Mühendis Tek-Sen zam talebiyle Çalışma Bakanlığı önüne gitti

Mühendis Tek-Sen Konfederasyonu, memur maaşlarının yatırıldığı bugün, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı önünde toplandı.

Mühendis Tek-Sen zam talebiyle Çalışma Bakanlığı önüne gitti

GAZETE PENCERE - Mühendis Tek-Sen Konfederasyonu, memur maaşlarının yatırıldığı bugün, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı önünde toplandı. Konfederasyon üyeleri, maaş artışının alım gücünü korumaya yetmediğini belirterek duruma tepki gösterdi.

Konfederasyon Genel Başkanı Emrah Atak, kamu kurumlarında yaklaşık 100 bin mühendis, mimar ve şehir plancısının; teknik hizmetler sınıfı ile birlikte yaklaşık 350 bin teknik emekçinin aynı sorunlarla ve adaletsizliklerle karşı karşıya olduğunu dile getirerek, “Bu ülkede teknik personel, yüksek sorumluluk taşıdığı hâlde ‘unutulan’ sınıf olmasın. Mühendislik; sorumluluğu ağır, riski yüksek, imzası bağlayıcı bir meslektir” dedi.

ONURLU YAŞAMAK İSTİYORUZ

Sadece enflasyon farkı değil eğitimlerinin, imza sorumluluklarının ve teknik risklerinin karşılığı olan ayrıştırılmış bir ücret düzenlemesi talep ettiklerini belirten Atak, şunları söyledi:

“Bir mühendis, akşam işten çıkıp markete giriyor. Alışveriş listesini eşiyle birlikte hazırlamış. Kasaya geliyor… Toplam tutarı görüyor… Ve sessizce, kimse fark etmesin diye bir ürünü sepette bırakıyor. Çünkü o ay zorunlu masrafları arasında bir tercih yapmak zorunda. Bizim yaşadığımız tam olarak budur. Bizim ayrıştırılmış ücret talebimiz şımarık bir talep değil, lüks bir beklenti değil, onurlu yaşama isteğidir. Bir mühendis çocuğuna harçlık verirken yüzü kızarmasın diye, bir mimar emekliliği düşündüğünde korkmasın diye, bir teknik personel imza atarken aklının bir köşesinde fatura hesabı olmasın diye buradayız.”

YARINI DA SAVUNUYORUZ

Atak konuşmasının devamında ise “Bizim itirazımız sadece bir orana değildir. Bizim itirazımız, emeğin sürekli küçülmesine, teknik personelin geçim kaygısıyla yalnız bırakılmasına, ‘idare edin’ yaklaşımına karşıdır. Zam oranları, geçim şartları karşısında yetersizdir. Refah payı talebimiz güçlüdür ve bu konuda geri adım atmayacağız. Çünkü biz sadece bugünü değil, yarını da savunuyoruz” diye konuştu.

Atak’ın ardından konuşan Mühendis Tek-Sen Konfederasyonu Yerel Sendikası Genel Başkan Yardımcısı ve Jeoloji Mühendisi Zeynep Taner de 19 yıldır kamuda çalıştığını dile getirdi. Taner, “Biz aslında Türkiye'nin dev gücüyüz, görünmeyen gücüyüz. Sahalarda ve masalarda planlıyoruz, üretiyoruz. Fakat aldığımız maaşlarla hayatımızı planlayamıyoruz” dedi.

Maaşlarının yoksulluk sınırında olduğunu vurgulayan Taner, şöyle devam etti:

“Bir mühendis masada ve sahada üretip planlarken evimizi ve çocuğumuzun geleceğini planlayamıyoruz. Üretemiyoruz ve bu noktada gelişen Türkiye içerisinde mühendisler kendi hayatını planlayamadığı için ülkesinde nasıl planlayacak? Güçlü mühendis, güçlü Türkiye noktasında destek istiyoruz. Markete gittiğimde onlar sepeti doldururken ben onlar görmeden sepeti temizliyorum. Bu çok acı bir şey anne olarak.

Tabii ki çocuklar birbirlerinden gördüğü için çok şey istiyorlar. Ama AVM'lere götürmekten imtina ediyorum. Evde bir şeylerle zaman harcamasını talep ediyorum. Fakat onun isteklerini karşılayamıyorum. Üniversite yıllarında da koşturduk, şimdi de koşturuyoruz. Ama hala bu kadar üretimi, bu kadar planlamayı yapan meslek grubu olmamıza rağmen geçim sıkıntısıyla boğuşur halde devam ediyoruz yaşamımıza. Ve ben istiyorum ki Türkiye'de herkes refah içerisinde yaşasın.”

ENFLASYONA EZİLDİK

Kamu Mühendisleri Enerji Sendikası’ndan Kemal Pektaş ise ulaşımından iletişimine, güvenliğinden sanayisine, kimyadan tekstiline kadar ülkenin her sektöründe mühendisin aklı olduğunu belirterek, “Güçlü bir ülke hayalini kuruyorsak biz bunu var eden insanları güçlendirmek zorundayız” diye konuştu.

Kamudaki toplu görüşmelerde yapılan ücret artışının “zam” olmadığını, “bir enflasyon düzenlemesi” olduğunu dile getiren Pektaş, “Bize her seferinde ‘Çalışanlarımızı enflasyona ezdirmeyeceğiz’ deniyor ama her seferinde enflasyona eziliyoruz. Çünkü bu bir zam değil. Enflasyon oranının üstünde hiçbir şey almıyoruz. Yıldan yıla bizim gelirimiz kayboluyor. Buna özellikle dikkat çekmek istiyoruz” dedi.

Kaynak:Haber Merkezi

Öne Çıkanlar