Tolga Şardan: Ayhan Bora Kaplan'ın muhbir olduğunun belgesi emniyet arşivlerinde

Tolga Şardan:  Ayhan Bora Kaplan'ın muhbir olduğunun belgesi emniyet arşivlerinde
Gazeteci Tolga Şardan, suç örgütü lideri olmakla suçlanan Ayhan Bora Kaplan'ın muhbir olduğunun belgesisin emniyet kayıtlarında bulunduğunu belirterek, " Kaplan 'Ben yandım, sizleri de yakarım' der mi?" diye sordu.

Gazeteci Tolga Şardan, T24'teki "Büyüteç" adlı köşesinde organize suç örgütünün lideri olduğu iddiasıyla tutuklanan Ayhan Bora Kaplan'ın yargılanmasını gündeme taşıdı.

Kaplan ve adamlarının devletin önemli noktalarında görev yapan savcılar, hakimler, polislerle bağlantılarının eylülden bu yana kamuoyuna yansıdığını ifaden eden Şardan, mafya - polis - yargı üçgenini net biçimde ortaya koyan tespitlerin olduğuna dikkat çekti.

Şardan yazısında şu ifadelere yer verdi:

Üst düzey yargı mensuplar

"Bu kadarla kalsa iyi. Daha sırada üst düzey yargı mensupları, bürokratlar ve siyasi isimler konuşuluyor.

Hatta biraz daha ilerisini aktarayım; Yargıtay'da halen devam eden başkanlık seçimlerinde siyaset ve cemaatler kadar 'Kaplan'la ilişkisi olduğu öne sürülen üst düzey yargı mensupları' konusunun da etkili olduğu söylemek yanlış olmaz.

Tek dosya yok

Kaldı ki; Kaplan'la ilgili tek dosya yok Ankara Adliyesi'nde. Kara para aklama iddiasından tutun, kamu personelinen rüşvet vermek iddiasına kadar farklı soruşturmalar yürütülüyor.

Geçmişte örnekleri olduğu üzere; sıradan bir korsan CD satıcısıyken, devlet içindeki kimilerinin yol göstermesi ve görmemezliği sayesinde diğer çete başlarına alternatif olarak suç örgütü liderliğine kadar yükseldi Kaplan. Belki de, 'yükseltildi' demek daha doğru olacak.

Kaplan'ın ortaya çıkışı

Ne demek istediğimi yakın tarihte, yaklaşık 10 yıl önce yaşanan bir dizi olayı aktarmak, daha kolay anlaşılmayı sağlayacak.

O günlerde henüz sokağa daha yeni çıkmaya başlayan Kaplan pek tanınmıyor. Hırsızlık ve esrar satmaktan sabıkası var polis kayıtlarında.

O zamana kadar Ankara'daki uyuşturucu ticaretini elinde bulunduran Kadir İnan, yakalanıp cezaevine girince meydan Kaplan'a kaldı.

Hatta bir iddiaya göre; Kaplan, İnan'a ait olan uyuşturucunun sahibi oldu. 2012'ye kadar korsan CD ticareti yapan Kaplan, 2014'te İnan'ın 'malının' sahibi olduktan sonra sermayesini artırıp sokaklara hakim olmaya başladı.

Aynı zamanda Ankara'nın gece eğlencesinin adreslerinden Akay Caddesi'nde bir gece kulübünün de işletmeciliğini başkasının adıyla aldı.

Bu arada, Ankara'nın sokaklarında bir isim daha vardı: Bülent Aramaz.

'Öksüz Ahmet' lakabıyla bilinen Ahmet Aramaz'ın yeğeni olarak ünlenen Bülent Aramaz, başkentte canının istediği yere kurşun yağdırıyordu.

Tabii şunu da belirtmek gerekir ki; Ankara'nın yeraltı dünyası, İstanbul'daki mafya kadar ünlü olmadı.

Ne Bülent Aramaz, ne Kadir İnan, ne de Ayhan Bora Kaplan; Alaaddin Çakıcı, Sedat Peker, Sedat Şahin, Kürşat Yılmaz ve diğerleri kadar tanındı.

Ancak başkent olması sebebiyle devletle iç içe olanlar da Ankaralılar oldu hep.

Gazetelerde üçüncü sayfa haberi olmaktan öteye gidemeyen olaylar, ülke gündemine girmese de tıpkı Kaplan olayında olduğu gibi günü gelince epeyce önemli hale dönüştü.

Kaplan'ın muhbir olduğunun belgesi emniyet arşivlerinde

Devam edeyim...

