İstanbul izlenimleri

Geçen hafta İstanbul’daydım. Pandemi sürecinde çok gelip gitmek mümkün olmamıştı. O yüzden genel bir yorum yapmak için yeterince uzak kalmışım. Öncelikle herkeste deprem nedeniyle genel bir mutsuzluk var. Depremden korkuyorlar ama ayrılma imkanlarının da olmadığını düşünüyorlar. 

  • Belki de bu yüzden çalışanlar her konuda itiraz ediyorlar. Fairmont Quasar’da kaldık. Neredeyse her konuda itirazla karşılaştık. Oda küçük diyoruz, herkes yeminle odanın İstanbul’un en büyük odası olduğunu söylüyor. Bu gerçi yorum götürür bir konu ama hatrı sayılır bir vale ücretini charge etmeleri inanılmazdı. 3 gün kaldığımız otelde 5 kere vale kullanıldı diye 1000 TL ücret alındı. Ziyaretçisine vale ücreti charge etmenin İstanbul’daki bütün otellerde normal olduğunu yeminle söylemeleri ve sonra gittiğimiz hiçbir otelde bunun konu bile olmaması, Fairmont’ta genel bir bulduğuna charge hissi verdi. 

  • Hoş bulduğuna charge’ın en garibini Legoland’de yaşadık. İçeri girerken 1000 TL civarındaki ücreti kredi kartından alamayacaklarını POS cihazlarının bozulduğunu söylediler. Bize nakit getirmemizi ifade ettiler. Yanılmıyorsam hesapladıkları rakam 1200TL idi. Biz de bunun için bankadan para çekmeyeceğimizi söyleyince oradaki bir kişi QR kod üzerinden ödeme yapabileceğimizi söyledi. Legoland’e girmeye çalışıyoruz ve çevredekiler yardım ediyor. Önüme çıkan ilk QR kodu okuttum. 2 büyük, 2 çocuk seçtim. Ödemem gereken tutar 1800TL’ye çıktı. Ben tam isyan edecekken eşim QR kodunun altında Buy Online yazıyor o turistler için dedi, ilerdeki kodu okutup yeni bir fiyatla karşılaştı. Bu sefer ödememiz gereken tutar 850 TL olmuştu. Gerçekten insan hayret ediyor.  Hayır biz hayret ediyoruz, turistlerin ağzı bir karış açık kalıyordur. Aynı kapıdan içeri girmek için 3 farklı fiyat! Burası global bir şirkete ait üstelik?!?!

  • Avrupa yakasında kaldığım günlerde Toyota Corolla Hibrit’i denedim. Çok başarılı buldum. Özellikle sürüş deneyimi çok keyif verici. Aslında pek de sedan araç insanı olmasam ve yıllardır Hilux’u özellikle merak etsem de Corolla beklentilerimin çok ötesinde çıktı. Bravo Toyota. 

  • Anadolu yakasında ise bir iki kere Uber kullandım. Uzun süredir kullanmıyordum. Kullanıcı arayüzü yenilenmiş ve çok başarılı olmuş. Yeniden minibüslerin kullanılabiliyor olması beni mutlu etti. Bir de turkuaz taksiye bindim. Ancak ondan memnun kalmadım. 
  • Bağdat caddesinde “Hızlı Ecza” ismiyle giydirilmiş bir araç gördüm. Fotoğrafını çektim, hizmeti inceledim. Sağlık Bakanlığı benim hatırladığım kadarıyla uzaktan ilaç satışını yasaklamıştı. Bu şirket bu işi nasıl yapıyor ciddi merak ettim. 


İstanbul Görüşmeleri

İstanbul’a geleceğim bilgisi dolaşınca, iki farklı görüşme isteği aldım. İkisi de çok önemli konular. Hem 90’lı yıllardan tanıdığım önemli Linux sürümlerinden Red Hat hakkında detay bilgiler aldım hem de nüfus kartlarımızın üzerindeki chipleri anlamlı hale getiren şirket BiOnay ile görüştüm. 

Red Hat Türkiye Genel Müdürü Haluk Tekin ile görüşmem;

OpenShift Data Science

Günümüzde artık veri oluşturmak yeterli değil. Bu veriyi anlamlandırmak ve aksiyona dönüştürülebilir hale getirmek, rekabetin hiç olmadığı kadar arttığı bu dönemde pazar payını bile etkileyebilen çok kritik bir konu haline geldi.

