Prof. Dr. Deniz Ülke: Muhtemelen İran karşı saldırıda askeri kapasitesinin çoğunu kaybedecektir

Prof. Dr. Deniz Ülke: Muhtemelen İran karşı saldırıda askeri kapasitesinin çoğunu kaybedecektir
Prof. Dr. Deniz Ülke, İran'ın, İsrail'e hava saldırısı düzenlemesiyle ilgili değerlendirmelerde bulundu.

İran'dan gece yarısından itibaren İsrail'e İnsansız Hava Araçları ve füzelerle saldırı gerçekleştirildi. Tel Aviv ve Golan tepelerinde siren ve patlama sesleri duyulurken, İsrail güvenlik kaynaklarından yapılan açıklamada füze ve dron saldırılarının yüzde 99'unun engellendiği ifade edildi.

İran, İsrail'in Şam konsolosluğunu vurmasına karşı yüzlerce kamikaze insansız hava aracı, balistik ve seyir füzeleriyle başlattığı hava saldırılarını sonlandırdığını açıkladı.

Prof. Dr. Deniz Ülke, İran ile İsrail arasında yaşanan gelişmelere ilişkin önemli değerlendirmelerde bulundu.

İran'ın başlattığı misilleme saldırılarına ilişkin sosyal medya hesabı X'ten görüşlerini bildiren Prof. Dr. Ülke, İran'ın olası bir karşı saldırıda askeri kapasitesinin çoğunu kaybedeceğini ifade etti.

Ülke'nin değerlendirmeleri şu şekilde:

"Şam saldırısına misilleme olarak İran’ın yaptığı karşı saldırıda, yaklaşık 200 drone ve füze, ABD ve İngiliz hava kuvvetleri tarafından henüz İsrail hava sahasına girmeden imha edildi. Sadece İsrail’in güneyindeki bir askeri üste tahribat olduğu söyleniyor. Yani retorikte çok havalı olsalar da somut güçleri yaklaşık 2000 km ötedeki İsrail toprağına bile ulaşmaya yetmiyor.

Şaşırtıcı değil çünkü İran’ın gücü ordusundan değil, bölgedeki paramiliter milis güçlerinden geliyor. Tüm terör gruplarıyla bir şekilde irtibatları var.

Bu nedenle onlar için savaşın zemini hava veya uzay değil yeraltı olacaktır bundan sonra. Şimdi geldik esas tehlikeli aşamaya; yani ABD-İngiltere-İsrail blokunun vereceği reaksiyona. (Dikkat edin İsrail demiyorum) İran’ın askeri hedeflerini vurmak onlar için çok sorun olmayacaktır. İran’da İsrail’inki gibi bir savunma düzeneği yok .

Üstelik karşı tarafın saldırı kabiliyeti olağanüstü yüksek. Muhtemelen İran karşı saldırıda askeri kapasitesinin çoğunu kaybedecektir. Bir de ilave yapalım, İran’da rejim her zayıfladığında onu bir savaş ortamı tazeledi bugüne kadar.

Rejim düşmanlıktan beslenen bir karaktere sahip olduğu için eskiden muhalif olarak tanımlananlar muhtemelen artık düşman işbirlikçisi olarak adlandırılacaktır. Yani değişen bir şey yok. Lakin, bunca tatavaya değişen bir şeyler olacak elbette.

Lübnan, Ürdün ve Suriye, İsrail’in yeni topraksal yayılma alanı olarak belirlendiyse şaşırmam. Gazze mi? Yeni bir müttefik donanma gücünün kalıcı yerleşimi için yer aramaya gerek kalmadı gibi."