıkarılmasının da normal olmadığını belirtmektedirler.

Dairenin yoğunluğu da gözetildiğinde bu dosyanın jet hızıyla ele alınmasının tutuklu dosya olması ile açıklanamayacağını belirtiyorlar. Kaldı ki, Daire Başkanı’nın temmuz ayında atanmasının yapıldığı ve Eylül ayında göreve başladığı düşünüldüğünde dosyaya bu kadar hızlı hakim olmasının mümkün olamayacağı kanısı var.

Poyraz ailesinin avukatları, başından itibaren Onur Gencer’in ilişkiler ağının ortaya çıkarılmasını talep ettiler. Planlı cinayetin tek sanığa yıkılarak gerçeğin açığa çıkamayacağını söylediler.

Bu nedenle Onur Gencer’in bağlantıları, atış eğitimi aldığı poligondaki yetkililerin araştırılmasını, dinlemesini talep ettiler. Gencer’in ailesi bile tanık olarak dinlenmedi. Diğer tanıkların yüz yüze dinlenmesi talebi kabul edilmedi.

Yine sanık Gencer’in cep telefonu ve evinde ele geçirilen bilgisayar ve dijital materyaller bilir kişi tarafından incelenmesini talebi reddedildi.

Gencer’in farklı tarihlerde ve cinayete günler kala İzmir Emniyet Müdürlüğü’nü toplamda 27 kez aramasının kayıtları istendi. Emniyet ‘ses kayıtlarının bulunmadığını’ iddia etse de avukatlar “Ses kayıtları silinmedi, o ses kayıtları mahkemeye gönderilmedi” diyor.

Soruşturma ve yargılama sürecinin derinlemesine yürütülmediği şu delillerden açık olarak görülüyor.

Örneğin dava dosyasına giren ve 4 Mayıs 2021 tarihli Whatsapp yazışmasında Deniz Poyraz’ın katili Onur Gencer ile İbrahim Akıl isimli kişi arasındaki yazışma şöyle:

Onur Gencer: Kanki madem bu yobazlara bu kadar kızgınsın al babanın silahını öldür 4-5 tane… Zaten gelecek b.k gibi…

İbrahim Akıl: SS alındı, CİMER’e atacağım

Onur Gencer: Bari yap da öyle at amk

Sonraki yazışmalarda Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın fotoğrafı (sticker) paylaşılarak “Reisi seviyoruz ” diyaloğu geçiyor. Bu kısmın ironi olduğu çok açık. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ı öldürmesi halinde kendisine cezaevinde bakacağına ilişkin yazışmalar mevcut.

Dosya ilgili görüşüne başvurduğum Deniz Poyraz’ın ailesinin avukatlarından Türkan Aslan Ağaç “Cumhurbaşkanı Erdoğan’la ilgili yazışma bile soruşturulmadı. İzmir Bölge Adliye Mahkemesi'nin kararı gerekçesiz bu da hakikatin ortaya çıkmasının istenmediğini göstermektedir. Hakikatin üstü yargı eli ile örtülmeye çalışılmaktadır" diye konuştu.

Onur Gencer şöyle bir profil…

Cinayeti işlediği dönemde Sağlık Bakanlığı personeliydi. Suriye’de silahlı eğitim gördüğü iddia edildi. Ancak iddianameye göre “SADAT ünvanlı şirket bünyesinde Suriye'de silahlı eğitim gördüğüne dair ileri sürülen iddialarla ilgili yapılan araştırmalarda, 2020 yılında Sağlık Bakanlığı bünyesinde görevli olarak Suriye'de bulunduğu kurum yazışmaları, otel kayıtları, telefon HTS kayıtları ve otobüs-uçuş kayıtları ile uyumlu olduğundan bu hususta herhangi bir delil elde edilemedi.”

Onur Gencer MHP’ye yakın, İzmir- Buca Ülkü Ocakları Başkanı Doğukan Çetin’e “Reis” olarak hitap eden biri.

Bir siyasal partiye saldırıyı aylar öncesinden planlayan, saldırı günü HDP’nin kalabalık bir toplantıyı tesadüfen ertelemesiyle Deniz Poyraz’ın hedef alan Onur Gencer’in bağlantıları hiç ortaya çıkmadı, çıkarılmadı.

Şu sorular yanıtsız kaldı...

  1. Gencer’in cep telefonunda 950 kişi kaydının ve binlerce fotoğrafın olduğu iddia ediliyor, neden sadece dosyada üç Whatsapp yazışması ve az sayıda fotoğraf bulunuyor?
  2. Dijital materyallerin kopyaları ya da imajları hangi koşullarda alındı?
  3. İddianamedeki materyaller neden eksik, Gencer’in ifadesinde sözünü ettiği havlu materyaller arasında neden yok, başka materyaller de eksik mi?
  4. Yapılan HTS incelemesinde saldırganın çeşitli tarihlerde 27 kez İzmir İl Emniyet Müdürlüğü'nde kim/kimleri aradı.
  5. Emniyet ses kayıtlarının olmadığını söylese de sanık Gencer'in saldırıyı gerçekleştireceği hafta boyunca İl Emniyet Müdürlüğü'nü araması ile ilgili araştırma neden derinleştirilmedi?
  6. Saldırgan Gencer, gözaltında olduğu saatlerde Instagram paylaşımları nasıl ve kim/kimler tarafından silindi? -Sanıktan elde edilen dijital materyalleri mahkeme neden bulamadı?
  7. Soruşturma sürecinde sanığın ilişkileri neden araştırılmadı?
  8. Termal otelle ilgili Gencer’in otelin müştemilatında kaldığı iddiası neden araştırılmadı?

İstinaf, dosyaya bakan mahkemenin kararını onasa da, avukatlar dosyayı Yargıtay’a taşıyacak.

Önceki ve Sonraki Yazılar
Candan Yıldız Arşivi