PYD yöneticisi: Türkiye süreç için eski düşmanlıkla hareket etmiyor
PYD yöneticisi Aldar Halil, Şam önetimi ile varılan anlaşmaya ilişkin "Türkiye süreç bozulmasın diye eski düşmanlıkla hareket etmiyor. Biz kiminle anlaşma yaparsak yapalım eğer Türkiye razı olmazsa bazı şeylerin yarım kalacağını biliyoruz" dedi.
GAZETE PENCERE - PYD Eş Başkanlık Konseyi Üyesi Aldar Halil, Suriye'de yaşanan gelişmelere ilişkin açıklamalarda bulundu.
Rudaw'a konuşan Halil, Suriye Hükümeti ile varılan anlaşma ilişkin, “Türkiye süreç bozulmasın diye eski düşmanlıkla hareket etmiyor. Biz kiminle anlaşma yaparsak yapalım eğer Türkiye razı olmazsa bazı şeylerin yarım kalacağını biliyoruz. İki taraf da (Türkiye ve SDG) düşman tutumun ortadan kalkması için çaba sarfetti” diye konuştu.
Halil şunları söyledi:
"Suriye bir bütün olarak kalıyor. Yani bizim projemiz tüm Suriye içindi. Şu ana kadar Kuzey ve Doğu Suriye ile sınırlı kalmıştık ama bu süreçle birlikte projemizi tüm Suriye’ye yayacağız. Yeni bir Suriye, demokratik bir Suriye inşa etmeliyiz ki bu yol ile hem Batı Kürdistan korunsun hem de demokratik Suriye içinde huzur, özgürlük ve barış içinde yaşayabilelim.
bir coğrafya olarak Batı Kürdistan gerçeğini, tüm bileşenleri ve hakikatleriyle zaten hiç kimse inkâr edemez ve yok edemez. Ne kadar yok etmeye çalışırlarsa çalışsınlar, yok olmaz. Ama biz Suriye’den, Şam’dan ayrı değiliz. Bir yandan kendi özerk kimliğimizi koruyarak, diğer yandan Şam ile birlikte çalışacağız. Belki şu anki Şam yönetimi gönlümüze göre olmayabilir, belki onlara eleştirilerimiz olabilir, belki bazı şeyler henüz düzelmemiştir; henüz Suriye anayasası yazılmadı, henüz bir seçim yapılmadı, henüz çağdaş bir hükümet oluşmadı... Bunların hepsi önümüzdeki süreçlerde gündeme gelecek ve bunlar üzerine çalışmalar yapılacak. Yani özgürlük aradığında, haklarını elde etmek istediğinde her şey bir gecede olup bitmez. Ama olayları birbirinden koparamazsın da. Batı Kürdistan’ı Suriye’den tamamen kopuk ele alırsan, Batı Kürdistan’ın anlamı çok etkilenir ve zayıflar. Ancak Rojava gerçeği ile Şam ve birleşik Suriye varlığı birleşip demokratik bir Suriye oluştuğunda, o zaman Rojava da Suriye’de demokratik kültürün öncülüğünü yapan bir güç olabilir."
Kaynak:Haber Merkezi