İsrail'de savaş karşıtı öğrenciler ve akademisyenler 'terör destekçisi' denilerek üniversitelerden uzaklaştırılıyor

İsrail'de savaş karşıtı öğrenciler ve akademisyenler 'terör destekçisi' denilerek üniversitelerden uzaklaştırılıyor
İsrail’de akademisyeneler ve öğrencilere baskılar arttı. Savaş karşıtı mesajlar paylaşan Hayfa Üniversitesi öğrencisi iki öğrenci okuldan atıldı. Baskılara karşı 800 akademisyen platform oluşturduİsrail ve Filistin arasında...

İsrail’de akademisyeneler ve öğrencilere baskılar arttı. Savaş karşıtı mesajlar paylaşan Hayfa Üniversitesi öğrencisi iki öğrenci okuldan atıldı. Baskılara karşı 800 akademisyen platform oluşturdu

İsrail ve Filistin arasında yaşanan çatışmalar yoğunlaştıkça İsrail’de demokrasiye yönelik baskılar da artmaya başladı.

Hamas’ın saldırıları sonrası güvenlik yönetiminin ülkeyi ele geçirdiği ifade ediliyor. En küçük muhalif söylem bile “terör destekçiliği” ile tanımlanıyor.

İsrail’in Hayfa kentinde bulunan Hayfa Üniversitesi’nde okuyan iki öğrenci Gazze’de sivillerin öldürüldüğünü dile getirilince üniversite yönetimi tarafından ‘terör destekçisi’ olarak suçlanarak okuldan atıldı.

Öğrencilerin paylaşımında savaş karşıtlığı ve Gazze’de ölen siviller için üzüntü mesajları içeren paylaşımlar olduğu ifade edildi.

Öğrencilerin kampüs içinde hedef gösterilmesinin arkasında ise sağcı öğrenci kulüpleri var.

Sağcı Yahudi öğrencilerin örgütlendiği bu yapılar üniversitelerde öğrenim gören Arap öğrencileri fişliyor.

Hayfa Üniversitesi’nde cadı avı var

Hayfa Üniversitesi Rektörü Prof. Gur Elroy sosyal medyada teröre destek verdikleri gerekçesiyle iki öğrenciyi okuldan uzaklaştırıp yurttan attı. Uzaklaştırılan öğrencilere ise kararın neye göre verildiği açıklanmadı.

Öğretim üyelerinden öğrencilere destek

Üniversiteden bir grup öğretim görevlisi, uzaklaştırma cezasının iptal edilmesi talebiyle rektörlüğe başvursa da öğrenciler okula geri alınmadı.

Akademisyenlerin ifade özgürlüğünün korunması gerektiğini ifade eden başvurusu nedeniyle sosyal medyada hedef haline geldi. Bazı üniversitelerde akademisyenler okuldan uzaklaştırılma tehditleri ile karşı karşıya kaldı.

Çatışmaların yoğunlaşması ile birlikte hem medyanın hem de İsrail Eğitim Bakanı Yoav Kish’in destekleriyle birçok üniversitede Hamas’a destek verdiği iddia edilen öğrenciler üniversitelerden atıldı, akademisyenler ders veremez duruma getirildi.

İsrail’de sivil toplum harekete geçti

Üniversitelerden atılma tehlikesi ile karşı karşıya kalan savaş karşıtı öğrencileri savunmak için sivil toplum kuruluşları kampanya başlattı.

Yaklaşık 800 öğretim görevlisi Eşitlik Akademisi adı altında birleşti. Akademisyenler Eğitim Bakanlığı’na ve üniversite yönetimlerine öğrenciler ve akademisyenler üstündeki baskının kaldırılması için açıklama yaptı.

Öte yandan İsrail muhalefeti de öğrencilere destek vermek için kriz merkezi oluşturdu.

Ayrıca İsrail Eğitim Bakanı Yoav Kish üniversitelerden “teröristlere” karşı alınan önlemlere ilişkin haftalık rapor istediği ortaya çıktı. Bakana göre savaş karşıtlığı yapmak teröre destek anlamı taşıyor.