Bu ihtiyacı gideren veri bilimini de dünyanın öncü kurumsal Kubernetes platformumuz Red Hat OpenShift’e ekledik. Red Hat® OpenShift® Data Science olarak adlandırdığımız bu hizmetimiz, veri bilimcilerine ve geliştiricilere akıllı uygulamalar oluştururken kullanabilecekleri güçlü bir yapay zeka/öğrenen makineler platformu sağlıyor. OpenShift’in çalıştığı her yere kolaylıkla adapte edilebilen OpenShift Data Science’a açık kaynak araçlarının entegre edilebilmesi sayesinde veri bilimciler öğrenen makine modellerini hızlıca geliştirebiliyor, eğitebiliyor ve test edebiliyor.


Edge Computing

Sınır bilişim önceden imkansız olarak kabul edilen pek çok imkanın ve hizmetin gerçeğe dönüşmesini engelleyen sorunları ortadan kaldırıyor ve yepyeni fırsatları da beraberinde getiriyor. İçinde bulunduğumuz dönemde sınır bilişim sayısız sektörde fark yaratıyor. Bunların arasında tabii ki öne çıkanları üretim, otomotiv, enerji, kamu hizmetleri, finans, sağlık, perakende ve telekomünikasyon gibi dikkatlerin hep üstünde olduğu ve günlük yaşantıda vazgeçilmez role sahip olan sektörler de yer alıyor.

Red Hat sınır bilişime güç veren Linux ve Kubernetes gibi teknolojileri çözümlerinin merkezinde konumluyor ve önemli yatırımlar yapıyor. Bu sayede açık hibrit bulut stratejilerini desteklediği gibi sektörlerde yaşanan sorunların üstesinden gelinmesini sağlayan adımlar atabiliyor.

biOnay Kurucu Ortağı Ümit Usta 

biOnay, kamudan özel sektöre kimlik doğrulamanın gerekli olduğu tüm işlemlerde güvenliği sağlayan ve kurumsal müşterilere uçtan uca anahtar çözümler sunan Türkiye'nin %100 yerli ilk mobil kart erişim cihazı. biOnay markasının arkasında e-imza ve mobil imza alanındaki 18 yıllık bilgi birikimiyle Elektronik Güvenlik Altyapısı A.Ş. (EGA) bulunuyor. EGA'nın kurumsal müşterileri için geliştirdiği 600'den fazla proje deneyimi biOnay ile e-Kimlik alanına taşınıyor. biOnay cihazlarının üretimi ise 1955 yılından bu yana dünyanın önde gelen otomotiv markalarına elektronik, elektromekanik ve mekatronik ürünler geliştiren KAT Mekatronik Ürünleri A.Ş.'nin 25.000 m2 kapalı alana sahip modern üretim merkezinde yapılıyor.


biOnay, yeni çipli elektronik kimlik kartlarının dijital entegrasyonunu sağlayarak kurumlar ve vatandaşlar için pratik, modern ve güvenli bir kullanıcı deneyimi sunuyor. Hem masaüstü hem de mobil versiyonlarıyla Hepsi Bir Arada özelliğine sahip ilk kart erişim cihazı olan biOnay, uzun bir değerlendirme ve zorlu testler sonucunda Ortak Kriterler (CC) EAL4+ seviyesinde güvenlik sertifikasını almayı başarmış.

Üretim merkezi ISO 9001, ISO/ TS 16949, ISO 14001 sertifikaları ile belgelendirilmiş ve Ford tarafından Q1 ödülüne layık görülmüştür. Tam donanımlı akredite laboratuvara da sahip olan firma, SAP ERP yazılımıyla entegre robotik depolama, onay ve iş süreçlerini yönetebilmektedir.

EGA tecrübesiyle üretilen Türkiye’nin ilk onaylı mobil kimlik doğrulama cihazı biOnay, çipli kimlik kartı kullanımıyla parmak izi doğrulamasını yaparak kurumlarda olası sahtecilik işlemlerinin önüne geçilmesini sağlıyor.

EGA’nın sağladığı Bionay Kimlik Doğrulama Hizmet Sağlayıcı (KDHS) platform yazılımlarıyla son dönemde Ziraat Bankası, Tapu Müdürlükleri ve noterlerimizle anlaşmalar yaparak yaşanabilecek mağduriyetlerin önüne geçiyor. Türkiye genelinde 973 tapu ve kadastro müdürlüğünde 2.000, Ziraat bankası şubelerinde ise 1.000 cihazımızla hizmet veriyor. 

Önceki ve Sonraki Yazılar
Atıf Ünaldı Arşivi