Uğur Mumcu davasında önemli gelişme: Mehmet Ağar duruşmaya katıldı

Uğur Mumcu davasında önemli gelişme: Mehmet Ağar duruşmaya katıldı
Uğur Mumcu suikastı ve 22 faili meçhul cinayeti kapsayan “Umut Davası”nın 13. duruşması bugün Ankara'da görüldü. Eski İçişleri Bakanı Mehmet Ağar, duruşmaya katıldı

Ankara 5. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen duruşma, 9 Şubat tarihine ertelendi. Bu yılın başında Mumcu ailesinin talebi üzerine mahkeme, Mehmet Ağar'ın tanık olarak dinlenmesine karar vermişti ancak daha önceki denemelerde kendisine tebligat yapılamadığı bildirilmişti. Bu kez iki farklı adrese gönderilen tebligatlardan birinin ulaşmasıyla Ağar, duruşmaya SEGBİS aracılığıyla katılım sağladı.

Ağar'ın mahkemeye çağrılmasına, Uğur Mumcu'nun eşi Güldal Mumcu ile arasında geçen bir diyalog neden oldu. Güldal Mumcu, cinayetin ardından kendisini ziyaret eden Ağar'a, "Bir duvar örülüyor sanki" dediğini, Ağar'ın da "Evet bir duvar örülüyor" şeklinde karşılık verdiğini belirtmişti. Mumcu'nun, "O zaman bir tuğla çekin duvar yıkılsın" sözüne karşılık Ağar'ın "Çekemem" dediği iddiaları, tanıklık çağrısının temelini oluşturuyordu.

Mahkeme heyeti, Uğur Mumcu'nun aracına bombayı koyduğu öne sürülen firari sanık Oğuz Demir'in Avustralya'da bulunup bulunmadığının araştırılması için de Emniyet Genel Müdürlüğü ve Dışişleri Bakanlığı'na yazı gönderilmesine karar verdi.

Ağar'ın ifadeleri

Gazeteci Alican Uludağ'ın aktardığına göre mahkemede o diyalog sorulan Mehmet Ağar şunları söyledi:

“Bu konu tamamen yanlış anlaşıldı. Öyle bir söz söylemedim. Yalnızca keşke bu cinayeti ucundan yakalasak, arkasından Bahriye Üçok ve Muammer Aksoy cinayetleri de çözülürdü. Ne duvardan ne de tuğla çekmekten korkarım. O dönem görevimizi yasal sınırlar içinde yaptık.”

Uğur Mumcu'nun kızı Özge Mumcu da duruşmada yaşananları şöyle özetledi:

Mehmet Ağar, Umut Davası'na SEGBİS üzerinden "tanık" sıfatıyla katıldı. Öncelikle kendisi babamla bir kaç kere görüştüğünü ve "Kazım Karabekir Anlatıyor" kitabı için kaynak desteği verdiğini söyledi (teyide muhtaç bilgi) - bu noktada tanışıklıkları soruldu havada kaldı. Annemi de Mülkiyelilik üzerinden tanıdığını söyledi.

Not: Annem onu Mülkiye üyeliğinden çıkarılmasının önünü açtı.

Duvar ve duvarın yıkılması konularında ise böyle bir konuşma olmadığını, konuşmanın bakanlıkta olduğunu ifade etti. Konuşma evimizde olmuş, o dönem avukatımız olan Emin Değer konuşmada vardı. Kendisi makama çağrılmadığı ve ev gibi özel bir yerde gerçekleşeceği için annem o dönem aile avukatımız olan Emin Değer'i tanık olması için çağırmıştı.

Duruşmada Gladyo yapılanması ile Mossad iddialarına dair sorular soruldu, Ağar, bir dönem çeşitli örgütlenmelerin Sovyetler'den geldiğini düşündüklerini ve ona göre hareket ettiklerini ancak müttefiklerin de örgütlenmeleri olduğunu söyledi.

Davanın 2000 yılında Sadettin Tantan'ın İçişleri Bakanlığı'nda açıldığını ve bir örgüte bağlandığını gerisini takip etmediğini söyledi. Örgütün ismi Tevhid Selam.

Kaynak:Haber Merkezi

Öne Çıkanlar