Özak direnişinden belediye başkan adaylığına: Urfalı işçilerin birleşmekten başka şansı yok

Özak direnişinden belediye başkan adaylığına: Urfalı işçilerin birleşmekten başka şansı yok
Urfa’daki Özak Tekstil mücadelesinin öncülerinden Funda Bakış, EMEP Haliliye belediye başkan adayı oldu. Bakış: Urfalı işçilerin birleşmekten başka şansı yokUrfa'daki Özak Tekstil işçilerinin sendika mücadelesinin öncülerinden...
Urfa’daki Özak Tekstil mücadelesinin öncülerinden Funda Bakış, EMEP Haliliye belediye başkan adayı oldu. Bakış: Urfalı işçilerin birleşmekten başka şansı yok

Urfa'daki Özak Tekstil işçilerinin sendika mücadelesinin öncülerinden olan Funda Bakış, EMEP'in Urfa - Haliliye belediye başkan adayı oldu. Bir buçuk aydır yürüttüğü seçim çalışmasında Haliliye'de çalınmadık kapı bırakmayan 28  yaşındaki Bakış ile belediye başkan adaylığına giden yolculuğunu  ve seçim çalışmalarını konuştuk.

Tarım işçiliği, garsonluk, tezgahtarlık ve özak...

Çocukluğu ve ilk gençliğinin mevsimlik işçi olarak tarlalarda geçtiğini anlatan Bakış, ailesiye birlikte gitmedikleri kent kalmadığını, hayatı boyunca çalıştığını anlattı. Yaşı biraz ilerledikten sonra lokantalarda, kafelerde, mağazalarda da çalıştığını söyleyen Bakış, ailesinin maddi sıkıntıları nedeniyle üniversiteye gidemediğini anlattı.

'Özak bizim için onur savaşıydı'

Son iş yeri olan Özak Tekstil'de 5 yıl çalıştığını söyleyen Bakış, hayatının en büyük kazanımını burada elde ettiğini şu sözlerle ifade etti: “Özak Tekstil direnişi bana çok fazla şey kazandırdı. Orada büyük bir mücadele verdim. Onur savaşıydı bizim için. Çok büyük bir haksızlığa uğradık. Bütün haklarımız elimizden alınmış gibiydi. Anayasal hakkımızı kullanmak isteyince tüm devlet aygıtları karşımızda durdu. Valisi, müftüsü, jandarması, kolluğu...”

'Yanımızda olacağını düşündüğümüz devlet yanımızda olmadı'

Özak Tekstil'de haklarını ararken yaşadıklarının bir şeyleri fark etmesini sağladığını anlatan Bakış, sözlerini şöyle sürdürdü:

“O kadar çok şeyle karşılaştık ki... Gece geç saate kadar çalışıyorsun, sabah erkenden geliyorsun, aynı performansı bekliyorlar. Hakaret ediyorlar, kapıyı gösteriyorlar. İlk başta itirazlarımızı, taleplerimizi ilettiğimizde devletin bizim yanımızda olacağını, bize hak vereceğini düşünüyorduk. Bundan daha doğal ne olabilirdi ki? Çünkü haksızlığa uğruyorduk. Ama devletin aslında bizim yanınızda durmadığını, sermayenin yanında durduğunu gördük. Sermayenin bir telefonuyla oraya kolluk kuvvetlerini yağdırdığını ve bize karşı büyük bir şiddet içerisinde olduklarını gördük. Böylece bir farkındalık oluştu.”

'Babam sürekli 'AK Parti milletvekilleri gelir' derdi ama...'

Özak direnişinin ailesini de çok değiştirdiğini anlatan Bakış, “Ailem tamamen farklı görüşteydi. Ama bizlere bu kadar haksız davranıldığını gördüler. Başlangıçta babam sürekli 'Kızım AK Parti'nin milletvekilleri gelir. Duymamışlardır, çözerler sorunu. Olmazsa randevu alırız” derdi. Ama ne geldiler ne randevu alabildik. Bütün kapılar yüzümüze kapanınca ailemin fikri de değişti” diye konuştu.

