Vergi düzenlemeleriyle ilgili kanun teklifi kabul edildi

Vergi düzenlemeleriyle ilgili kanun teklifi kabul edildi
Vergi oranlarında değişiklikler, KDV'de istisnalar, kayıt dışı ekonomiyle mücadele ve Bütçe uyumunu içeren kanun teklifi Plan ve Bütçe Komisyonu'nda olumlu oy aldı. Teklif, Genel Kurul’da tekrar görüşülecek.

Haber: Erva GÜN – Berfin BAYIR

(TBMM) - Vergi oranlarına yönelik düzenlemeler, KDV'de uygulanacak istisnalar, kayıt dışı ekonomiyle mücadele ve bütçe dengesini sağlama amacı güden yasama teklifi, Plan ve Bütçe Komisyonu'ndan geçti. Teklif, mesken kira gelirine ilişkin istisnanın kaldırılmasına, emekli ve dul-yetim aylığı alanların muaf tutulmasına ek olarak, sıfır ve ikinci el araç işlemlerinde ise nispi noter harcıyla ilgili düzenlemelerin yeniden ele alınarak Genel Kurul'da tartışılmasına karar verildi. AK Parti Grubu, teklifin bazı maddelerinin çıkarılması ve revize edilmesine dair altı önerge sundu. Böylece imalat sanayi alanındaki işletmelere Hazine yardımı sağlamada Cumhurbaşkanı yetkili olacakken, Kentsel Dönüşüm Başkanlığı'nın borçlanma süresi 2029'dan 2027'ye indirildi.

Plan ve Bütçe Komisyonu, AK Parti Samsun Milletvekili Mehmet Muş öncülüğünde toplandı. Bugün, AK Parti'nin geçtiğimiz Cuma günü TBMM'ye sunduğu "Vergi Kanunları ile Bazı Kanunlarda ve 631 Sayılı Kanun Hükmünde Kararnamede Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi" ele alındı.

Kanun teklifinin maddeleri, ilgili düzenlemelere göre birleştirilerek değerlendirildi. Teklifin ilk maddesine göre, bir takvim yılındaki mesken kira gelirlerine dair genel istisna kaldırılacak. Bu istisna, yalnızca sosyal güvenlik kurumlarından emekli, maluliyet, dul ve yetim aylığı alanlar için yeniden düzenlenecek. Söz konusu maddeyle ilgili muhalefet milletvekilleri "Anayasa'ya aykırılık" ve "enflasyon hesaplaması" konusundaki sorularını ifade etti.

AK Parti İzmir Milletvekili Yaşar Kırkpınar, mesken kira gelirlerine dair istisnanın kaldırılmasını düzenleyen maddeyle ilgili, teklifin etki analizinin gerçekleştirilip gerçekleştirilmediğini sordu.

Bayrakdar: Kapsama 1 milyon 400 bin kişi girecek, 500 bin kişi girmeyecek

Gelir İdaresi Başkanı Bekir Bayrakdar, meskenlerdeki istisnanın kaldırılmasının gerekçesini "Benim cevap vermek istediğim konu şu fabrikatörlerden yani zengin olanlardan da emekli olanlar var. Onlar da faydalanacak dendi. Kanun şu andaki mevcut halinde yıllık 1 milyon 200 binden fazla bir geliriniz varsa şu anda da isnaddan faydalanamıyorsunuz. Yani zaten fazla gelirli olanların isnaddan faydalanması söz konusu değil. Ondan daha az gelir olup da bir de emekliyseniz orada 500 bin kişi civarında ondan daha fazla daha az geliriniz var. Bir emeklisiniz, eviniz kirada 500 bin kişi var. Dolayısıyla kapsama 1 milyon 400 bin kişi girecek, 500 bin kişi girmeyecek, isnaddan faydalanacak. Çok ciddi gelir olanlar da bu işlerden faydalanması söz konusu değil yani ama diğer konular enflasyon etkisi tam nasıl yansır yansımaz nasıl olur bu daha ayrı" şeklinde açıkladı.

Hatipoğlu: Kiraya yansıyacağını değerlendirmiyoruz

Hazine ve Maliye Bakan Yardımcısı İsmail İlhan Hatipoğlu, maddenin kiraları uzun vadede artırıp artırmayacağı ve Anayasa'nın eşitlik ilkesine aykırılığına dair görüşlerini paylaştı. Hatipoğlu, yıllık geliri bir milyon 200 bin liranın üzerinde olan vatandaşların bu istisnadan yararlanamayacağını vurgulayarak "Diğer taraftan tabii kira artışları konusu önemli. Barınma krizi, kira artışlarının daha da yükselmemesi konusundaki hassasiyetimiz devam ediyor ama zaten kira artışları ÜFE-TÜFE ortalamasıyla bir tavanı var. O çerçevede artırılacak. Dolayısıyla bunun kiraya yansıyacağını değerlendirmiyoruz. Anayasa'ya aykırı konusunda da biz neticede objektif bir kriter getiriyoruz" dedi.

Emekliliği olan bireyler arasında bir milyon 200 bin liralık yıllık geliri aşmayanlara objektif bir istisna tanımlandığını belirten Hatipoğlu, "Anayasa'ya konu değerlendirilmelidir ama biz Anayasa'ya aykırı olduğunu teknik olarak değerlendirmiyoruz" ifadesini kullandı.

Gayrimenkulde faiz ödemeleri ve Noter harcı düzenlemeleri Genel Kurul'a yeniden gelecek

Teklifin ikinci maddesi, krediyle alınan konutlarda kiraya verilen gayrimenkuller için ödenen faizlerin gider olarak düşme avantajındaki farklılıkları azaltmayı amaçlıyor. Bu maddenin, gelir eşitsizliğine yol açabileceği eleştirileri dolayısıyla Genel Kurul'daki görüşmelerde güncellenmesi talep edildi.

