Candan Yıldız

Candan Yıldız

Kürtler İstanbul seçimlerinde ne yapacak, ittifaklara nasıl bakıyor, İmamoğlu'na yeniden oy verecekler mi?

31 Mart 2024 seçimlerine 5 ay kala, Rawest Araştırma İstanbul'da Kürt seçmenlerin nabzını tuttu. 1000 kişiyle yüz yüze yapılan araştırma İstanbul'un 39 ilçesini kapsıyor.

Muhalefet için ittifak siyaseti 14 Mayıs Cumhurbaşkanlığı ve milletvekili seçimleri sonrası bitti gibi görünüyor.

İYİ Parti, ısrarla her ilde aday çıkaracağını söyledi. Buna rağmen İstanbul ve Ankara için pazarlık ihtimalinin masada olduğunu düşünenlerdenim.

HDP ise seçmen tabanında gördüğü tepkiden dolayı ittifak siyasetinde temkinli. HEDEP Eş Başkanı Tuncer Bakırhan "Seçim hesaplarına sıkışmayan, siyasi partilerle sınırlı kalmayan, toplumsal ittifaklar zamanı" demişti son kongrede.

Bakırhan "Arka kapı diplomasisinin yürüdüğü, topluma kapalı ittifaklar olmamalı" diyerek özeleştiri yapmıştı. Ancak iktidar da dahil, şeffaf ve açık olmak kaydıyla herkesle görüşebileceğini söylemişti.

Sırada Türkiye ekonomisindeki payı 68 ile bedel olan İstanbul seçimleri var.

31 Mart seçimlerinde Cumhur İttifakı'nın itirazları/zorlaması sonucu seçim yenilenmiş, 23 Haziran'daki seçimde Ekrem İmamoğlu oyunu 800 bin artırmıştı. İstanbul seçim sonuçları Kürt seçmenlerin kilit/anahtar konumda olduğunu teyit etmişti.

Seçimlere 5 ay kala merak edilen konulardan biri Kürt seçmenin İstanbul seçimlerindeki tavrının ne olacağı...

Rawest araştırma İstanbul'daki Kürt seçmenlerin nabzını tuttu. "CHP'deki değişim sancılarının ne yönlü sonuçlar doğuracağı, HEDEP'in yerel seçimlere nasıl
bir stratejiyle gideceği"
gibi dinamiklerin araştırma sonuçlarını değiştirebileceğini belirten Rawest araştırmanın sonuçlarında göre HEDEP oylarını yüzde 7 civarında artırdı.

14 Mayıs'ta HDP'ye oy veren seçmenlerin yüzde 70'i partisi kimi aday gösterirse göstersin oy vereceğini söylüyor.

HEDEP'in kendi adayını göstermesi gerektiğini düşünenlerin oranı ise yüzde 50.

Kürt seçmen İmamoğlu'na da soğuk değil. Yüzde 33'ü "Kesinlikle İmamoğlu'na oy vereceğim" diyor. Katılımcıların yarısından fazlası (yüzde 54) Ekrem İmamoğlu’nun yeniden aday olması gerektiği kanaatinde.

Kürt seçmene Sağlık Bakanı Fahrettin Koca ve Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın damadı Selçuk Bayraktar da soruldu. Kürt seçmen Fahrettin Koca'ya daha yakın.

İstanbul Kürt Seçmen Araştırması'nın sonuçları

14 Mayıs seçimlerde İstanbul’da oy kullanan Kürtlerin yüzde 44,47ü oy verirken yapılacak seçimlerde HEDEP'e oy vereceklerini söyleyenlerin oranı yüzde 51'e yükseldi. HEDEP oylarında 7 puanlık bir artış göze çarpıyor.

14 Mayıs seçimlerine göre AKP'nin kaybı 2 puan civarında. İstanbul'da Kürt seçmenler arasında üçüncü parti konumunda olan CHP ise oyunu koruyor görünüyor.

HDP genel seçimlerde gördüğü ilginin altında bir ilgi görmekle birlikte yapılacak bir yerel
seçimde İstanbullu Kürt seçmenlerin en çok oy vereceği parti olarak ölçülmektedir

  • CHP yerel seçimlerde 27,9 oran ile genel seçimlere göre Kürt seçmenden 9 puanlık bir
    artışla oy alabiliyor.
  • Ak Parti %23 ile yerel seçimlerde Kürtler tarafından desteklenecek üçüncü parti olarak
    ölçülmektedir.

"HEDEP olmadan İmamoğlu kazanamaz"

İstanbul'daki Kürt seçmenin yüzde 54'ü İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu’nu bir sonraki belediye seçimlerinde de aday olması gerektiği kanaatinde.
Kürt seçmene göre Ekrem İmamoğlu’nun seçimi tekrar kazanabilmesinin en önemli koşulu HEDEP'in desteğinin alınması. Katılımcıların yüzde 54,5’i HEDEP'in desteği olmadan Ekrem İmamoğlu’nun seçimi kazanamayacağını düşünüyor.

"CHP İmamoğlu aday göstermemesi yanlış karar olur"

Ekrem İmamoğlu dışında bir ismin CHP adayı olarak gösterilmesinin yanlış bir karar olacağını düşünenlerin oranı yüzde 45,9. İmamoğlu’nun aday gösterilmemesini doğru bulanların oranı ise yüzde 29.

İmamoğlu’nun aday olduğu bir senaryoda Kürtlerin yüzde 33,40’ı "kesinlikle oy vereceğini" ifade ederken bu orana yakın bir katılımcı ise Ekrem
İmamoğlu’na kesinlikle oy vermeyeceğini belirtiyor.

İstanbul'daki Kürt seçmenler ittifak ayrımı gözetmeksizin yüzde 56,3'ü yerel seçimlerde her partinin kendi adayı ile seçime girmesi gerektiğini düşünüyor. İttifaklar kurulmasını isteyenlerin oranı ise yüzde 30,9.

14 Mayıs seçimlerinde HDP’ye oy verdiğini söyleyen Kürt seçmenlerin yüzde 70’i HEDEP'in aday çıkarması durumunda destekleyeceğini söylüyor.

Fahrettin Koca, Selçuk Bayraktar'ın önünde

Yarın yapılacak bir yerel seçimde AKP dışında herhangi bir partiye oy vereceğini söyleyenlerin yüzde 84,2’si AKP adayının Fahrettin Koca olması durumunda da kararlarının değişmeyeceğini belirtirken yüzde 10’luk bir kesim kararlarının değişeceğini ifade etmektedir.

Aynı soru Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın damadı, Bayraktar Holding Yönetim Kurulu Başkanı Selçuk Bayraktar için sorulduğunda ise fikri değişmeyeceklerin oranı yüzde 86,2. Fikrini değiştirmeyeceklerin oranı Koca'ya göre daha yüksek.

Önceki ve Sonraki Yazılar
Candan Yıldız Arşivi