Saraçhane mitinginde tutuklanan 13 genç için tahliye çıkmadı

Saraçhane mitinginde tutuklanan 13 genç için tahliye çıkmadı
İstanbul 15. Ağır Ceza Mahkemesi, Saraçhane mitinginin ardından tutuklanan 13 gencin tutukluluk hâlinin devamına oybirliğiyle karar verdi.

CHP’nin Cumhurbaşkanı adayı ve İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun 19 Mart’taki operasyonla tutuklanmasının ardından başlayan protestolar 1 Temmuz’da 100. gününe ulaşmış, bu kapsamda CHP Genel Başkanı Özgür Özel’in de katıldığı “Millet İradesine Sahip Çıkıyor” mitingi Saraçhane’de düzenlenmişti. Miting sonrası 42 kişi gözaltına alınmış, en küçüğü 2001 doğumlu olan 13 genç tutuklanmıştı.

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı, aralarında Cumhuriyet gazetesi muhabiri Engin Deniz İpek’in de bulunduğu 35 kişi hakkında 2911 sayılı Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Kanunu’na muhalefet suçlamasıyla iddianame hazırladı. İddianame, İstanbul 64. Asliye Ceza Mahkemesi tarafından kabul edildi.

Suç şüphesi var

Sanık avukatlarının 23 Temmuz’da yaptığı tutukluluk itirazını değerlendiren İstanbul 15. Ağır Ceza Mahkemesi, gençlerin tutukluluklarının devamına hükmetti. Kararda, “sanıkların üzerlerine atılı suçu işlediklerine dair kuvvetli suç şüphesinin bulunduğu, isnat edilen suçun katalog suçlar arasında yer aldığı ve bu aşamada adli kontrolün yetersiz kalacağı” gerekçeleri yer aldı.

Avukatın Sesi İnisiyatifi (ASİ) ise kararın siyasi saiklerle alındığını savundu. Yapılan açıklamada, “Gençler herhangi bir kaçma veya delil karartma şüphesi olmaksızın özgürlüklerinden mahrum bırakıldı. Adli kontrol uygulanmaksızın verilen tutuklama kararları, kişi hürriyeti ve güvenliği hakkının ihlalidir” denildi.

Avukatlar ayrıca, tutukluluk kararlarının “soyut ve dayanaksız gerekçelerle” alındığını, bunun toplantı ve gösteri yürüyüşü hakkını fiilen kullanılamaz hale getirdiğini vurguladı.

Saraçhane mitingi sonrasında açılan davanın ilk duruşması 3 Eylül’de görülecek.

Kaynak:Haber Merkezi

Öne Çıkanlar