Teklifin sekizinci maddesinde, sıfır ve ikinci el araç işlemlerinde nispi noter harcı uygulanmasına dair düzenlemeler bulunuyor. Noterlerdeki sıfır araçların ilk tescilinin yanı sıra ikinci el araç satış ve devri işlemlerinden, satış bedeli üzerinden ve asgari maktu harçtan az olmamak koşuluyla nispi noter harcı alınacak.

Türkiye Noterler Birliği Başkanı Serdar Arat, geçen sene noter ücretlerinin vergi dahil, kredi kartıyla ödenmesine imkan tanıyan düzenlemeyi hatırlatarak, bankaların kredi kartı tahsilatlarında komisyon talep ettiğini ifade etti. Noter harcının artışının kredi kartı limitlerinde sorunlara yol açabileceğine dikkat çeken Arat, kredi kartı ödemelerinin makul sürelerde yapılması veya komisyon ücretlerinin kaldırılması gerektiğini belirtti.

Hatipoğlu: Büyük Bir yük getireceğini düşünmüyoruz

Hazine ve Maliye Bakan Yardımcısı İsmail İlhan Hatipoğlu, noter harcına yönelik eleştiriler üzerine, "2002 yılında ÖTV gelince taşıt alım vergisini kaldırdık ama alım satım harcını 2008'de kaldırdık. Şu anda bütçe ihtiyaçları çerçevesinde yeniden değerlendirildi. Büyük bir yük getireceğini düşünmüyoruz. Taşıtın değerine göre artan, adaletli de sağlayacak bir düzenleme. Binde 2 oranın da vergilendirme önerimiz var" şeklinde yanıt verdi. Komisyon Başkanı Muş, maddeye dair eleştirilerin ardından yeniden düzenleme teklif ederek Genel Kurul'da bir kez daha tartışılmasına karar verildi.

Kentsel Dönüşüm Başkanlığı'nın iç borçlanma süresi kısaltıldı

Teklifin 31'inci maddesinde, Kentsel Dönüşüm Başkanlığı'na verilen iç borçlanma yetkisinin 2029 yılına kadar sürdürülmesi amacıyla yapılan düzenlemeye, muhalefet grubu, özel bütçeli kuruluşun Hazine'ye borçlanmasının risklerine dikkat çekerek sürenin kısaltılmasını talep etti. Komisyon Başkanı Muş, Kentsel Dönüşüm Başkanlığı ve Hazine ve Maliye Bakanlığı bürokratlarına "2029 yılına kadar uzatma olmaz. Daha kısa süreli olursa siz de çalışmalarınızı yaparsınız. Bu süreçte Hazine size yeterli bir bütçe ayırabilir" önerisinde bulundu.

AK Parti Konya Milletvekili Orhan Erdem ve AK Parti Adıyaman Milletvekili Resul Kurt, 31'inci maddede belirtilen Kentsel Dönüşüm Başkanlığı'nın borçlanma yetkisine dair "31 Aralık 2029" ifadesinin "31 Aralık 2027" biçiminde değiştirilmesi yönünde önerge sundu. Bu önerge, komisyonda çoğunlukla kabul edildi. Komisyon Başkanı Muş, bu önergeyle ilgili "Bir daha uzatmamak adına bu yetkiyi veriyoruz. Böyle bir yetki talebini bir daha parlamentodan bulunmayın" yorumunda bulundu.

İmalat Sanayi sektöründeki işletmelere Hazine yardımında ödenek eklemede Cumhurbaşkanı yetkili olacak

AK Parti Konya Milletvekili Orhan Adem, AK Parti Yozgat Milletvekili Süleyman Şahan ve AK Parti Adıyaman Milletvekili Resul Kurt, teklif maddeleri üzerine beş ayrı önerge sundu.

Ölçüler ve Ayar Kanunu'nda yer alan, damga süresi geçmiş su sayaçları ile ilgili bir teklif verdiler. Bu değişiklikle "sayaçlara el konularak mülkiyetinin kamuya geçirilmesine karar verilmez ve idari para cezası verilmez, verilmiş olanlar tebliğ edilmez, tebliğ edilmiş olanların tahsilatından vazgeçilir, varsa açılmış davalar hakkında mahkemece karar verilmesine yer olmadığına karar verilir, yargılama ve takip giderleri taraflar üzerinde bırakılır ve vekalet ücretine hükmedilmez" düzenlemesi yapılacak.

4447 sayılı İşsizlik Sigortası Kanununa eklenen maddeyle, imalat sanayi sektörlerindeki istihdamı koruma ve artırma hedefiyle, bu sektörlerde faaliyet gösteren işletmelere yönelik, ilgili idare bütçelerine gerektiğinde Hazine yardımıyla ilişkilendirilmiş ödenek eklemeye Cumhurbaşkanı yetkili olacak.

Emlak Vergisi Kanunu'nda geçen geçici 23'üncü maddenin yürürlükten kaldırılmasına karar verildi. 635 sayılı Sanayi ve Teknoloji Bakanlığının Araştırma, Geliştirme, Yenilikçilik ve Girişimcilik Faaliyetlerinin Karşılanması Hakkında Kanun Hükmünde Kararnamesi ile işletmelerin kapasite geliştirme, ölçek ekonomisi kurma ve verimlilik artırma gibi yapı taşlarını atmalarına yönelik düzenlemelere yer verilecek.

Ek olarak, kanun teklifindeki maddelerin yürülük tarihine ilişkin düzenlemelerde yapılacak.

Kaynak:ANKA

Öne Çıkanlar