Öldürülen MİT mensubu Hiram Abas'ın gazeteci Uğur Dündar'a atış yaptırdığı görüntüler viral oldu

Öldürülen MİT mensubu Hiram Abas'ın gazeteci Uğur Dündar'a atış yaptırdığı görüntüler viral oldu
'Bay Pipo' lakaplı MİT görevlisi Hiram Abas'ın, Uğur Dündar'a atış eğitimi verdiği görüntüleri gündem oldu. Uğur Dündar'dan açıklama geldi Görüntülerin viral olmasının ardından Uğur Dündar, sosyal medya hesabından...

'Bay Pipo' lakaplı MİT görevlisi Hiram Abas'ın, Uğur Dündar'a atış eğitimi verdiği görüntüleri gündem oldu. 

Uğur Dündar'dan açıklama geldi

Görüntülerin viral olmasının ardından Uğur Dündar, sosyal medya hesabından açıklama yaptı. Dündar, görüntülere ilişkin, "80'li yıllar. Birçok kez yazdığım gibi haberlerim nedeniyle ölüm tehditleri alıyorum. Bir gün ruhsatlı silahımla poligona gittim. Baktım Devlet Bakanı Güneş Taner de orada. Yanında MİT Müst. Yardımcılığından emekli olan ve daha sonra teröristlerin şehit edeceği Hiram Abas da var. Rahmetli benim atış yaptığımı görünce yanıma geldi ve acemisi olduğum silah kullanımı hakkında "öyle tutma, şöyle tut" gibi bir şeyler söyleyip gitti. Aradan 40 yıl geçtikten sonra o birkaç dakikalık görüntüler "Uğur Dündar'ı MİT eğitti" gibi yalanlarla servis edildi. Gülüyorum" dedi.

Hiram Abas kimdir?

İstanbul'da 1932'de dünyaya gelen Hiram Abas gençlik yıllarında boks ile ilgilenmiş ve bu alanda şampiyonluk sahibi olmuştur.

1957 yılında Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi'nden mezun oldu. Müfettişlik görevinin ardından yedek subay olan ve sonrasında Millî İstihbarat Teşkilatı'nda çalışmaya başlayan Abas, 12 Mart döneminde MİT içinde bulunduğu etkin görevlerle adından söz ettirdi.

Abas, 1978'de Namık Kemal Ersun'un tasfiyesiyle ilişkili olarak kendi isteğiyle emekliye ayrıldı.

MİT'e 1983 yılında tekrar dönen Abas, 1988'de yayımlanan MİT raporundan sorumlu görülerek raporu yazan Mehmet Eymür'le birlikte pasif göreve alınmak istenince ikinci kez teşkilattan kendi isteğiyle ayrıldı.

Abas'ın eski MİT müsteşarı ve korgeneral Mehmet Fuat Doğu ile baba-oğul, Korkut Eken'le abi kardeş samimiyeti içinde olduğu çeşitli kitaplarda işlendi.

Amerikan silah firmalarının Türkiye temsilciliğini üstlenen bir şirkette görevliyken 26 Eylül 1990 sabahı işine gitmek için yola çıktığında suikasta uğrayarak hayatını kaybetti.

Suikasti Devrimci Sol üstlense de Hiram Abas'ın cinayeti aydınlatılamamıştır.