'Adaylık teklifi çok şaşırttı, çünkü sadece zenginler aday olurdu'

Özak direnişinin ardından EMEP'ten gelen adaylık teklifinin kendisini çok şaşırttığını söyleyen Bakış, “Bizim için böyle bir seçenek hiç olmamıştı ki. Çünkü sadece zenginler, cepleri kabarık olanlar, ipek kravatlılar aday olarak karşımıza çıkardı. Hiçbir zaman işçi, emekçi bir aday çıkarılmadı karşımıza. Ama şu an Urfa'da ilk kez böyle bir seçenek var” dedi.

'Yıllarca AK Parti'ye oy veren ailem şimdi en büyük destekçim'

Geçmiş seçimlerde AK Parti'ye oy veren ailesinin adaylık teklifini kabullenmesinin kolay olmadığını anlatırken Bakış, “Tepki gösterdiler ilk başta. 'Bizden aday olmaz' dediler. Ama ben 'Asıl siyaset yapması gerekenler bizleriz. Onlar bizlerin üzerinden prim yapıyorlar. Bizi kullanıyorlar' dedim ve zamanla fikirleri değişti. Şimdi annem afişlerimi yırtılmış görünce kızıyor. Her gün ne yaptığımı soruyorlar, gitmem gereken yerler konusunda öneride bulunuyorlar. Şimdi bana destek veren bir ailem var ve gücümü onlardan alıyorum” dedi.

'Urfalılar çok kırgın, artık iktidarla yol yürümek istemiyorlar'

Kendisinin adaylığının Urfalıları da şaşırttığını ifade eden Bakış, “Urfa çok feodal bir yer. Genç bir kadın işçiyi aday olarak görünce şaşırıyorlar. Çoğu çok mutlu oluyor. Evlerinin kapılarını açıyorlar. Destek olacaklarını söylüyorlar. Özak direnişinden geldiğimi öğrenince daha da mutlu oluyorlar” ifadelerini kullandı.

İnsanların adaylığına karşı bu kadar olumlu tepki vermesinin sebebine ilişkin de Bakış, “Urfalılar artık iktidarla artık yol yürümek istemiyor. Çok kırgınlar, çok yorgunlar. Deprem yaşadık, sel yaşadık. Sadece selde 18 can gitti. Alt yapı sorunu hala çözülmedi. Hala yıkılma tehlikesinde olan binalar var. Özellikle işçilerin yaşadığı bölgelerde insanlar çok bıkmış ve bunalmış durumda” dedi.

'Nasıl bir zihniyet mevsimlik tarım işçiliği için tatil der?'

Urfa İl Başkanı Ali İhsan Delioğlu'nun 'Mevsimlik tarım işçileri tatil yapıyor' ifadesinin de kentte çok tepki çektiğini söyleyen Bakış, “Urfa'da genç nüfus çok fazla ve iş yok. İnsanlar yıllardır mecburi bir şekilde tarım işçiliğine yöneliyor. Belki Urfa'nın yüzde 30'una yakını tarım işçisidir.

18 kişilik bir servise 30 kişi yolculuk yaparak hayatını tehlikeye atıyor insanlar. Duş yok, tuvalet yok, aylarca çadırlarda kalıyorlar. Nasıl bir zihniyettir ki tarım işçiliğine tatil diyor? Asıl beş yıldızlı otellerde tatil yapanlar onlar. Çok öfkeliyiz onlara karşı. Ben de bir tarım işçisi olarak çok öfkeliyim. İnsan mecbur kalmasa tarım işçiliği yapmaz, yapılacak iş değil. Biz kilometrelerce öteye ekmeğimizin peşinde gidiyoruz” diye konuştu.

'Urfalı işçilerin birleşmekten başka şansı yok'

Haliliye'yi Haliliyelilerle birlikte yönetmeyi hedeflediğini söyleyen Bakış, “Park sorunu, alt yapı sorunu, kültürel alandaki sorunlar; ne varsa Mahalle Meclislerinde birlikte çözüm üreteceğiz” dedi. Bakış, “Bugüne kadar bizi anlamayan insanlar karşımıza aday olarak çıktı. Ama şu an tamamen farklı ve Urfalı işçi kardeşlerimin birleşmekten başka şansı yok. Bugün yaşanılan bu kadar yoksulluğun tek sebebi bugün başımızda olanlardır. Bu yoksulluğu birlikte ortadan kaldırmak için bizim birleşmemiz lazım” diye konuştu.