Candan Yıldız

Candan Yıldız

Tutuklanan Hüda Kaya: Hayatımda sinek öldürmedim, adam öldürmek nedir!

28 Şubat sürecinde üç kızıyla birlikte cezaevinde yatan, başörtüsü eylemlerine katılan, iki dönem HDP milletvekilliği yapan Hüda Kaya, Kobani dosyası kapsamında 9 yıl sonra tutuklandı

Kitap çalışması için yurt dışına çıkmak üzereyken İstanbul Havalimanı’na giden Hüda Kaya, “Kanuna aykırı toplantı veya gösteri yürüyüşüne katılmak, ihtar ve zor kullanmaya rağmen dağılmamakta ısrar etmek, görevi yaptırmamak için direnme” suçlamasıyla gözaltına alındı.

Ancak bambaşka suçlamalarla karşılaştı.

Hüda Kaya, Kobani dosyası kapsamında şu suçlarla suçlanıyor:

“Devletin birliği ve ülke bütünlüğünü bozmak”, “Var olan ya da var sayılan suç örgütlerinin oluşturdukları korkutucu güçten yararlanılarak, yol kesmek suretiyle suç örgütüne yarar sağlamak maksadıyla gece vakti silahla birden fazla kişi ile yağma, cebir, tehdit ve hile kullanarak kişiyi hürriyetinden yoksun bırakmak”, “Bir suçu gizlemek veya başka bir suçun delillerini gizlemek ya da yakalanmamak amacıyla öldürmek.”

Soruşturmayı Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı Terör Suçları Soruşturma Bürosu açmış. Soruşturmanın tarihi ise Kaya’nın gözaltına alındığı aynı güne ait!

Hüda Kaya tutuklandı

SEGBİS’le ifadesi alınan Kaya, Ankara 4. Sulh Ceza Hakimliği’ne verdiği ifadede şunları söyledi:

"Ben hayatımda sinek öldürmedim, adam öldürmek nedir!"

“Hakkımda birçok soruşturma açıldı ama böyle bir suçlamayla karşılaşmamıştım. Ne 2014’te (Kobani eylemlerini olduğu tarih) ne de hayatımın hiçbir yerinde ölümü desteklemedim. Her zaman barışı destekledim. Bu iddiaları konu olmam Türkiye ve hukuk açısından aciz bir durumdur. Olaylarda Muş Altınova ilçesinde konferans sebebiyle orada bulunuyordum. Ayhan Bilgen’le beraberdik. Konferans gerçekleşmeden geri döndük. Kobani olaylarında öldürülenlerin çoğu HDP’lidir. Yasin Börü ve olayların aydınlatılması ve araştırılması için defalarca önerge verilmesine rağmen iktidar partileri reddetti.

En az 20 gündür Ankara Cumhuriyet Başsavcı Vekili Veysel Kaçmaz’ın makamını sayısız kere arayarak ifade vermek istediğimi belirttim. Ama dönüş olmadı. 27 Ekim akşamı Londra’dan geldim. Vatanımdan niçin kaçayım. Kaçacak olsam neden döneyim?”

Ben hayatımda sinek öldürmedim. Adam öldürmek nedir, ben çete miyim, mafya mıyım? Hayatımın hiçbir alanında hiçbir döneminde ne illegal bir çalışmaya katıldım ne de herhangi bir çalışmayı destekledim. Hesap veremeyeceğim hiçbir şey yoktur.

Hüda Kaya'nın avukatlarından Nuray Özdoğan da, dosyayı 'gizlilik kararı' gerekçesiyle göremediklerini belirterek hakimin de müvekkilinin hangi eylemler nedeniyle suçlandığı bilgisini vermediğini söyledi.

"Kobani dosyasında savcının unuttuğu klasörde HDP'nin nasıl kapatılacağının planlaması var"

Suçlamalardan Hüda Kaya'nın Ankara 22. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen Kobani Davası kapsamında soruşturma geçirdiğini tahmin ettiklerini ifade eden avukat Özdoğan dosyayı yürüten savcının dosya içinde kendi klasörünü unuttuğunu, o klasörde HDP hakkında nasıl bir kapatma davası açılmasına dair planlama ve yazı olduğunu hatırlattı.

Yargılamayı yürüten eski mahkeme başkanının yasa dışı örgütlerle (Bahtiyar Çolak /Atadedeler örgütü iddianamesinde örgüt yöneticiliği ile suçlanıyor) ilişkisi ortaya çıktığı için görevden alındığını da belirten avukat Özdoğan, "2014 yılını suç tarihi olarak söylediniz ama 2023 yılındayız. Yürüyen dava dosyası içerisinde Hüda Kaya hakkında en ufak delil dahi söz konusu değildir" dedi.

Hüda Kaya, 6-7 Ekim 2014 eylemlerinden 9 yıl sonra isnat edilen suçlamalardan tutuklandı. Silivri Cezaevi'ne gönderildi.

İnsan hakları ve adalet konusunda çalışmalarıyla bilinen bir siyasetçi daha cezaevinde şimdi.



Önceki ve Sonraki Yazılar
Candan Yıldız Arşivi