Tarih, Ağustos 2014, ayın 22. günü.

Ankara Emniyeti Organize Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü'ne, tanıdığı bir polis memuru aracılığıyla bir genç, Bülent Aramaz konusunda ihbarda bulunmaya geldi.

17 - 25 Aralık 2013'te Gülen cemaatinin emniyetten tasfiyeye başlanması sonrasındaki personel değişimi sırasında yeni göreve gelen ekipler, Ankara'yı kasıp kavuran Aranmaz'ı bir türlü yakalayamazken, muhbir olmak amacıyla şubeye gelen genç, Aranmaz'la ilgili önemli bir bilgiyi polise aktardı.

Bu genç; Aramaz'ın ertesi gün, yani 23 Ağustos'ta Ankara'nın Akyurt ilçesindeki bir kır düğününe katılacağını anlattı polise.

Aramaz, gerçekten söz konusu düğüne geldi. Ankara Emniyeti, düğüne operasyon yaptığı sırada Aramaz kaçmayı başardı.

Ancak ertesi gün 24 Ağustos'ta bu kez Dikmen'de bir evde kıstırıldı. Evden kaçmaya çalışan Aramaz, peşindeki polislerle girdiği silahlı çatışmada sokak ortasında vurularak öldürüldü.

Gelelim, Aramaz'la ilgili ihbarı yapan delikanlıya.

O delikanlı; dün, Ankara 32. Ağır Ceza Mahkemesi'nde yargı heyeti önüne çıkan Ayhan Bora Kaplan'dı.

Kaplan'ın muhbir olduğunun belgesi, bugün emniyet arşivlerinde. Üstelik hem Ankara Emniyeti Organize Şube Müdürlüğü, hem de Emniyet Genel Müdürlüğü KOM Başkanlığı kayıtlarında mevcut.

Meydan Kaplan'a kaldı...

Önce Kadir İnan, sonrasında da Bülent Aramaz'ın saf dışı kalması sonrasında meydan tam anlamıyla Kaplan'a kaldı.

Zaten sonrasında, 15 Temmuz gecesi TRT Genel Müdürlüğü'ne davet edilmesi ve beraberinde bir grup silahlı adamıyla 'darbe girişimin önlenmesinde görev alması' yolunun açılmasını sağladı.

Adı, önceki İçişleri Bakanı Süleyman Soylu ve ekibiyle sıkça anıldı. Ayrıca, dönemin Ankara Cumhuriyet Başsavcısı Yüksel Kocaman'la bağlantıları konusunda kamuoyuna yansıyan iddialar mevcut. Halen Yargıtay Başkanı olarak görev yapan Mehmet Akarca'nın, Kaplan'ın yargıdaki bağlantıları çerçevesinde Ankara Emniyet Müdürü Engin Dinç'le Yargıtay'daki makamında görüştüğünü de hatırlatayım.

Ruhsatsız silahlara ne oldu?

Bir başka iddiaya göre; Kaplan, 15 Temmuz'dan önce ve sonra ruhsatsız silahlarla yakalandı. 15 Temmuz öncesinde aracında ele geçirilen ruhsatsız silahı, şoförü üstlendi. 15 Temmuz sonrasında ise işlettiği gece kulübünde tam 7 tane ruhsatsız tabanca ele geçirildi. Ancak bu tabancaları da çalışanlar üstlenince Kaplan, hem polisten, hem de adliyeden kurtulmayı başardı!

Kaplan, 2017'de de bir ruhsatsız silahla yakalandı fakat bu kez de işin içinden başka bir oyun çıktı.

İddiaya göre; Kaplan'ın üzerinde yakalanan silahın mekanizması kullanılmaz hale getirildi. Elbette, para karşılığında!

Kaplan kendisini ruhsatsız silahla yakalayan ve bozulan mekanizma karşılığında 400 bin lira rüşvet verdi.

Silahın 'çalışamaz' hale gelmesiyle, yine öncekilerde olduğu gibi polis ve adliyeden kurtuluverdi.

Acaba 'Ben yandım, sizleri de yakarım' der mi?

Kaplan, hakkında başlatılan tüm dosyalarda ifade verdi / verecek.

Dünden itibaren ilk yargılamada hakim önüne çıktı. Bildiklerini ne kadar anlatacak, henüz belli değil. Hakkında sadece bu dosyadan istenilen ceza, biri ağırlaştırılmış ikişer kez müebbet ve 169 yıl 6 ay hapis cezası.

Sırada diğer dosyalar var.

Acaba 'Ben yandım, sizleri de yakarım' der mi?"